2015. augusztus 28., péntek

Ki az Apple legnagyobb résztulajdonosa?

Ezt a kérdést hamar megválaszoljuk, a Vanguard Group. Nekik 327 508 974 részvényük van, ami 5,18% részesedést jelent, ha a jelenlegi áron eladnák, akkor 41 milliárd dollárt kapnának érte. Az 11,6 billió forint. Hogy ez mekkora összeg? A magyar költségvetés idei tervezett bevétele 16,3 billió forint. (Csak a rend kedvéért: millió, milliárd, billió, biliárd, és így tovább) Ha másképp nézem, akkor vagy 14 éven át kellene itthon minden bevételt megőrizni, egy fillért sem kiadni, hogy az Apple-t teljesen megvehessük.
A szép logója cég nem is olyan öreg, épp most ünnepli 40. születésnapját. Mondhatnánk, közönséges befektetési alapkezelő, de valószínűleg ezt kikérné magának, hogy ennél sokkal több. De visszatérve az Apple-re, a tucatnyi nagy tulajdonos rendre hasonló cég - Fielity, Blackrock, Northern Trust, JPMorgan... - kivéve egyet. Carl Icahn nagytőkés, de inkább pénzügyi mogul, személyesen 52,7 millió részvényt birtokol, ami 6,6 milliárd dollárt ér, és alig teszi ki az Apple 0,87 százalékát.
A befektetési- és nyugdíj-kezelő alapok - no nem a lezúzott magyarok - adják-veszik a részvényeket, elég bármelyik amerikai tőzsdés filmre gondolni, szerintünk Gordon Gekko az ász. A legtöbb Apple részvényt az elmúlt időszakban az Apple vásárolta meg és vonta be.
Mi értelme ennek? Gondold el, van egy száz aranyat érő céged, ami száz részvényt bocsátott ki. Egy részvény egy aranyat ér - most nem spekulálunk. Ha a cég a piacról visszavásárol tíz részvényt és azokat bevonja, akkortól kilencven részvény az egész társaság, egy részvény tehát 1,11 aranyat ér. Azaz, nőtt a részvény összeg.
Miért teszi ezt az Apple? Egyrészt azért, mert valamit kell kezdeni a készpénz-állományával. A legutóbbi közgyűlésen és azóta is rendszeresen zaklatják a cégvezetést a nagy kápé állomány miatt. A pénzt dolgoztatni, fialtatni kell, nem tárolni. A visszavásárlásos részvényérték növelés elegánsabb, mint a pénz részvény-osztalékként történő kifizetése - és számtalan, másik, közgazdasági blogon tárgyalandó szempont miatt hasznosabb is a vállalatnak.
Mennyi részvényt vett az Apple mostanában? A pénzügyi terv szerint 38 millió részvényt vásárolt vissza. Ennek hatására, számítások szerint, egy dollárral nőtt az árfolyam. Amire a 110 dollár körüli árfolyamnál lehet azt mondani, hogy egy százaléknál kevesebb, nem oszt, nem szoroz. De ha nekem több tíz millió részvényem van, akkor?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése