2015. szeptember 8., kedd

AppleTV. avagy lesz-e a problémás termékből az otthonok vezére?

Ha van olyan termék, ami a sikertelenség és a makacsság jelképe lehetne Steve Jobs életéből, akkor az AppleTV hatalmas eséllyel pályázhat, lenyomva a Newtont (na, az meg mi?), QuickTake-et (igazi bónusz!) vagy más legendás jelentkezőt: Power Mac G4 Cube, 20th Anniversary Mac... Az AppleTV-t 2007. tavaszán mutatták be, majd 2010. szeptemberében az újratervezettet, erről anno meg is jegyezte Jobs, hogy az első kör nem volt fényes, de majd a második. Az sem lett az, így jött 2012-ben a harmadik generációs AppleTV. Ami az egyetlen jelentős termék, ami az Apple honlap menüsorában nem szerepel.

AppleTV
Az AppleTV - amit hol egybe, hol külön szeret írni a fejlesztő-gyártó - azt a Steve jobsi ideát testesíti meg, hogy a Mac legyen digitális életünk központja. Ez az ezredfordulót követő idő, dúl az iPod őrület, tarolnak a digitális kamerák - mindenünk bitekbe és bájtokba konvertálódik. Az AppleTV feladata lenne a nappaliban terpeszkedő mega-giga HD tévé meghajtása. Rajta át kerülne képernyőre bármelyik, wifi-hálózathoz csatlakozott gépen levő fénykép, film, zene. Sőt, net-kapcsolatával rajta át vásárolnánk, bérelnénk esti mozit és gyerekszórakoztató matiné műsort. A koncepció jó - csak az a fránya gyakorlat nem igazolja.


Akinek van itthon AppleTV-je, az szereti, használja - de a tulajdonosok jelentős hányada bevallja, presztízs okokból vette meg, vagy hagyta magát rábeszélni valamelyik eladó - vagy Amerikában élő barátja - által.
Az AppleTV háromszori megújulása hiába valónak tűnik, mert a netes filmfogyasztás, ami a legfontosabb alkotó eleme lenne az eredeti elképzelésnek, nem hullott úgy az Apple ölébe, ahogy a zeneipar jó része. Sőt, a fiatalok már nem otthon, a kanapén kólát, fagylaltot és ropit fogyasztva merednek a filmekre, hanem mobil eszközön maximum négy perces akármiket néznek a YouTube-ról vagy más videómegosztóról. Nekik nem a még main-streamnek számító main-stream diktálta igények befolyásolják a fogyasztási szokásaikat, hanem az a közösségi média, amin át kapcsolatot tartanak társaikkal - lásd Facebook videó kontra YouTube küzdelmet a közeljövőben.
De ne kanyarodjunk el az AppleTV-től, nem is szeretném tovább fikázni, sőt! A nyár eleji WWDC egyik előadását nézve az AppleTV-re akár új szerep is várhat, ami messzebb mutat, mint média fájlok lökdösése netről a HD tévére. De ehhez kicsit beszélnünk kell a HomeKitről.

HomeKit
Blogunkon bemutatása után azonnal írtunk erről az Apple technológiáról (HomeKit :: Langy esők jönnek) és a vele kapcsolatos fenntartásunkról. A HomeKit az okos otthon vezérlését támogató fejlesztői rendszer. Az okos otthonban minden mérhető lesz - szobák hőmérséklete, fű nedvesség tartalma, hűtőben levő kakaó mennyisége - és minden szabályozható lesz - szobák hőmérséklete, fű locsolása, automatikus kakaó-rendelési lista generálása -, ez amúgy az Internet of Thing (IoT) világa lesz. Szép új világ.
Ahhoz, hogy valami mérhető legyen, kell mérőeszköz, és a mérési eredmény önmagában semmit sem ér, azt el is kell juttatni egy olyan eszközhöz, ami azt feldolgozza, értelmezi és adott esetben cselekszik is. Számos gyártó kínál neten, wifin, bluetoothon át elérhető eszközöket itthon is, legyen elég a villanykörtét megemlíteni, aminek fényereje szabályozható, esetleg a fény színe is. A gond az, hogy ahány gyártó, annyi kommunikációs megoldás, amelyek - naná - egymással nem kompatibilisek. És az intelligens eszközök jóval drágábbak, mint a buták - hiába, a képzés pénzbe kerül. Rövid fejszámolás után kislakásomban csak 26 izzó van, aminek a lecserélése is párszázezer forintba fájna. Közösségi irodabeli asztaltársam most tervezi felújítani kertes házát a "minden legyen vezérelhető" elv mentén, számítása szerint 2-3 millióba fog fájni.

HomeKit a WWDC-n
A HomeKitet az Apple ismét tovább fejlesztette. Az egyes elemeket csoportokba rendezve lehet kezelni, ami a programozók számára jelent könnyebbséget. A hatkarú csillár lámpáinak fel- vagy lekapcsolása így egyetlen utasítás és nem hat önálló parancs. Meghatároztak négy alapeseményt is: a felkelést, a lakás elhagyását, a hazatérést és a lefekvést. A programozó persze további eseményeket is létrehozhat, lehetővé teheti, hogy a felhasználó határozzon meg eseményt. A következő animáció a hazatérés esemény egy lehetséges fogatókönyvét mutatja.
Ha kinyitják a bejárati ajtót a hazatérés időpontjára jellemző időintervallumban, akkor ez arra készteti az otthonunkat vezérlő elektronikát, hogy zárja be a garázsajtót, a kertkaput, a szobahőmérsékletet hozza 23 Celsius fokra. Ilyen esemény-vezérelő - trigger - lehet az eső-érzékelő: nem kell locsolni, a redőnyt leengedni jó lesz, hogy az ablakot ne verje a víz. Számtalan hasonló eseményt tudunk még kitalálni a hasznostól a viccesig.

AppleTV és a HomeKit
A házat nem csak akkor vezérelhetjük, ha otthon vagyunk, hanem távolról is menedzselhetjük. Nyaralás alatt öntözhetjük a füvet. Vizet engedhetünk a medencébe. Vihar esetén leereszthetjük a redőnyt. Bezárhatjuk a garázst, hogy a nagyfiú ne vigye el a családi autót.
Ahhoz, hogy ezt megtegyük, kapcsolatot kell teremteni a ház intelligens eszközei és az iPhone-unk, Macünk közt. A ház eszközei jellemzően Bluetoothon vagy wifin kommunikálnak. Ahogy az AppleTV is, amely viszont az internetről is elérhető. Az is létfontosságú, hogy csak a feljogosított személy vezérelje, vezérelhesse házunkat.
A WWDC-s szlájdok alapján az AppleID használatával és az AppleTV felhúzásával készül az Apple megbízható kommunikációt kialakítani. Lehet, hogy így lesz a problémás AppleTV-ből valóban az otthonunk vezérlő tábornoka?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése