2015. október 19., hétfő

Mire költöm a pénzem?

Talán a legnehezebb feladat a felnőtté válás során a pénz-beosztást megtanulni. Hogy a fizetésnapi lazacos dőzsölést harminc nappal ne a zsíros deszka (piros paprika és hagyma nélkül!) kövesse. A tanítás hiányzik az általános- és középiskolából, de sok helyen már a családi pénzkezelés sem követendő minta. Ám, mint ismert, mindenre van egy app - na, ezt megtanítani nincs. Olyan nincs, ami megtanítana a pénz-beosztására, -kezelésére. Számtalan olyan van, ami segítséget nyújthat a "hova tűnik el minden pénzem" elemzéshez - sajnos magyar nyelvűt nem találtam. Pedig igény, az lenne rá! Talán valamelyik ügyfél-vadász bank esetleg?

Mutatom, mire ment el a pénzed!
Jöjjön egy app, ami a fenti címbe foglaltakban segít! Számtalan ilyet találunk - angolul, így mindig akad némi munka testre szabni. Az ilyen alkalmazások arra jók, hogy az összes, ismételjük meg: összes, kiadásunkat felvisszük. Bekerül az "ittam egy kólát", vettem egy "street-foodot". Ha nem viszed fel az összes kiadásod, nem is tudod meg, mire megy el a pénzed. Igen, az adat felvétel macerás. Be jó lenne egy ilyen költség követő alkalmazás, amiben lefotózom a számlát, és fut a karakter felismerés és ujjal csak rá kell böknöm az összegre, hogy az tárolódjon el. A számlák úgy is fehér papíron sötét betűsek - abc, vendéglő, bolt... Persze az sem rossz, ha bemondom: "Siri, vettem egy csomag ropit, írd be a számlák között a kajához"...
Az első feladat az összes számla megőrzése és bevitele - utána a számlákat kidobhatjuk. A második feladat kategóriák létrehozása, hogy az ezernyi számla ne beborítson, hanem utat mutasson. Olyan kategóriákat, gyűjtő-fogalmakat kell létrehozni, mint a "kaja", a "lakás", a "privát-jet" vagy a "star-wars gyűjtemény". A kajába kerül minden, ami ehető és iható - ezt persze lehet két felé bontani, vagy megbontani otthon / vendéglátóhely / kávé, vagy bármi más módon. A lakás lehet a közös költség, albi díja, víz, internet, ablak-csere. És így tovább. Idővel - két-három hónap - érdemes újra gondolni a kategóriákat: lesznek olyanok, amiket érdemes összevonni és lesznek olyanok, amiket jobb megbontani.


A képek a Saver 2 app képei. Az ilyen alkalmazásokra jellemző módon előre elkészített kategóriákat kínál, megfelelő helyen újak vehetők fel - ekkor érdemes megpróbálkozni a magyar megnevezéssel: a "food" kategória megy a kukába, helyette jön a "kaja". Vagy az "élelmiszer", ha az app bírja a magyar ékezetes karaktereket is. A Saverben célokat is kitűzhetünk, nem költünk többet ruhára havi 250eFt-nál. És kis színes csík mutatja, hogy siker vagy sok új ruha az eredmény.
A nagyon menő ilyen alkalmazások persze alkalmasak arra, hogy a bankunkkal kapcsolatot tartsanak, így a kártyás fizetéseket megtanítva azok automatikusan a megfelelő gyűjtésbe kerülnek.
A még menőbbek a menők részvény-portólióját és egyéb befektetéseit is engedik menedzselni.
Mi már egy magyar nyelvű, jól használható megoldásnak is örülnék, ugye?

3 megjegyzés:

Oros Imre írta...

Van egy magyar nyelvű app, Koin, bár 2014 októberében frissült utoljára.

Ferenczy Gábor írta...

Éreztem, hogy lesz, de nem találtam rá. De köszönöm, megnézem.

Zsolt írta...

Onetwoapps.de My Budget Book
Magyarul is tud és nagyon informatív program, modern felület rengeteg kiértékelési funkció, érdemes kipróbálni. Bőven megéri az árát és rendszeresen jön rá frissítés.

Megjegyzés küldése