2015. december 22., kedd

El Capitan Jegyzetek újdonságai

Amikor először láttam a Jegyzeteket, nem értettem pontosan, hogy a Szövegszerkesztő mellé minek még egy fapados szöveg rögzítő alkalmazás. Persze az iCloudos szinkronizáció - Jegyzeteknek van, Szövegszerkesztőnek nincs - azonnal megkülönböztette őket. A Jegyzetek nem maradt meg fapadosnak, az El Capitanben kiteljesedett, számos új képességet kapott. Aminek lehet örülni, lehet bánni, lehet használni vagy lehet ignorálni. A Jegyzetek használatához iOS9 és El Capitan szükséges. Amelyik Apple ID-s eszközödön nincs ilyen, az nem szinkronizál helyesen (sem).

Örülünk!
  1. Hang- és videó-fájl is lehet Jegyzet fájl, vagy akár része egy szöveges Jegyzet fájlnak. A hang- vagy képanyag lejátszásához nincs szükség másik alkalmazásra.
  2. Hang- vagy képanyagot a QuickTime-mal érdemes rögzíteni és úgy csatolni. Amúgy a Jegyzetek > Ablak > Fotóböngésző (jobbra a képen) parancsra megjelenő ablakból húzhatunk képet a jegyzetbe. Akinek az "iLife böngésző" szóösszetétel jut eszébe, jó helyen jár (és régóta Maces).
  3. A csatolt, beillesztett képet, videót a QuickView-val (kijelöl és szóköz) értelmesebb méretben is meg tudom nézni.
  4. A Mac alkalmazások megosztás menüjében sok helyen lesz a Jegyzetek elérhető. Ezt választva a kijelölt objektum - weblap, térkép, bármi - bekerül a Jegyzetekbe, ahogy ezt a következő képeken látható.
    A megosztáskor - Jegyzethez adásnál - kiválaszthatjuk, hogy melyik jegyzethez adjuk a meglevők közül, illetve írhatunk további szöveget is.
    És egy kettő-az-egyben ábra, egy Térkép és egy weblap hivatkozást adtam azonos bejegyzéshez. Fent az látható, hogy az iCloudos Jegyzetekben ez hogy jelenik meg, lent pedig az, hogy a Jegyzetek mit mutat. Tetszik a látvány.
  5. A szövegnek három stílusa is lehet: Cím, címsor és törzs (Formátum > Az új jegyzetek ezzel kezdődjenek).
  6. Felsorolásokat is lehet kezelni - eddig is lehetett, de most nagyon. A felsorolás típusok közül a Formátum > Betűtípus > Listák paranccsal lehet választani. Vagy "- "-t, "1 "-t gépelve a sor elejére a Jegyzetek azonnal felsorolássá teszi a szöveget. Egy trükk: a felsorolást abbahagyni úgy lehet, ha az utolsó pont végén három enter-t ütünk.
  7. A Jegyzetekben történő törlés egy átmeneti tárba helyezi a kidobott jegyzetet, így megmenekülünk a véletlen törléstől. Törölni úgy is lehet egy jegyzetet, hogy a címén állva két ujjal jobbról balra legyintünk. Az iCloudos "Nemrég törölt" jegyzeteknek 30 napja van, hogy megmentsük.

Fontos!
Figyeljünk arra, hogy mindig az iCloudos tömbbe jegyzeteljünk, hiszen az iCloud csak ezt szinkronizálja az azonos Apple ID-vel használt eszközeink között!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése