2015. március 31., kedd

iPhoto-ról Photos-ra váltásra felkészülés 1.

Sokszor megírtuk, hogy lassan váltunk iPhoto-ról Photos-ra, de nagyon nem javasoljuk a váltás elkapkodását, mert még nem látni, mit is kínál az iPhoto-t (és az Aperture-t) váltó Photos. Illetve amit iOS-en kínál, az még nem szerelem tárgya nálam. Ígértünk felkészítő írásokat, íme az első (és remélem, nem az utolsó) a fölösleges iOS képernyő fotók törléséről.

Felesleges fényképek kidobása
A digitális kamerák elterjedése előtt az ember gondosan mérlegelte, hogy a 24 vagy 36 képkockányi filmet mire használja el. Akkor egy kéthetes nyaralásról készült maximum két-három tekercs film, 72-108 kép, amiből volt 5-10 vállalhatatlan. Most a család minden tagja nyomja a gombot, össze is jön vagy ezer kép. Nem azt pedzegetjük, hogy ennek a kilencven százalékát ki kellene kukázni, de legalább azokat mindenképp, amelyek rosszul sikerültek. A sorozat lőtt képek közül is érdemes csak egyet megőrizni (ez a sorozat lövés célja amúgy...). Kitörölhetők azok a képek is, amelyek készítése ugyan jópofának tűnt, de. És az alkalmi fotók is, gázóra állásról, szkennelés helyett számláról... És kitörölhetők az ilyen-olyan képernyő-fotók is: repjegy visszaigaolás...

Okos Mappa, kulcsszó és törlés
Első lépésként archíválj! Használj Time Machine-t, ha az nincs - akkor legyen! Addig is, a Saját > Képek könyvtárban az iPhoto.library vagy hasonló nevű fájlt kettőzd meg és jól mentsd el!
Következő lépésben keressünk rá az iPhone vagy iPad képernyő-képekre! A keresést okos albummal végzem.
Mi jellemzi az iOS eszköz kijelzőjéről készült képet?
Ráadásul olyan, amire az iPhoto-ban jól tudunk keresni, azaz szűrni? Nos, az ilyen képnek nincs blende és ISO értéke. Mivel a beszkennelt fényképek is ilyenek, ezért még a méretre megyünk rá, amivel egy apróbb trükköt is mutatunk, mivel erre direkt kifejezéssel nem lehet rákeresni. Viszont az "Any text ends with" a metatag leírásban keres olyan sort, ami - esetünkben - 768-ra végződik, ennyi a régi iPadem rövidebb oldala pixelben. Természetesen iOS eszközönként eltérhet ez a szám, a legegyszerűbb egy képet kiválasztva a megfelelő értéket leolvasni az Info ablakból.
Az okos album nagyon ügyesen leválogatja a képeket. Ám ez a válogatás csak virtuális, nem az eredeti képet érem így el, csak egy hivatkozását az eredetinek. Ezért az okos album gyűjtötte képeket a "delete" kulcsszóval látom el. Ehhez persze a Nézetből engedélyeznem kellett a Kulcsszó megjelenítést. Kiválasztom az összes okos album gyűjtötte képet, és mindre ráteszem a "delete" kulcsszót. (Persze lehet kivétel is.)
Visszamegyek az összes fényképemhez, és megszűröm őket a "delete" kulcsszó szerint. Ismét kijelölöm az összes látható képet és belehúzom az iPhoto kukájába. Ennek a külön kukának azért örülünk most, mert végigfutva a tartalmat a mégsem kidobandó képeket vissza tudjuk tenni az eredeti eseményeikbe, ehhez a másik egérgombot kell használni.

2015. március 27., péntek

Az Apple és az autó

Személy szerint szkeptikus vagyok az "Apple autót épít" hírekkel kapcsolatban. Az viszont tény és az Apple kinyilvánított szándéka, hogy az autókban megtalálható legyen, beépüljön digitális életünket vezérlő rendszere. Amióta az iPodot bemutatták, készülnek az iPod és autót összekötő megoldások, eleinte leginkább azért, hogy az autóban is az iPodon levő zenéket hallgathassuk.
A mobiltelefonok már az iPodok léte előtt is szereltek be a kocsikba, legnagyobb előnyük az automatikus hívásfelvétel - bár néha akkor is felvette a rendszer a telefont, amikor a két benntartózkodó nagyon nem akarta - és a hallgatott rádió vagy zene elnémítása. A navigációs rendszerekkel újabb kütyü költözött az autókba, eleinte, ahogy a telefon-csatlakozónak, így ennek sem volt gyártó által tervezett helye.
Az Apple felismerése, hogy az ő iOS eszköze minderre, sőt jóval többre is, képes, nem új keletű. Ám amíg a zeneipart a cuperinoi vállalat ledarálta, a filmiparral remek csatát vív, addig az autóiparra nem rontott rá - teljesen helyes felismerés. Ahogy a képen is látható, a luxus oldalról veszi be sorra a gyártó cégeket. És mennyivel szebb ez így, mint itt egy telefon tartó, ott egy navigációs tablet. Bár az út helyett ide lefelé bámulni...

2015. március 23., hétfő

Három lábú jószág

Ahogy csökken a Macintoshon található csatlakozók száma, úgy nő a szükséglet a "valamiből-ebbe", meg az "ezt-abba" átalakítók iránt, de "2in1", sőt, a "sokin1" és keresett lesz azok közt, akik nem hisznek a "minden megoldható vezeték nélkül" gyakorlatban.
Az Echo a fenti felismerésre alapozva készíti átalakítóit, csatlakozó-módosítóit. Természetesen nem ő az egyetlen cég, de velünk az ő hírlevelük jött szembe. A képen látható Apple lightning és micro-USB és USB-C háromlábú jószág épp addig lehet megfejtés azok számára, akiknek a hócipője tele az újabb és újabb kábel-szabványokkal, amíg e hármast használja csak. De addig...


Milyen amerikai, hogy a színes képen látható eszközök mellé a színüket is feltüntetik. We love redundancia!

2015. március 19., csütörtök

Az iPod felemelkedése és hanyatlása

Az ezredforduló utáni évek az iPod őrület jegyében teltek. A szociológusok iPod-nemzedékről cikkeztek. A közgazdászok szeme előtt alakult át a zeneipar. A fehér fülhallgató zsinór és a "sziluett"-hirdetés egyaránt az első évtized ikonjává vált. De ma ki emlékszik egyáltalán erre? Hány iPod áll lemerülve, félretéve hónapok, évek óta? Bár szívesen lennék az a lesajnált vállalkozás, amelyiknek egyetlen terméke az iPod, de az Apple üstököse tankönyvi pályát futott be. Felemelkedett és bár alá nem szállt, de népszerűsége semmivé foszlott.


Kattints a nagyobb grafikonért! A felső grafikon az Apple pénzügyi negyedévenként eladott darabszámot mutatja millióban. Az első negyedév kiugrásai valóban a karácsonyi szezont jelentik, mert - mint írtam -, pénzügyi negyedévről van szó, és az az Apple-nél (sem) esik egybe a naptári negyedévvel. A grafikon tetején a bemutatott iPodok nevei. Az alsó grafikon az Apple pénzügyi(!) évei szerinti eladást mutatja.

Boston, tehén és kutya

Aki már részt vett alapfokú, gyorstalpaló üzleti előadáson, az nagy valószínűséggel hallott már a Boston Consulting Group (BCG) - nevéből adódóan tanácsadó cég - mátrixáról. Ez nem film, nem is matematika, hanem roppant egyszerű ábra (Forrás: Mediapédia.hu).
Egy termék piaci részesedésének növekedése és részesedése alapján besorolható valamelyik kockába, amelyek könnyen értelmezhető elnevezéseket kaptak.
Az iPod esetén a 2002-2005-ös szakasz a "Kérdőjel" szakasza. Az iPod ekkor még új volt, a piac mérete meg roppant kicsi, bár gyorsan táguló. 2005-ben dőlt el, hogy az iPod tarol, ekkor át is ugrott a "Sztár" szakaszba. A 2010-ig tartó érában szinte havonta dobta be a törölközőt valamelyik vetélytárs, amely pár hónappal korábban még "iPod-killer" eszköz gyártását jelentette be. A súlyos sérülést azonban nem ezek a cégek szenvedték, hanem maga, a zeneipar, amely a zenészek, zenekarok számainak kiadásával, terjesztésével foglalkozott jó pénzért. Fiatalabb olvasóink kedvéért - és hogy az idősebbek nosztalgiázhassanak -, régen még bakelit lemezen, később kazettán, majd CD-n lehetett megvenni a zenét, egy-egy eszközre általában 8-12 szám fért fel, durván 45 percnyi idő (bakelit lemez esetén fordítani is kellett). Az Apple iPod-iTunes Music Store (iTMS) párosa viszont lehetővé tette egyetlen szám árusítását - nem kellett megvenni egy egész lemezt az egy számos zenekaroktól. Az iPod-iTMS az előadót közvetlen a vevővel kötötte össze - ha az előadó meg tudott szabadulni a kiadói szerződésétől. A páros levette a hanganyag-hordozó gyártási, szállítási, terjesztési, logisztikai feladatait - ezek költsége, beleértve a kiadó árrését, mind mehetett a lecsóba.
Amikor az öt nagy zenekiadó aláírta az Apple-lel a megállapodást az iTMS-ről, akkor maguk sem tudták, hogy valójában a saját halálos ítéletüket írják alá. A filmipar, amely egy nagyságrenddel nagyobb, ha nem kettővel, mint a zeneipar volt, árgus szemekkel figyelte, hogy darálja le a netes-zenevásárlás, -szolgáltatás a kiadókat. Így, amikor az iPod képessé vált filmek lejátszására, akkor nem adta be a derekát Jobs semmilyen lenyűgöző ajánlatának sem. Persze a változásoknak nem tudnak ők sem ellenállni, de befolyásuk sokkal lassabban erodál.
És végül az iPodnak maga az Apple vágta el a torkát, amikor 2007-ben bemutatta az iPhone-t. Persze a metszés nem volt halálos, az iPod azóta is létezik, de - visszatérve a BCG mátrixához - a fejőstehén mezejében éli világát. És legyünk biztosak benne, amikor az iPod már nem hozza a kívánt nyereséget, akkor az Apple habozás nélkül beszünteti az iPod gyártását és forgalmazását.

2015. március 15., vasárnap

Olvasnivaló: Systemfarmer.hu: Office 2016

Már elérhető az Office 2016 Mac-es verziójának előzetese! A Microsoft igyekezett egységesíteni az Office alkalmazásokat, így bármilyen eszközön is használjuk őket, összetéveszthetetlen Office élményben lehet részünk. (A Gonosz Almalap itt nevetve távozott, de ő Gonosz.) Ez igaz az Office 2016 Mac-es verziójára is, azzal a kis kiegészítéssel, hogy a fejlesztők megpróbálták a program készítésekor a Macek egyedi jellemzőit is figyelembe venni, s előnyt kovácsolni belőlük.

Tovább!

2015. március 12., csütörtök

Kis szelet az Apple tortájában az óra

Ahogy ez a következő grafikonokról is kiderül, kis szeletet jelent az óra az Apple árbevételében. Az adatokat a Trefistől nyertük, amely számos neves iparági elemző véleményét összegzi. A 224 milliárdos (USD, naná) bevételből 7 milliárd lesz csak az óra utáni bevétel (nem nyereség, bevétel). Az iPadét 7, az iPhone-ét 140 milliárdra becsülik, csak hogy legyen viszonyítási alapunk.


Trefis előrejelzése a várható Apple Watch árbevételről.

Ahogy ma a Forintos percekben Millásreggeliben elhangzott, az iPhone 5C-vel az Apple megkóstolta az olcsó piacokat és nem tetszett neki, most a drágább órákkal teszteli a luxus-piacot. "A színes műanyagtól eljutott a színes fémekig" - hangzott a kulcsmondat, de ekkor megérkeztem, és véget ért az autórádiózás.


És találtam egy grafikont az Apple árbevétel megoszlásáról az elmúlt évek adataival. Nem lehet kérdés, hogy az Apple-t az iPhone viszi a hátán.

2015. március 11., szerda

Vezetéknélkül és nem megy?

Arról már többször is írtunk, hogy lehet többet megtudni arról a wifi pontról, amelyikhez épp csatlakoztunk. A többet ebben az esetben technikai szempontból értendő, hamarosan csatornák meg decibelek fognak röpködni.

Wifi ikon bővítve
Ha az Alt billentyűt lenyomva kattintunk a menüsorban lévő wifi ikonra, akkor a szokott wifi-lista bővített változatát kapjuk.
A Yosemite egyik újdonsága, hogy a wifiről itt és úgy tudunk leválni, hogy a "Bontás" parancsra kattintunk. Azt, hogy mi a mi IP címünk - lokálisan, az irodán, otthonon belül -, mi a router (útvonal választó) címe - szintén lokálisan - épp úgy leolvashatjuk, minthogy a Mac szerint elérhető-e a net, milyen titkosítással vagyunk fent. Látjuk, hogy 2,4GHz-es csatornát használunk (miért is? - kérdem magam), és látom a jel-zaj viszonyokat dBm-ben megadva. A kapcsolódás a 802.11n szabvány szerinti, az elméleti, mondom: elméleti átviteli sebesség 130Mb/s. (Fontos: kis 'b' bitet, nagy 'B' bájtot jelent, azaz nyolcszoros különbséget.
De erről az adatokról már írtunk. Ami műszaki érdeklődésűeknek izgalmasabb, hogy innen (is) elérhető a Vezeték nélküli diagnosztika.

Vezeték nélküli diagnosztika

Az alkalmazást jól elrejtették a rendszerben az Apple mérnökei. Minden bizonnyal azért tették, mert gonoszak az átlagos felhasználó - az Apple marketing képe szerint kertvárosi nyugdíjas - nem akarja igazán ezt az alkalmazást használni. És igazuk van. Mi viszont megtaláltuk, megnyitottuk és igyekeztünk megérteni. A Rendszerbeállítások > Hálózat > Wifi > Segítég útvonal az, ahol belebotolhatunk ebbe a programba. De sokkal egyszerűbb a Spotlighttal rákeresni.

De mit is tud a Wireless Diagnostics?
Természetesen jól kielemzi a wifi hálózati paramétereket.

A menüsor wifi menüjében már látott információk, továbbiakkal bővítve külön ablakban jeleníthetők meg.
A következpő összefoglaló táblázatban az elérhető wifik adatait vethetjük össze - a képre kattintva az eredeti méretében fog pompázni. A protokol mutatja, hogy melyik 802.11-es szabványokat ismeri az adott wifi. A nagyon régi Macek és iPhone-ok az 'n'-es szabványt nem ismerték, mert gyártásuk után fejlesztették ki.
A csatornák léte arra ad lehetőséget, hogy az egymás sugárzási területén lévő wifi-k ne zavarják egymást. Az a jó, ha más wifije nincs azon a csatornán, mint a mienk. A jó router automatikusan képes csatornát váltani, hogy a legjobbat adja, akad olyan, amelyen előre be kell állítani, és olcsón elérhető olyan is, amely tesz a csatornákra.

Hogy teljesít a wifim?
"Néha belassul, biztos valaki lopja" - ilyen és ehhez hasonló szakértői vélemények cáfolatára, illetve mérésszerű vizsgálat elvégzésére jó a következő opció a Wireless Diagnosticban. Három grafikont kapunk, a vízszintes tengelyen az időt mérjük.
A lila csík az átviteli sebességet mutatja. A piros a jel jóságát - lehet, hogy gyorsan mennek az adatok, de sok a hiba az átvitelben, akkor a végeredmény bosszúságot okoz. A zöld-kék diagram pedig decibelben méri a jel (zöld) és zaj (kék) viszonyát. Minél nagyobb köztük a távolság, annál jobb a jel minősége. Általában a zöldnek illik -60 és -10 dBm között ingadozni, a kéket akkor szeretjük, ha -75dBm-nél kissebb.

2015. március 10., kedd

Bejegyzés USB-C-ről, minimális Watch tartalommal

A régi Steve Jobs celebrálta prezentációkban mindig volt egy ráadás, amit az elhíresült "one more thing" szavak vezettek be. És a ráadásban tényleg olyan eszközt, szoftvert mutatott be az Apple, amire még az elemzők sem készültek fel. Tim Cook nem idézte meg elődjét, az Apple Watchról szinte mindent tudtunk már, ellenben a 12 inches MacBook régi szerelmemnek, a 12 inches PowerBooknak lehet méltó utódja. És egyetlen USB-C csatlakozójáról híresülhet el.

Közjáték
Megírva ezt a bejegyzést, elkezdtem képet keresni. És találtam egy eredeti PowerBook G4 szlájdsót. Innen a két következő dia. Abból a korból, amikor a csatlakozó gazdagság még erény volt. 2001 január, a MacWorld után.
És a 2015-ös model.

Izzik a levegő
Az Apple magyarázata és ráutaló magatartása szerint nincs szükség floppyra (mi is az?), nincs szükség CD-re vagy DVD-re (a BlueRay meg sem érintette a céget), mindent wifin intézünk. Vagy Bluetoothon, de az nem a szívem csücske. Ha eddig nem tettük volna így, akkor mostantól még inkább így fogunk. Az Apple szerint erre vágyunk.
És ismét igaza lehet a kaliforniaiaknak, az utóbbi időben nálunk tanulók, még az iMac használók is, az Ethernet szó hallatán kíváncsian kérdezték, hogy mi is az, vagy bár tudták, de azonnal mondták, hogy nem használják. A wifi (és a Bluetooth és minden vezeték nélküli dolog) szép, jó, trendi és praktikus. Az Apple amúgy is régóta küzd a kábelek ellen.
Rendszerek gazdáiként azért nem mindig öröm, ha pár gigabájtot kell wifin áttolni, vagy az Apple elgondolása szerint megosztott DVD-ről Airre szoftvert telepíteni (igen, nem letöltik, őrzik a CS6-t, Office-t...). Láttunk már "22 nap 13 óra" hátralévő időt.

USBológia
Az USB-t pontosan meghatározni tudók és naponta használók száma fordítottan arányos. Az USB (Universal Serial Bus) általános soros busz - ezzel jól kint vagyunk a vízből a Gonosz Almalap szerint. Általános, mert nem egy specifikus célra használható: iOS eszköz, nyomtató, pendrive... mind-mind csatlakoztatható az USB porton (itthon: kapun) keresztül. Soros, mert az eszközök úgy fűződnek fel, mint láncra a gyöngyszemek, egymás után. A busz pedig maga a lánc informatikusul.
Mód Átviteli sebesség Szabvány
Low speed 1.5 Mbit/s USB 1.0
Full speed 12 Mbit/s USB 1.0
High Speed 480 Mbit/s USB 2.0
SuperSpeed 5 Gbit/s USB 3.0
SuperSpeed+ 10 Gbit/s USB 3.1
USB-ből volt egyes, meg USB-2, most épp USB-3 a menő. A növekvő számozás mindig fokozódó tudást jelent. Az USB egyik legfontosabb tulajdonsága az adatáteresztő képessége, mennyi idő alatt megy rá a pendrive-ra 8GB? Az elméleti határokat a kis táblázat mutatja.
A másik fontos jellemzője az USB-nek, hogy mekkora teljesítményt képes átadni? Magyarul, tudjuk tölteni az iPhone-t a Machez csatlakoztatott USB kábelről vagy nem? Kell-e külön táp a nyomtatónak, vagy meghajtja azt a Mac USB-n át. Evidens, hogy a teljesítmény is folyamatosan nő az USB újabb és újabb verzióiban. Így egyre több eszközt képes egy port ellátni, egyre több eszközt lehet láncra felfűzni.

C (Nem Erika, nem Ronaldo)
Az USB-C a felhasználó számára még egy kellemes tulajdonságot kínál, nem kell odafigyelni a csatlakoztatásnál, hogy jól álljon a kábel - eddig csak egyféleképp lehetett bedugni az USB kábelt a csatlakozóba.

Innen átmegyünk tudományosba!
A megfelelő nemzetközi testület, amely koordinálja az USB fejlesztést, 2014 decemberében hagyta jóvá az USB type-C specifikációját, műszaki leírását. Az USB type-C a hivatalos megnevezés, a specifikáció pedig az utolsó atomig leírja, mit tekintünk USB-C-nek (mi rövidítve használjuk továbbra is), hogy a gyártók eszközei kompatibilisek legyenek.
Az USB-C 1.0 speckó kisméretű, oldal-független csatlakozót ír le, amely az USB 3.1 eszközök része lehet. A megoldással megszűnik a kábel-vég megkülönböztetése (type-A és type-B - tehát innen a type-C elnevezés!), a megoldás hasonló az Apple Lightning és Thunderbolt kábelezéséhez. A két oldalán 24 érpontot kínáló csatlakozónak négy táp/föld lába van, két USB 2.0 adatcsatorna kezelésre képes (ami azért vicces, mert a type-C kábel leírás viszont csak egy adatcsatornát határoz meg), további négy párral nagy-sebességű adatátvitelre alkalmas, valamint további lábak a csatlakozó állásának felismerését segítik. A buszon lógó eszközök azonosítására is elkülönítettek lábat a szabályozó testület tagjai.
Amíg a tükrözött oldal miatt a régi kábelek - ha a méretük megfelelő - használhatók az C-csatlakozókhoz, a C-kábelek nem használhatók a régi eszközökhöz, mert azoknál nem mindegy az, hogy melyik felületük van fent és lent. Emiatt várhatóan nem lesznek azonosak a csatlakozók, ismét el lehet zarándokolni a boltba. A régi kábelek és csatlakozók nem is feltétlenül érzékelik az új összes funkcióját, képességét.
A minden lehetőséget kihasználó USB 3.1 type-C kábelek nem passzív elemek, a beépített apró chip tartalmazza a gyártó és a megvalósított adatcsatornák leírását, természetesen előírásoknak megfelelően. A kábelen 1,53A folyhat az 5V-os busz feszültségen, ez az alap 900mA felett értendő. A megnövelt teljesítmény hosszabb USB lánc használatát biztosítja. A kábelen eltérő adatprotokoll szerinti adatátvitel lehetséges, ilyen a DisplayPort, az MHL, a PCI Express vagy az Ethernet.

2015. március 9., hétfő

Apple Watch




- Aggódom az Apple Watch miatt. A hordható kütyük piaca teljesen ismeretlen.
- Az Apple Watch nem hordható. Inkább törhető!
- Messze törhetőbb. Gondold meg, mennyivel gyakrabban törik be egy telefon kijelzője, mint egy Macé vagy iPadé?
- Minél gyakrabban mész az utcára, annál gyakrabban törik be.
- Szerintem az Apple Watch igazi ki-"törő" siker lesz!
- De akkor minek belőle luxus változat?
- Mi történik még a kijelző összetörődésénél is gyakrabban?
- Az ellopás.

2015. március 7., szombat

Olvasnivaló: Figyelő: Csúcsvezető viharkabátban

A hatásvadásznak szánt, de szerintem bárgyúra sikerült címet leszámítva Zsély Anna négy oldalas írása ismertet meg az Apple nem rég igazolt felső-vezetőjével, Angela Ahrendts-cel. A hölgy eddig luxusmárkák első embere volt, az Apple - a jósok szerint - az óra-biznisz felfuttatására szerződtette. Az írás a figyelo.hu oldalán csak előfizetők számára érhető el - miért nem lehet cikk-olvasást venni? Szóval, akit érdekel az írás, az szerezze be a Figyelő mostani számát.

2015. március 6., péntek

Apple Watch - egészségesebbé nevel?

Ez az év az Apple rajongók és utálók számára az Apple Watch éve lesz. Sokan, köztük jómagam is, azon töprengünk, ott lesz-e a csuklónkon az Apple Watch a bemutatót követő nap. Szükségünk van-e egyáltalán erre a kütyüre? Megvesszük rajongásból, hitből, szeretetből és persze jó pénzért?

"Az Apple Watch ütős"


A The Verge-nek nyilatkozta ezt Julie Ask (nem kérdezte, mondta, mert nevekkel nem viccelünk), a Forrester Research elemzője. "Mindazt tudja, amit a Fitbit, vagy a Jawbone vagy a Nike FuelBand, ráadásképp zenéinket és sok alkalmazást is elérünk vele."
Az egészséggel, sporttal, wellness-szel összefüggő alkalmazásokkal kiegészített okosórában joggal bízik az Apple, mint önként vállalt bilincs kerülhet csuklóinkra. Az Apple Health-t bemutató írásunkban - Egészségünkre! Jön a HealthKit... - és az iOS alapalkalmazást ismertető bejegyzésünkben - Lépteimet számlálva - már jeleztük, számos fitness teljesítmény mérő alkalmazás megjelenése, illetve a meglévők bővítése várható. Ám a legnagyobb reményekkel a Nike FuelBand indulhat, a Nike igazgatóságának ugyanis Tim Cook is tagja.

Az egyén
A szívverések számát is figyelő Apple Watch minden bizonnyal azok számára is fontossá teszi az egészségesebb életet, akik eddig pörköltszaftba dugták fejük - finom langy-meleg fehér kenyérrel -, ha sportról vagy egészséges életmódról hallottak. Az alapalkalmazás - Egészség/Health - is arra ösztönöz, hogy célokat tűzzél ki magad elé, és örömöd leljed azok teljesítésében (lásd a már említett Lépteimet számlálva írásunkat). Az egészségesebb életünket segítheti majd az Apple Watch, amikor jelez, már túl rég óta ülünk, ideje átülnünk a szomszéd autóba vagy kocogni egyet a transz-atlanti járat folyosóin.
Az egészség, fitness játékká tétele (gamification - hogy kulcsszót is leírjunk) trend. Az orvosok egészségesebb életmódot kínálnak egészségügyi problémák megelőzésére. Az elhízás, elhanyagolt fizikai kondíció nem csak az egyén számára kellemetlen, mondhatni rossz, de az államnak, azaz nekünk, adófizetőknek is sokba van a gyógyításunk, kezelésünk.
Cook, és így az Apple is, úgy véli, hogy "az Apple Watch eszköz lehet az emberek motiválására, hogy aktívabb és egészségesebb életet éljenek."

A doktorok
Az Apple Watch - és társai - elterjedésének másik nagy haszonélvezői az orvosok lehetnek. Az okosóra gyűjtötte adatok - megfelelő jogszabály, felhő, stb... - folyamatosan jelzik a páciensek állapotát, így mód nyílik megelőző beavatkozásra. De az idősorok számos más hasznos információt is adhatnak kezelő orvosunk számára.
A Gonosz Almalap szeme előtt már fel is tűnt az egyik, most még betöltetlen, háziorvosi rendelő, amelynek egyik számítógépén a körzet Apple Watchot hordó tb-kártya tulajdonosainak adatait értékeli ki 7/24-ben működő online rendszer és riaszt: "Mari néni vérnyomása megugrott!" vagy "Pista bácsi egyre lassabban teker fel a szőlő-hegyre!" Ez persze nettó gonoszság, de ha működne...
Az egyéneken kívül persze a közösségek is gazdagodnak az Apple Watchok adatai által. A számtalan monitorozott embertől származó adatok nem csak vidám statisztikák és látványos grafikonok készítésére alkalmas, de adatelemzéssel akár járványok kialakulása is megelőzhető. A betegadatok kezelése pedig ügyvédek és ügyvédi irodák meggazdagodásának lehet alapja. A paranoiásak pedig újabb Big Borther fenyegetettséget észlelhetnek.

Figyeld egészséged!
Aki még nem tette volna meg, annak érdemes az iOS8 Egészség/Health alkalmazás összes menüjét végigjárni. Nagyon hamar kiderül, hogy az Apple nem csak a testmagasságunkat és a naponta megtett lépésein számát szeretné megtudni, de a bevitt vitamin-mennyiséget is szívesen feljegyzi, megőrzi. Ezeket nem az Egészség alkalmazás gyűjti majd, hanem a fejlesztők által írt programok. Ám, és ez ügyes, az egymás adataihoz korlátozottan más alkalmazások is hozzáférnek elemzés, összehasonlítás céljából. De nem engedélyezett egyetlen alkalmazás számára sem, hogy a nem általa gyűjtött adatokat "haza" vigye, kiszipkázza.


Az egyik közösségi szájton remekül fut például olyan intelligens fogkefe projekt, amely nem csak a fogak megtisztítására alkalmas, hanem a fogak állapotának felmérésére - az adatok mennek az Egészségbe. Nem rég láttam egy alkalmazást, amivel lefotózod az ebéded, uzsonnád, és felismeri az ételt, a mennyiséget és kiírja, mi hány kalória, mik az összetevők (még fejlesztik az app-t), az adatok mennek az Egészségbe. De vércukor-mérő-iOS alkalmazás már létezik - kis mérőeszközt és tűt tartalmazó hardvert kell a telefonhoz csatlakoztatni, szuri (jajj!), és a kielemzett adat már ment is az Egészségbe.

Megváltoztatja-e az Apple az egészséghez való viszonyunkat?
Mindenképp. Bár az Apple Watch bemutatása előtt kiderült, hogy számos szenzor, érzékelő nem kerül be az első verzióba, de az Apple-t ismerve, a másodikban ott lesz. Sőt. És más gyártók kiegészítő termékei is várhatóak - általában ezek sikeressége mutat utat az Apple számára is. Az Apple Watch egyik kérdéses része az üzemidő. Az utolsó hírek szerint egy napot sem fog bírni az aksi átlagos használat mellett - az üzemidő növelése is lehet egyébként egy-két érzékelő eltávolításának az oka.
A három változatban - alumínium, sport és 18 karátos arany - boltokba kerülő órát Cook nem rég áprilisra ígérte. A március kilencedikei bemutató valószínűleg az árusítás megkezdésének felvezető eseménye lesz, de nem lennénk meglepve, ha Amerikában már elérhetővé válna az Apple Watch.

2015. március 5., csütörtök

Apple Watch alkalmazások

Az Apple Wathc lázában égve megpróbálunk hasznos óra-alkalmazásokat bemutatni. Az általunk turkált helyeken, érdekes módon, kimondottan egészségre hajtó appot nem találtam, ami meglepő, mert az Apple ezt véli az egyik jelentős fejlesztési lehetőségnek. Igaz, hogy a "szőrös kar gate" kapcsán kiderült, hogy számos, ígért mérést kivettek az órából, mert azok nem működtek megbízhatóan - némelyik a szőrös kar miatt. Az Apple-t ismerve, ezek a Watch második verziójában már ott lesznek.

OfficeTime
Az OfficeTime már létező alkalmazás Macre, iPadre, iPhone-ra. Segítségével jegyezhetjük, mikor mivel foglalkozunk, hogy azt később ügyfelünknek kiszámlázzuk, vagy tudomásul vegyük, hogy szükség lenne egy idő-beosztást tanító képzésen részt vennünk. Az óra annyiban segít, hogy egy bökéssel indíthatunk és állíthatunk le ügyfél-idő mérést, nem kell más iOS eszközt vagy Macet elővenni. Az adatok Bluetoothon kerülnek az alkalmazást futtató eszközre, amely szép színes grafikonokat készít, vagy akár számlát is gyárt.

Clear
A Clear szintén nem új alkalmazás iOS-en, a Naptár és Emlékeztető alkalmazások egybegyúrt, szín kódolt verziója. Segítségével ütemezhetjük napjainkat, óráinkat és perceinket. Az óra persze mindig figyelmeztet, hogy hol is kellene lennünk, mit is kellene csinálnunk. A Gonosz Almalap szerint annak, aki eddig jól viselte, hogy a telefonja vezérli az életét, ez az alkalmazás nélközhetetlen.

Menelao(sz)
Egy eredeti Apple-logós baseball sapkát ajánlok fel annak, aki megfejti, mikért lett az ebben a bekezdésben bemutatandó alkalmazás neve Menelao, azaz Menelaosz. Menelaosz feleségét rabolják el a trójaiak, hogy a XX-XXI. században színes, szélesvásznú filmet forgathassanak e történelminek tartott tényről. Az alkalmazás a kiadásainkat követi, mennyit költöttünk színes, szélesvásznú filmek megtekintésére, antik irodalom beszerzésére, körtére, répára, de leginkább: almára. Azaz, pénzügyeinket igyekszik mederbe terelni, és keretek közt tartani. Az óra segíti az adatbevitelt, csak be kell mondani az összeget, amit kiadtunk, és a kategóriát, amelybe a költség sorolandó.
Szemeink előtt egy nem vasárnapi nap. A közért-pénztárhoz álló negyedórás sorban a szám elé emelem barátnőm bal csuklóját, hogy az órjába mondjam:
- "Egyszötvenhat forint. Élelmiszer. Háromszázhuszonöt forint. Alkohol."

Home Remote
Az iOS8 egyik lassan beérkező újdonsága az intelligens otthon kezelésének egységesítési kísérlete. Számtalan iOS eszközzel vezérelhetők már a lakásban lévő fényforrások - persze csak akkor, ha azok is intelligensek -, nyitható/zárható a garázsajtó, locsolható a pázsit, állítható hőfokszabályzó, kapcsolható áram, indítható kévfőző... A Home Remote egyike ezen alkalmazásoknak. Amint lesz Apple Watch, elég lesz az óránkat bökdösni, hogy mire hazaérünk, frissen locsolt legyen a gyep, elkészüljön a kávé - és vakon bízzunk abban, hogy a garázsajtó nyitva lesz. Az intelligens otthonnak amúgy létezik már egy emelt szintje is. Az iOS eszköz gps-érzékelője figyeli, hogy adott helyhez - lakás, iroda - milyen közel vagyunk, és ha odaérünk, vagy elmegyünk, akkor adott parancsokat automatikusan kiad. Ha jövünk, akkor nyithatja a garázst, ha elmegyünk, lekapcsolhatja az összes égve hagyott lámpát. Persze, ha csak elautózunk az iroda előtt, mert arra visz az utunk, akkor az iroda feléled, majd kisBalázs.

Citymapper
Szintén iOS-en létező alkalmazás, amely nagyvároson belüli eligazodást segíti, Budapest még nincs a listáján, de lehet szavazni, én behúztam egy voksot. Az app tudja, hogy hol vagy - ezt azért ne becsüljük alá, gondolj csak arra, hogy kidobnak egy arab vagy egy kínai városban, ahol aránylag kevés latin karaktert használnak... És megmondva az appnak, hogy hova tartasz, az szépen odavezet, tömeg-közlekedve, várakozási idővel. Ez utóbbi infók érhetők majd el az órán is, így nem kell állandóan telefonunkat bámulni, az iPadről nem is szólva, ami sötét este talán nem is olyan rossz. Bár a buszon vagy villamoson kapaszkodva kivillanó csuklónkon messziről lesz látható, hogy honnan jövünk és hova tartunk.

2015. március 4., szerda

Az Apple _első_ okosórája

A WristMacet 1998-ban mutatták be, alig négy évvel a Macintosh debütálása után. A Wrist magyarul csukló, a WristMac értelemszerűen csuklón hordott Mac, azaz karóra - az Apple-től!
Az óra a Mac soros portján, régi Maceseknek: az AppleTalkon, kommunikált a Macintosh-sal, képes volt HyperCard adatcserére. A HyperCard sokcélú, testreszabható adatbázis kezelő alkalmazás volt. Az óra valójában egy átalakított Seiko RC-4000 karóra volt ez. A csodát megalkotó csapat egyik tagja David S. Rose volt, aki később megalapította az AirMediát, amely a dotkom lufi előtt száguldott. De a csapatban dolgozott Dennis Brothers, a BinHex protokoll kidolgozója, ez lehet, hogy nem mond sokat, de aki már látott .hqx kiterjesztést, az tudja értékelni az úr munkáját. És ott volt még Neil Shapiro, a későbbi MacUser magazin alapítója is.
Az első órát Bill Atkinson vásárolta meg, ő az eredeti Mac csapat egyik vezetője volt, jelenleg fényképész, a második darab pedig Fred Smith-hez került, ő a FedEx egyik alapítója.
1991 augusztusában startolt el az STS-43 nevet viselő űrutazás, amely a Space Shuttle-re vitt és hozott utasokat, élelmiszert és eszközöket. Az úton az űrhajósok valóban viselték és használták e célra kicsit átalakított, ezért Executive WirstMac-nek nevezett óráikat. Amelyhez hasonlókat a Földön maradtak „Space Shuttle óra“ néven vásároltak és hordtak.

2015. március 3., kedd

Apple Watch - pár ezer ember csuklóján már ott lehet

Milliók várják a nagy napot - szerencsés esetben március 9-ét -, hogy sorban álljanak, kifizessék és csuklójukra csatolhassák az Apple Watcht. Pár tízezren ezt már 1995 óta megtehetik, hozzájuk csatlakozott pár szemfüles alig pár hónapja. Hogy lehet ez? Az Apple 1995-ben órát ajánlott azoknak, akik leggyorsabban váltanak a 7.5-ös rendszerre (System 7.5). Ők választhattak az Apple Watch és a Conflict Catcher segédprogram közül.


Kattints a hirdetésre!

Az Apple raktárainak a mélyén megmaradt pár száz óra. Ezekben az Apple pár hónapja elemet cserélt, majd minden hírverés nélkül eladta 99-129 dollárért, állapottól függően. Ki gondolta volna, hogy a limitált készlet percek alatt kel el?

2015. március 2., hétfő

Külföldön olcsóbb a Mac? (2015/03)

Alapelvek
Tudom, hogy többen rendszeresen olvassátok visszamenőleg is ezeket a bejegyzéseket, de mindig vannak újak, így az ő számukra jöjjön pár alapelv. Az árak a netes Apple Store árai országonként. Az árfolyam az aznapi hazai Raiffeisen árai. Ezekből számolja ki a Numbers, majd hasonlítja össze, hogy hol a legolcsóbb vagy hol a legdrágább a Mac. A külföldi árban nincs benne a repjegy, szükséges papírok - például céges vásárlásnál. És nem számolunk a nagyon olcsó, van valahonnan, "persze, hogy van rá gari", számla mentes dolgokkal. A táblázat félig játék, de komoly.
És a közölt számokért felelősséget nem vállalunk, mielőtt vásárolsz, tájékozódj!

Magánszemélyek
Mi, ugye, bruttó árat fizetünk.

Cégeknek
Mert ők visszaigényelhetik az áfát.