2016. január 12., kedd

El Capitan Fotók újdonságok

Gonosz Almalappal szólva az El Capitan Fotókja ismét megtanult pár olyan dolgot, amit elődje, az iPhoto már tudott. De azért találtunk a sziklák alatt egy jövőbe mutató hasznos megoldást is.

Megadható a földrajzi koordináta
Beismerem, az iPhoto-ban sem volt méznyalás azon képek GPS adatokkal való ellátása, amelyeknél ezt az informatika nem produkálta automatikusan. Ma már talán nincs is olyan fényképező eszköz, ami a fénykép meta adataiba ne mentené el a kép készítésének helyét, ez tíz évvel ezelőtt még nem volt így. Sőt, a régi, beszkennelt képek esetén meg technikailag nem is lehetséges, hogy a kép a látványon kívül plusz infót tároljon. Akárhogyis, a Fotókban akár képenként, akár több képet kijelölve már megadhatjuk a földrajzi helyet. Egy dolgot nem lehet, földrajzi helyet üressé tenni, ha már egyszer megadtunk bármit is. A vonatkozó oktató videó sorozatunkat is kiegészítettem:


Bővítmények
Az iPhoto zárt rendszer volt, a Fotók viszont képes szolgáltatásainak bővítésére. Rendszerszinten. Ha olyan alkalmazást telepítünk a Mac App Store-ból (vagy máshonnan), amelyet felkészítettek arra, hogy más alkalmazásoknak nyújtsanak szolgáltatást, akkor azok szépen be is épülnek a Rendszerbeállítás > Bővítmények > Fotók menübe. Amíg nincs egyetlen beépített ügynök szolgáltatás, addig a Fotók sem látható ebben az ablakban.
Ha viszont akad, akkor az képszerkesztéskor elérhető.
És olyat tudunk, amit az alap Fotók nem tud.
(A Pixelmatort itt találod meg.)

Több kép adatainak módosítása egyszerre
Itt is sokat lépett a Fotók előre, de az iPhoto tudását még nem érte el. Milánóban készítettem 343 fényképet. A korábbi Fotókban a képeket egyesével kellett volna címmel, leírással ellátni - a kulcsszavazást tudta a Fotók több képre egyszerre a kezdetek óta. Most megtanulta ezt a címmel és leírással kapcsolatban is.
A cím megadása után az egérrel kattintsuk a leíráshoz, a kattintásra kezdi a Fotók lecserélni a kép címeket. Ha eddig nem lettek volna azok láthatóak, bár jeleztük a Fotóknak, hogy vágyunk rá, akkor most meg fog jelenni az összes kijelölt kép alatt. A Cím törölhető is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése