2016. január 11., hétfő

El Capitan Osztott teljes kijelző használat

Ez a cím keresztrejtvénybe is mehetne. Pedig egy roppant egyszerű újdonságról van szó, amit - gondolom - már minden El Capitan oprendszerre váltott Maces használ, ez pedig a teljes kijelző üzemmód használata több alkalmazással. De kezdjük az elején!

Teljes kijelzős üzemmód
A teljes kijelzős mód az, amikor a kijelzőn csak egyetlen alkalmazás látható. A menüsor eltűnik, csak akkor jön elő, ha az egeret a kijelző tetején "túl" toljuk. A Dock sem érhető el. Amikor az Apple ezt bemutatta, azzal ajánlotta a figyelműnkbe, hogy így használva egy alkalmazást, semmi más nem vonja el a figyelmünket. (Leszámítva az Értesítéseket - csúszott be a Gonosz Almalap)
Én nem voltam a teljes kijelzős mód használója egészen addig, amíg iMacen dolgoztam. Ám amikor 13-as MacBookot használtam, egyre gyakrabban váltottam át. Oktatáskor - iMovie esetén különösen - pedig igen hasznos, mert a hallgatók csak azt látják, ami szükséges, semmi sem vonja el a figyelmüket - de mintha az Apple is ezt állította volna.
De! De kivel ne fordult volna elő, hogy egy PDF ajánlat alapján kell Pagesben szerződést írnia? Vagy böngészés mellett még az Üzeneteket is használná. Az El Capitan előtt ilyen két alkalmazásos melót nem lehetett teljes kijelzős üzemmódban végezni.
A Teljes kijelzős üzemmód valójában egy újabb virtuális asztalt hoz létre, amelyen ez az egy kiválasztott alkalmazás látható csak.

Osztott nézet
Hivatalos nevén Split View. Az osztott nézetet úgy hozzuk létre, hogy kiválasztjuk az első elhelyezendő alkalmazást. Az ablak bal felső sarkában levő zöld pöttyre kattintva lenyomva tartjuk az egeret (vagy trackpadet). Az OS ilyenkor halvány kék színnel mutatja, hogy a kijelző jobb vagy bal oldalára szánja az ablakot. Válasszunk, majd engedjük el.
Az üresen marad fél kijelzőn látjuk azokat az alkalmazásokat, amelyeket az OS képes Osztott nézetben használni - ezeket tudjuk teljes kijelzős méretben is -, és azokat is, amelyeket nem, ilyen alul a Rendszerbeállítások elmosódott ablaka. Válasszunk! És már dolgozhatunk is. Fogd és vidd módszerrel a két ablak felcserélhető.
Ha két Finder ablakot nyitunk - Finder > File > New Finder Window - akkor így egymás mellé helyezhetünk két Finder ablakot is, az az ugyanannak az alkalmazásnak két ablakát is. A Finder esetén működik az Osztott kijelzők közti fájlmásolás. Lehetne ilyen elrendezést a teljes kijelzős- és Osztott szolgáltatások nélkül is előállítani, de az Osztott esetében az ablakokat nem tudjuk véletlenül elrángatni és az elrendezésükkel sem kell küzdeni.
A képen az is látható, hogyha az egeret a kijelző tetején "túl" toljuk, akkor nem csak a menüsor, de mindkét alkalmazás elrejtődött menüje láthatóvá lesz. A kijelző közepén levő elválasztó csíkot megragadva módosíthatjuk a két fél kijelző részarányát. Ezt csak akkor tehetjük meg, ha az OS úgy ítéli, hogy az adott alkalmazás összébb nyomható.
Épp jobbra húzom az elválasztó csíkot, nagyjából ennyire tudom a Safarit összetömöríteni. A Naptár azért elkenődött, mert még nem engedtem fel az egeret.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése