2016. január 20., szerda

Hét jó tanács prezentáció készítőnek

A tanácsokat Michelle Panzironi osztja, aki prezentáció-grafika tervezésből él meg. És bár az írás PowerPoint használóknak készült, a Keynote-osok figyelmébe is erőst ajánljuk. Aki pedig szeretné megtanulni az Apple prezentációs programjának, a Keynote-nak a használatát, azt várjuk képzésünkön!
A Microsoft PowerPoint tavaly volt 25 éves, az Apple a Keynote-ot 2003-ben mutatta be, és a Prezi sem mai gyerek. Egy évtizede még remek prezi készítő voltál, ha ismertél egynél több sablont, amelybe pikk-pakk be tudtál rángatni pár képet és felülírni az erre kijelölt szöveget. Ha még arra is képes voltál, hogy a felsorolás sorai egyesével jelenjenek meg, te voltál az ász. Voltál.
Mert ma ez nem elég. Nem trendi. Nem szexi.

Ahhoz, hogy megfogd a hallgatóságodat, a diának, szlájdnak szépnek, tervezettnek kell lennie. Az egész szlájd-sorozatot átgondolva kell az első kattintást megtenned. Most megemlítek hét dolgot, ami nagyon nem menő. Ha ezeket elhagyod, már nagyot lépsz a jó prezentáció felé - bár célba még messze nem érsz.

Rossz grafika
A ClipArt kora lejárt. A ClipArt az, amit a 90-es években a CorelDraw! CD hozott, sok kis előre megrajzolt ábra. Az akkori napilapok, hetilapok élvezettel használták ezeket. Ahogy a Wordhöz járókat is. De azok a 90-es évek voltak, most meg a 2010-es éveket írunk!
A neten talált ábrák összehordása sem kreatív. Leginkább lopás, hiszen, ha csak nem esik a Creative Commons alá a kép vagy ábra, akkor annak van jogos tulajdonosa. Gondoljunk bele, mit éreznénk, hogyha a Facebookra feltöltött fényképünket egy kis cég honlapján látnánk viszont!
Akkor mit tegyek? Használjunk olcsó stock-fotót! Tényleg pár dollárért vagy euróért számtalan jó minőségű fénykép, ábra közül választhatunk.
FG: Fontos tudni, hogy a Facebookon, Instán... megosztott képek jogairól a megfelelő gomb lenyomásával lemondunk az adott szájt/cég javára. Ami értelemszerűen nem jelenti, hogy mi használhatjuk mások képét, hanem azt, hogy ezt a Facebook, Pinterest... teheti meg. A szomszéd szobában ülő internet-jogász szerint pazar százezres perek lesznek előbb-utóbb a jogtalan felhasználásból.

Az Adobe Stock most 10 képet ingyen ad az Adobe ID-vel / Creative Cloud előfizetéssel rendelkezőknek!

Sablonos sablon
Az alkalmazás sablonjait használó előadóknak két csoportja van. Az egyikkel már megesett, hogy egy előadás-sorozaton az előtte vagy utána beszélő ugyanazt a sablont használata - a másikkal pedig fog. Ezért ne legyünk restek, és készítsünk saját sablont. A PowerPointosok így megszabadulnak a Windows 98 képi világától, nekik a betűtípust is érdemes cserélniük!
A Keynote használók pedig ugyan élvezhetik az Apple esztétikus sablonjait, amelyeket grafikusok terveztek. De ezek között is van olyan, ami már 2005 óta a Keynote része.
A 16 darab tíz évvel ezelőtti Keynote sablonokból pár pillanat alatt megtaláltam kilencet a legújabb Keynote-ban.

Agyatlan animáció
Prezentációs grafika készítő szemmel nézve az előadásokat mindig szememet az égre emelem, amikor a huszonnyolc szöveges szlájd után a búcsúzón egy kis animált bármi ugrál, integet. Ott semmi értelme. De korábban a betűtengert fel lehetett volna dobni egy odaillő animációval. Ennek itt csupán annyi az értelme, hogy mindenki lássa, ilyet is tudok.
Ha animációt szeretnék használni, akkor előtt kérdezzük meg magunktól:
  • van hasznossága az animációnak, vagy csak a szemet gyönyörködtetjük?
  • segít megérteni az előadás adott részét jobban, mint az képekkel vagy kulcsszavakkal jellemezhető lenne?
  • nem veri szét az előadást elvonva rólam és mondandómról a figyelmet?
  • segít a figyelem fenntartásában?
  • hasznosabb-e, mintha az előadás végén mindenkinek adnék egy öt dollárost, hogy emlékezzen a mondandómra?
  • képes vagyok jó animációt készíteni? (Ha nem, akkor gyere hozzánk Keynote képzésre!)

Szövegtenger
Ilyet már mindenki látott. A Háború és Béke összes szövege egyetlen szlájdon, olvashatatlan apró betűmérettel. Fokozni úgy lehet, ha piros alapon narancssárga betűket használunk. Felsőfok, ha az előadó fahangon, gyakran hibázva, a kivetített szlájdról az egész szöveget felolvassa.
A jó prezentáció csak a kulcsszavakat vetíti ki. Egy dián nincs több öt sornál. A jó szöveg a leghátsó sorból is olvasható (még Móra Ferenc öreg rövidlátó hangyája is).

Prezentációs jegyzetek
A prezentáció nem súgógép. Az elmondani szánt szöveget a prezentáció - közönség által látható módon - nem tartalmazza. Már említettem, nincs annál untatóbb, amikor az előadó a saját diáját olvassa fel.
Minden prezentációs program kínál megoldást arra, hogy előadói jegyzetet fűzzünk az egyes diákhoz. Ezeket a közönség nem látja, mi viszont igen. Ide jegyezhetünk fel mindent, amit az adott szájtnál el szeretnénk mondani. Aki nem képes számokat, neveket megjegyezni, itt tárolhatja ezeket. De! Az ide begépelt és innen felolvasott vicc is nevetést okoz, bár nem biztos, hogy mindenki a viccen fog nevetni és nem a felolvasáson. A jó előadást az előadó begyakorolja.


Betűtípus választás
Még rutinos prezentáció készítőkkel is megesik néha, hogy rossz betűtípust választanak. A hiba oka, hogy elfelejtik, a prezentációt megtekintők nem kijelzőn, hanem kivetítőn, esetleg óriás tévén látják majd. Az olvashatóságnál nincs fontosabb szempont. Hiába jól olvasható valami az orrunktól 40-50 centire, 20-30 méterre már nem feltétlenül az. Pláne ha vékony, teste alig van, betűtípust használunk.
Nagy vállalatoknál a céges kommunikációért felelős dolga, hogy megfelelő prezentációs sablonokkal lássa el munkatársait. Ezeknek a sablonoknak a betűtípusok is részei.
Sőt! Bekezdés- és felsorolás-stílusokat is előre definiálnak és csak azokat szabad használni. Ez nagyban könnyíti a prezentáció készítő dolgát. Persze, ha mi felelünk a kommunikációért, akkor legyen vagy jó ízlésünk, vagy alkalmazzunk szakembert!
Ha csak nincs külön értelme, mondanivalója, ne használjunk vicces betűtípust! Gondoljunk arra is, ha másik gépről játsszák majd le a prezentációnkat, akkor se legyen gond a betűcsaládokkal. Persze aki Keynote-t használ, annak ilyen gondja nem lesz, mert a Keynote - elvileg - viszi magával a használt betűcsaládokat is. Ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor a prezit tegyük fel az iCloudos Keynote-ba - figyelem, ez az alkalmazás kevesebbet tud az asztali Keynote-nál! -, így bármilyen eszközről hibátlanul játszhatjuk le a prezit!

Videó
Videót beilleszteni menő. A Keynote esetén megadhatjuk, hogy a videó mikor induljon el. A régi Keynote-ba még be lehetett ágyazni weblapot, és ennek segítségével YouTube, Vimeo... videót is - a mostaniba nem lehet ezt megtenni.
Ha mindenáron YouTube videót akarsz beilleszteni, akkor járj el így! Ellenőrizd a helyszínen, hogy a sávszélesség megfelelő a videó lejátszásához - ha nem, akkor felejtsd el a videót, egy döcögős lejátszás a te előadásod értékét rontja le. A Keynote prezentáció lejátszása a 'H' billentyű lenyomásával függeszthető fel, ekkor az előző alkalmazásba lép vissza a Mac. Ha ez a Safari a bekészített videóval, akkor ügyesek és előrelátóak voltunk. A prezentációt az 'F' billentyű lenyomásával, vagy a Dockban a Keynote ikonra kattintva lehet folytatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése