2016. február 18., csütörtök

Hiába törlöm Fotókból a képet, nem lesz több helyem a merevlemezen!

Az SSD-s MacBook egyik gyengéje a korlátozott tárhely. Az 1TB-hoz szokott felhasználó a 128GB vagy 256GB-on rendszeresen arra kényszerül, hogy rendet tegyen, kidobja a felesleges fájlokat - vagy elmentse más háttértárolóra. Előbb-utóbb a Fotókban tárolt képek is felülvizsgálásra kerülnek. Mennek kukába a tök fekete, használhatatlan, elmosódott, alkalmi fotók tucatjai, a sorozatlövések százasával. De csak nem lesz több hely a Macen!

Fénykép végleges törlés a Fotókból

Az Apple korábbi fényképkezelő alkalmazása is több lépésben törölte végelegesen a fényképet. Volt, amikor az iPhoto-ban törölt kép az iPhoto saját kukájában landolt és onnan volt még visszaállítható vagy végleg törölhető. Volt olyan verzió is, amikor az iPhoto-ból törölt kép az OS X kukájába került és onnan újabb kattintással lehetett csak végleg törölni. Az elv az volt, hogy ha véletlenül törölnénk képet, akkor az ne legyen visszavonhatatlan. (Bár ott figyel a Time Machine - tette hozzá a Gonosz Almalap -, tehát nem kellene annyira túlspilázni.)
Ezt a véletlen törlést megelőzendő építette be az Apple a Maces Fotókba a törölt képek harminc napig történő megörzését.
Lőttem egy tucatnyi képet (oks, csak tizenegyet), ezek közül csak egyet őrzök meg, a többit kitörlöm.
A törlés után lesz csak elérhető a törölt képek könyvtára. Illetve a könyvtár képtár, gyűjtemény csak akkor látható, ha van harminc napon belül törölt képünk. Ha kiválasztjuk a könyvtárat, akkor látjuk a kidobásra szánt képeinket.
A képek alatt látjuk, hogy még hány napunk van hátra meggondolni magunkat. Ha kijelölünk egy vagy több képet, akkor azokat visszaállíthatjuk - ekkor visszakerülnek eredeti helyükre - vagy végleg kitörölhetjük. Ez utóbbi esetben törlődik a kép az SSD-ről, azaz csak ekkor szabadul fel hely.
Ha azonnal kell hely, akkor nem elég a Fotókban törölni a képet, képeket, videót(!), hanem a Legutóbb törölt gyűjteményben véglegesíteni kell a törlést.

30 nap
A 30 nap módosítására én nem találtam lehetőséget - bár igény lenne rá. Ugyanakkor az azonnali törlés - Time Machine ide vagy oda - lehetősége a véletlen hibázás miatt sem volna jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése