2016. március 26., szombat

A walesi tartományt leigázó Edward és az Apple

Szórakoztató játéknak vagy vetélkedőnek lehetne tétje, hogy véletlenül kiválasztott két nevet kössünk össze. Nos, a feladat I. Edwárd és az Apple Inc. A feladatot az FBI jogi képviselője, ifj. Cyrus Vance (apja Carter elnök külügyminisztere volt) manhattani ügyész oldotta meg, brilliáns módon, előkereste egy 1928-as ítélet írt indoklását. Ehhez persze szükséges az, hogy az angolszász jogrendszer precedens alapú legyen: ha már volt ilyen, vagy hasonló, akkor az ott hozott döntés az irányadó.

Azt már megírtuk, hogy az FBI egy 1789-es amerikai törvényre hivatkozik, ennek értelmében az ügyészt, az államot, mindenben segíteni kell a nyomozás, bizonyítás során. Ezt a törvényt utoljára 1928-ban módosították. És az akkori perben a bíró megidézte I. Edwárd király rendeletét, amelyben kötelezte alattvalóit a az állami igazságszolgáltatás maradéktalan támogatására.
De ha már, akkor ne álljunk meg félúton, az 1928-as bírói hivatkozás visszább ment az időben. "Az alapkoncepció, hogy minden állampolgárnak kötelessége minden módon támogatni a gyanúsított bűnösségének bizonyítására szolgáló erőfeszítést, ősi [angol]szász [szokás] a normann hódítás (1066) óta."
Mi? Az angolszász jog szerint az amerikai alapja az angol, így a nálunk a walesi bárdok megsemmisítéséről elhíresült I. Edwárd (1239-1307) belovagolt az amerikai jogba, az Apple vs. FBI ügybe is - köszönhetően ifj. Vance-nek.

Arany János: A walesi bárdok

Edward király, angol király
Léptet fakó lován:
Hadd látom, úgymond, mennyit ér
A velszi tartomány.

(teljes vers)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése