2016. március 7., hétfő

NetSpot: egy wifi, sok wifi, de én miért nem látom?

Leginkább azért nem, mert emberből vagyok (tipikus Gonosz Almalap válasz), de komolyan, sőt határozottan komolyan foglalkozunk a NetSpot kapcsán a wifi eléréssel és azzal, hogy adott helyen miért nem lehet felcsatlakozni a szomszéd szoba wifi pontjára. A NetSpot ugyanis ingyen segít a felderítésben, de profi verziója, már nem ingyen, ennél jóval többre is képes.

NetSpot

A NetSpot (van iOS verzió is, de mi most a Macessel foglalkozunk) a Mac wifijét használja, ahogy szokás mondani: kimaxolva. Hétköznapi életben roppant mód nem érdekel, hogy működik a wifi, mi az a decibel-relatív és minek vannak csatornák. Ha viszont gond van, nem sikerül csatlakozni, állandóan "leesünk" a wifiről, akkor jól jöhet egy kis segítség.
A profi verzióval pedig, ahol több wifi-pontot üzemeltetünk, kellene üzemeltetnünk, fel lehet deríteni a hibákat, ütközéseket, okokat.
Ha hordozható Macre telepítjük - javasolt - az alkalmazást, akkor a szobában, lakásban, irodaházakban mozogva újra és újra felmérhetjük a wifik jelerősségét.
Gondolom - de még inkább remélem -, annyit mindenki tud a wifiről, hogy a wifi-ponttól távolodva egyre gyengébb a jel, a betonfalon, vaslemezen nem nagyon megy át.

Felfedező mód
Az első balakban, ami az alkalmazás indítása után megjelenik, az elérhető wifiket látod soronként. Mindegyiknek (ha elárulja) látjuk a nevét, a Mac-addessét, csatornáját és számos olyan dolgot, amit csak a szakemberek értenek, de ők aztán nagyon. Földi halandók számára, mint mi, egyszerű felhasználók, még a Level oszlop érdekes, minél hosszabb a csík, minél zöldebb, annál jobb az adott wifi.
A szoftver arra is jó, hogy gyors felmérést készítsünk, melyik a legnépszerűbb hálózati eszközgyártó. Nálunk a TP-Link vezet.

Lekérdező mód
(A lekérdezés szóval nem vagyok ám kibékülve, de.) Az ingyenes verzióban csak kis vicces helyrajzokkal operálhatunk, a Pro verzióban viszont akár egész épületalaprajzokat is tesztelhetünk wifi-jelerősségre.
A skicc a közösségi irodánknak azt a szobáját próbálja vázolni, ahol épp ezt a bejegyzést írom. Rábökve az asztalomra a kiválasztott - épp használt - wifi területi erőssége látható. Szép zöld gyep!
A Pro esetén akár több wifi-jel-erősség is kirajzolható. Illetve bejárva a területet - mondjuk 3x3 méteres képzeletbeli rácshálón, akár egész jelerősségi térképet is létrehozhatunk.

Tetszik!
Ezzel el is mondtam, hogy hasznosnak tartom. Akár magán felhasználásra, akár úgyis, mint rendszergazda segítő eszköz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése