2016. március 14., hétfő

Nézzünk a múltba, ha ma már a fű sem nő!

Amikor az általa alapított cégtől kirúgott Steve Jobst a részvényesek visszahívták az Apple élére 1998-ban, Jobsnak rövid idő alatt számos döntést kellett meghoznia. Egy interjúban elmondta, az volt a fontos, hogy a döntések mihamarabb megszülessenek, és csak remélte, hogy a többségük jó döntésnek bizonyul. (Az interjú adásakor még szerény volt...)
De sok jó döntést hozott. Ezek egyike volt a termékek számának visszanyesése, de inkább brutális megritkítása. A visszatérésének egyik meghatározó terméke az iMac lett. Bár az akkor bemutatott iMac csak a nevében hasonlít a maihoz, a név megőrzése nem véletlen.

Az első iMac 18 kilogramm volt, tényleg férfi kellett a megemeléséhez. Hogy mi volt ilyen irgalmatlan nehéz az iMacben? A kijelző, ami akkor még képcsöves volt. Nem csak nehéz, de méretes is volt emiatt az iMac. A boltokban ma kapható 27 inches gép majdhogynem fele annyi súlyú (9,5kg), mint az első 15" iMac volt.

-878 > +414
Az iMac sikere visszarántotta a csőd széléről az Apple-t - és itt is megírjuk, a Micorsoft és Bill Gates is pénzügyileg támogatta az Apple-t, hogy az ne süllyedjen el. A Jobs visszatérése előtti évben (1997) az Apple 878 millió dollár veszteséget termelt. 1998-ban 414 millió nyereséget. Az eredményt Jobs az egyik fejlesztői konferencián jelentette be - az elhíresült módon. Miután vagy egy órát eltöltött az amúgy is fanatikus publikum új termékekkel és szolgáltatásokkal való ámításával, megjegyezte, hogy lenne még valami. "Az Apple nyereséges" - érdemes megkeresni és visszanézni a videót, az amúgyis extázisban levő terem a menybe megy. Jobs ott és akkor csodát tett a cégével.

100, ami 51 és ötvenmillió
Pár helyen azt lehetett olvasni, hogy az 5k-s iMac volt a századik iMac az iMacek sorában. Nos, szerintünk meg nem, bármilyen jól is hangozzék. A MacTracker szerint, amely majdnem olyan autentikus, mintha magát az Apple-t kérdeznénk - csak ellentétben az Apple-lel, válaszol is -, nos, a MacTracker szerint eddig 51 iMacet jelentett be az Apple.
2004-ig több, mint nyolcmillió iMacet adott el az Apple. Jobbra az öt színben megjelent második sorozat látható. A reklám arra buzdított, hogy "gyűjtsd be mind az ötöt!" Az akkori viszonteladók viszont riadt szemmel nézték egymást, hogy is lesz ez ezután? Eddig a gépvásárlás memóriáról, processzorról és megaherzcekről szólt és nem arról, hogy eper vagy málna színűt szeretnék. Az Apple-nek lett igaza, hamarosan a szín ugyanolyan fontossá lett, mint a belső.
Mivel pontos adatokat csak az Apple ismer, így csak becsülni lehet, hogy eddig nagyjából ötven millió iMacet adtak el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése