2016. április 19., kedd

Az ablakon kidobott gyorsuló idő

Mivel az Apple nem kívánja befoltozni a Windowsos QuickTime vélt vagy (inkább) való biztonsági réseit, így a QT eltávolítását javasolja minden hozzáértő a Windowsos rendszerből. Jogosan. A QuickTime, mint szoftver, az Apple egyik legrégebbi alkalmazása. Feladata a hang-, kép- és videó-megjelenítés, szerkesztés, kódolás, dekódolás kezelése. Macen akkor is használjuk - ha nem is magát az alkalmazást, de a QT technológiát -, ha nem is akarnánk: a mozi lejátszás, Fotók vagy iMovie mögött rendre ott a QT-motor.

QTVR

Kicsit vicces VR-t moziban mutogatni, de. Az Apple QT 1994-ben ismerte már a virtuális valóságot. Még ma is ismeri, ha sikerül egy QuickTime7 alkalmazásra szert tenni. Ha nem, akkor nem.

QuickTime és iTunes
Az Apple zárt ökoszisztémája fölösleges fejlesztéssé tesz minden olyan alkalmazást, ami nem az ökoszisztéma egyik operációs rendszerén - (Mac) OS, iOS, WatchOS... - futtatható. Nagyon ritka alkalommal, üzleti megfontolásból azonban az Apple néha Windows alá fejleszt.
Az egyik alkalmazás, amelynek készült és létezik Windowsos verziója, az iTunes. Anno azért készült el az iTunes Windowsos verziója, hogy a pécések is vehessenek iPodot - és vettek. A Windowsos alkalmazás soha sem volt olyan jó és stabil, mint a Maces - ennek számos oka lehet -, viszont a pécés felhasználók jó része emiatt megerősítve érezte, hogy az Apple csak egy szépen felfújt lufi, hisz még egy rendes alkalmazást sem képes megírni.
Az iTunes, szerencsétlen, Macen is olyan mint a hét púpú teve. Eredetileg zenék kezelésére szánták. Az első púp a zenék megvásárlása volt. A második a fénykép szinkronizálás. A harmadik az App Store. A negyedik a mozi-kölcsönzés és videó fájlok kezelése. Az ötödik a podcast és rádiók. A hatodik az iBook. A hetedik az iOS eszköz biztonsági mentés, alkalmazás adatok szinkronizálása. És persze nő a nyolcadik és tizenhetedik púp is, semmi kétség.
A QuickTime Windows változata azért készült el, mert az Apple - akkor még vezető technikai fejlesztő cégként - olyan videó tömörítési eljárásokat (H.264 és társai) alkalmazott, amelyhez nem volt pécés lejátszó. Persze azt is írhatnám, hogy az Apple azért a .mov mellett döntött, hogy zrikálja a pécéseket - persze a minősége hivatkozva, jogosan. Hogy ez jó stratégia volt vagy nem, azt mindenki döntse el maga.

Az Apple szoftvert fejleszt
Jobs halála előtti évben mondta, hogy ő legszívesebben szoftver- vagy alkalmazás-fejlesztő cégként tekint az Apple-re. Hát... Háttal nem kezdünk mondatot. Ez a "szoftver-fejlesztő cég" címke már akkor is ingott. Azóta meg nem igaz, noha valóban, az Apple fejleszt szoftvert. De. Kidobta a Final Cutot, ami a területén meghatározó résztvevője volt a piacnak, ha nem piacvezető. Ment a lecsóba az Aperture. (Mindkét esetben az Adobe örvendett.) A Logic sorsa hasonló. A kis alkalmazások közül repült az iWeb és az iDVD - ez utóbbi legalább érthető módon. Az iPhoto helyett Fotók lett, ami már majdnem olyan jó, mint az iPhoto volt. Majdnem. A Pages-Numbers-Keynote kevesebbet tud, mint elődje. Igaz, hogy van iOS verzió (ami kevesebbet tud, mint a Mac OS, ezzel őrültbe kergetve a gyanútlan "itt fejlesztek - azon bemutatom" felhasználót) és van netes is (redukált tudással).
Ha már net. A .Mac alatt volt csoportos weblap kezelés, most már saját weblapom sincs. A közös munkavégzésre a Pages-Numbers-Keynote alkalmas, de nem igazán célszoftver olyan piacon, ahol a Google vagy Microsoft az ellenfél. Az iCloud iDisk - bár értjük, de nem szeretjük. Az iCloud is döccen, esik-kel, még az ökoszisztémán belül is, ha nem minden eszköz két évnél fiatalabb és up-to-date oprendszerű.
És ha már közösség, nincs igazi fájlszerver, az Xserve halott, a mini Mac Server vicc volt. Így persze az Apple szerver szoftvere sem izmos.

Mi lesz ebből?
Az Apple lassan úgy jár a közösségi címkéjű korral, ahogy a Microsoft járt az internet korával. Kivülről nézi, megpróbál belefolyni, de nagyjából egy ötvenes kopaszodó csókának tűnik, aki trendi tornacipőt húz titokzoknival, átkötött sállal parádézik 26 fokban és twitterel. Miközben az, akiket el akar csábítani, a spanjával tolja Snapchaten vagy Instán vagy Whatsupon (vagy valamin, amit 19 éves környezetem nem árult el :).

Ez jutott eszembe most, hogy az Apple elengedte a Windowsos QuickTime-ot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése