2016. április 22., péntek

Siri meg a copycat

Az Apple 25 millió dollárt fizethet egy bírósági döntés szerint a Marathon Patent Groupnak (MPG), mert a Sirivel megsértette az MPG birtokolta szabadalmat. Ez az "adatbázist használó természetes nyelv" címkét viseli. A szabadalmat a Rensselaer Polytechnic Institute jegyezte be 2007-ben.


Szabadság, szabadalom
Az amerikai szabadalmi rendszer ügyvédek ezreinek biztosít megélhetést. Gyarló földi halandóként fogalmazva minden levédhető - lásd iPhone sarok kereksége, vagy egy cég által használt Pantone szín -, így még akaratlanul is könnyű belefutni egy szabadalom megszegésébe. Hát még akarva! Néha olcsóbb per után kifizetni a felperest, mint megvenni a szabadalmat. És mivel a szabadalmak sokat érhetnek, ezért minden frinc-francot szabadalmaznak. A szabadalmakat pedig adják-veszik.
A konkrét esetben egy fejlesztő intézet dolgozott ki egy emberi hangot utánzó eljárást, amely adatbázis alapú és tanulóképes. El is készült a szabadalmi bejegyzés. Majd amikor az intézetnek pénzre volt szüksége, eladta a szabadalmat egy erre szakosodott cégnek (MPG). Akinek jogászai árgus szemekkel figyelnek mindent, ami él és mozog, hogy belekössenek arra hivatkozva, hogy az adott technológia szabványa nálunk van és a delikvens nem kért engedélyt. Ha nem jön be, buktak egy perköltséget. Ha bejön, akkor ünnep, nem is kicsi - vagy száz bukott per ára térül meg egy eseti felmérés szerint.
És olyat érdemes perelni, akinek sok pénze van - tech óriások - és a szabadalmat bitroló termék már piacon van.
Az ilyen pereknek általában peren kívüli megegyezés a vége. Vagy ha tech cég perel tech céget, akkor visszaperlés. Emlékszünk az Apple-Google nukleáris atomcsapásos harcra? Vagy a címbe is bekerült Steve Jobs-os Microsoft elleni másolásos kirohanásra? "A Microsoftnál másolókat bekapcsolva figyelik az Apple újításait."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése