2016. április 11., hétfő

Talán, lehet, esetleg

Igen, ismét egy jósda bejegyzés következik. Értelmes hírek hiányában összeszedtük, miről susognak a pletyka-szájtok. Szó lesz a titkosításról, a Siriről és a pántról.

Titkosítás
Ismert, hogy egy bűnügy kapcsán az FBI kérte az Apple-t egy iPhone "feltörésére", amit az megtagadott. Az az ügy nem jutott bíróság elé, mert időközben egy kisvállalkozás megtette, amiről Tim Cook azt állította, hogy nem tudják, és ha tudnák se tennék. Ezen is lehetne rugózni, de most pletyka. Az egyik összeesküvés-elmélet szerint nem harmadik kisvállalkozás, hanem az Apple törte fel az iPhone-t. A másik szerint az Apple, miután más fel tudta törni az iPhone-t, még jobb titkosítást készít. (Igen, nem a legfrissebb modellt és legújabb iOS verziót törték fel, de ezek tények. És ha a tények nem passzolnak az összeesküvés elméletbe, akkor azok nem léteznek vagy hamisítottak.)
Az viszont tény, hogy az Apple a kínai terjeszkedés előtt elfogadta a kínai állam diktálta feltételeket. Ismerve a kínai államot, ezek között biztos szerepelt az, amire az FBI hiába vágyott volt.
Az említett eset kapcsán az Apple azért is állt ellent, mert Amerikában precedens jog van, ami egyszer elfogadott, arra lehet hivatkozni, az a példa, az követendő. Nem is véletlen, hogy egy másik hasonló perben - bostoni rendőrség vs. Apple - a bíróság kötelezte az Apple-t a "feltörésre", persze hogy megy a per tovább, újabb igazságszolgáltatási szintre.

Siri
Bár egy felmérésünk szerint sokan használjátok a Sirit és majdnem ennyien szeretitek is, nekem - és baráti környezetemnek - sem lett elválaszthatatlan haverja. Engem nem ért, nem szeret és olyan válaszokat ad, mintha az államigazgatással kellene beszélgetnem: lehet hogy igaz, amit mond, de hasznavehetetlen.
Ezért jó hír, hogy állítólag az új OS X rendszer részévé lesz. Már ősszel. És bekerül a Dockba úgy, mint a Finder és a Kuka. Kidobhatatlanul. Összeesküvés-elméletesek figyelmébe: a Macre gyárilag előtelepítenek egy olyan szoftvert, ami érti minden szavad. Nem elég, hogy a kamera bekapcsolható távolról, a szövegelemzést is a te gépeddel végeztetik majd el.

Pánt
Az Apple Watch kap mágneses pántot - szól a pletyka. Hogy az mire lesz jó? Nos, a pletyka erről már nem szól. De logikusan: bármihez, ami vas, oda lehet pattintani az Apple Watcht. Nagy mágnes mellett elhaladva meg letépi a kezedről. Pánikbetegeknek: letépi a kezeddel együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése