2016. augusztus 30., kedd

iOS gyorsítósávon: IPv6, ECN, Cisco

Ez az írás az Apple jobb iOS adat ávitelért tett lépéséről szól. Az itt leírtakkal ne menj el vizsgázni, ha informatika szakra járnál, mert igyekeztem mindent minél közérthetőbben megfogalmazni. Ami nem egyszerű, ha ECN és IP és QoS repked a levegőben.

IP cím

Az IP címről boldog-boldogtalan hallott már - talán. Azt szokás mondani, hogy minden netre csatlakozott eszköznek egyedi azonosítója van, hogy a neki szánt üzenetek célba érjenek. Nos ez így nem teljesen igaz. Az ugyanarra a hálózatra csatlakoztatott eszközöknek van egyedi azonosítójuk, általában ez az IP cím. Lássunk egy gyors példát!
Az irodánkban vagy heten vagyunk épp, Mac-pécé vegyesen. Meg két tablet és sok mobil-telefon. Ezek az eszközök mind egy belső hálózaton ülnek, így őket csak e belső hálózaton kell megkülönböztetni. Az az azonosító, IP-cím, amit a belső hálón használunk, bárhol másutt egy másik belső hálón is használható - használják is! -, mert a két külön belső hálón lógó eszköz igazából nem "látja" egymást, nincs közös hálózaton.
A mi hálózatunkat egy router köti össze a világhálóval. A Routernek van egy IP címe a világháló felé (vagy az a hálózat felé, amit mi világhálónak hiszünk) és a routernek van egy belső hálózati IP címe is. Sőt, ő tudja - általában -, hogy a belső hálózatban kinek mi az IP címe. Általában a hálózaton belül a router(ek) tudja, hogy kinek mi az IP címe.


Gyanítom, hogy a Rendszerbeállítások > Hálózat párbeszédablak képen látható fülét akad, aki még soha nem nyitotta meg. Egyáltalán nem gond, hiszen azért (is) szeretjük az Apple-t, mert nem kell ilyen kockáknak való helyen turkálnunk. De! Örömmel látjuk, hogy az Apple már a macOS-ben is IPv6 kész – bár ez az írás az iOS és gyors adatátvitelről szól, de ami késik, az nem múlik és egyéb népi bölcsességek.

IPv4
"Apu, kezdődik!". Az IP cím valami ilyesmi: 192.168.1.121 Négy részből áll, köztük pontokat írunk. Minden rész 0-255 közti értéket vehet fel. Hogy hol, melyik eszköz, hogyan, miért, honnan és hányszor, azzal ez az írás nagyon nem foglalkozik. Viszont az nyilvánvaló, hogy az IP címek száma véges: a 0.0.0.0 és a 255.255.255.255 között. Nem mintha annyi eszköz lenne, hogy az összes szám elfogyott volna, de a kiosztási metódus miatt már látható, hogy pár éven, évtizeden belül valóban kevés lesz ennyi cím. Ráadásul a technológia az IPv4 (a négy a négy részt jelenti) kitalálása óta rengeteget fejlődött. Ezért jön az IPv6 korszak.

IPv6
Az IPv6 nem valami XXI. századi csoda, már 1998-ban nekikezdtek a szabványok lefektetésének. A lényeg az, hogy amíg az IPv4 cím valami ilyesmi volt: 192.168.2.33 és ezzel 232 cím volt az elérhető elméleti maximum. Az IPv6-tal viszont 2128 érhető el, ez 28 nagyságrenddel nagyobb, mint az előd IPv4 címtartománya. (A rend kedvéért: egy nagyságrend az tízszer annyit jelent. A kettő az százszor...) Amíg egy IPv4 címet a rendszergazdák és IT kockák fejben tartottak, addig egy IPv6-t nem fognak, mert az ilyesmi lesz: 2001:0DB8:AC10:FF42

Miért jó nekem, ha IPv4 helyett IPv6-t használhatok?
"Okés, hogy az informatikusoknak jó, mert elég sok címük lesz, de én nekem lesz-e hasznom?" Jogos kérdés és szerencsére – úgy tűnik –, igen a válasz. Csak két példát említek. A LinkedInt elérő eszközök már tíz százaléka már IPv6 címet használ. Ők 10-40 százalékkal gyorsabban töltik le a kívánt LinkedIn oldalt, mint az IPv4 elérésűek. Vagy vegyük a másik netzabálót, a Facebookot. Itt az oldal letöltési kérések már 45 százaléka IPv6, ez 10-30 százalékkal jobb, mint az IPv4.

És akkor az Apple mire vár?
A tavalyi WWDC-n jelentették be, hogy az iOS9-cel megkezdik a teljes átállást az iPv6 címzésre. Június elseje óta az összes App Store alkalmazás támogatja az IPv6 szabványt. A legtöbb app, ami az internet eléréséhez az Apple rutinjait használta, automatikusan lett IPv6 támogatóvá, mert az Apple végezte el a rutinja módosítását. Akik valamiért nem az Apple rutinjait használják, azoknak év végéig adott időt az Apple, persze megadva minden szakmai támogatást is, a váltás elvégzésére.

ECN – Explicit Congestion Notification

Egyértelmű Túltöltöttségi Hiba - ha Kazinczy nyomába szeretnék lépni, de nem szeretnék. Az ECN mozaikszóval ritkábban fogunk találkozni, mint az IP-vel, legyen az akár négy, akár hat, de azért tudjuk meg, mi is az egyértelmű túltöltöttségi hiba.
Egyszerű, az, amikor több adat, bájt, bit, mega, kiló és giga na meg terra szeretne átjutni az adatátviteli csatornán és nem fér. Mint amikor nyári kánikulai vasárnap az M7-es Zamárditól Budapestig áll. És meg se moccan. Több autó, mint pálya.
A TCP/IP hálózat - szinte mindenhol - az adat-túltöltést csomagdobással bünteti. Az adatok a hálózatban (lokális, globális) csomagokban haladnak. Ha valamelyik sérül, nem egészen jön át, vagy hibásnak találtatik, akkor az megy a kukába. És az adatátvitel - az előírásnak megfelelően - lassabb lesz, megszakad vagy újrakezdődik. Mint amikor a csúnya postás úgy ítéli, hogy megtette a napi kilométerét, a maradék levél megy a bokorba - Egyértelmű Postás Túltöltődés.
Ráadásul az adatok nem csak a kezdetből végbe utaznak, hanem útközben többször átszállnak (router). Igazán gyönyörű vizsgatételek léteznek jobb egyetemeken az adattovábbítási protokollokból, útkeresésből, hálózatelméletből. Mi most átugorjuk ezeket és egyből az ECN dicséretét zengjük (üde és mámoros ajkkal).
Az ECN a csomagdobálás helyett üzen a küldőnek, hogy lassabban. Lehet, hogy az Erzsébet-híd három sávos, de a BAH-csomóponti híd csak egy. Az ECN-nel csökken a csomagvesztés (még szép), kevesebb lesz az újraküldés, újrapróbálkozás. Emiatt kisebb sávszélességet (átviteli időt) köt le az adattovábbítás, még több adatot lehet átvinni – azaz mosolygósabbá válunk.

QoS és a Cisco
A Figyelős cikket figyelmetlenül olvastam talán, de. Tavaly augusztusban kötött a Cisco és az Apple stratégiai szövetséget. Ennek számunkra érdekes része, hogy a Cisco eszközein az iOS9 és újabb verziók forgalma kivételes elbánásban részesül számos feltétel megléte esetén. A kivételes elbánás lényege, hogy a Cisco eszköz mindig biztosít adott sávszélességet, tehát ha az internet/adatátvitel amúgy a fejére áll, az iOS eszközök kommunikációja zavartalan lesz. (Amíg nem vált mindenki iOS-re.)
A surranósáv használatához kell, hogy a küldő szoftver megfelelően csomagolja be az adatokat. Az adatok végig Cisco eszközökön haladjanak (esetleg Cisco kompatibiliseken, de mindenképp iOS gyorsítósávot kezelőkön), az adat küldője és fogadója wifi végpont legyen. Ja, és a hálózati admin is engedélyezze a gyorsítósáv használatát az adott app számára.
És akkor visszaszívom, jól olvastam és a Figyelő írását. Ez főleg a Cisco-t használó nagyvállalatok belső kommunikációját segíti – iMessage, FaceTime, ilyesmi –, ha a rendszergazda is úgy gondolja.
Vagy. Vagy kialakul a Földön egy Cisco-s hálóz az internet részeként, ahol a zene-szolgáltatás (Music), a fizetés (ApplePay) és sok más is garantált sebességgel közlekedik. Szép új világ? Vagy a Kőr bezárul?
Hopp, és mi az a QoS? Az a quality of service, a szolgáltatás minősége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése