2016. szeptember 2., péntek

Akár két milliót is megadtak volna érte

Egy hónapos folyamatos figyelés és licitálás után, ahogy ez ismert, elkelt egy eredeti Apple I számítógép, a büszke első gépes tulajdonos a bőrápoló Glamglow alapítói Glenn és Shannon Delliomore - ahogy ezt mindenki megírta már.
A Glamglowt még tavaly eladták az Estée Laudernek, az összeg nem ismert, de biztosan apró része volt csak az egyedi Apple I ára, 815 000 dollár (226mFt). A géppel együtt tárolt papírok szerint a gép 1976 nyarán készült. Az operációs rendszer és az alkalmazások betöltésére szolgáló szalagos magnót az Apple 12. munkakönyvével dolgozó Daniel Kottke 1976-os szignója díszíti.
"Az alaplapon (olvasd el az Almalap cikkét a teljes háttértörténetért) látszik, hogy nem gyártósoron készült, hanem kézzel igazítottak rajta. Ez akkoriban teljesen megszokott dolog volt" – ájuldozik egy szakértő, akinek nem volt pénze a ritkaság megvételére.
Két éve a michigani Henry Ford Múzeum vett egy renkívül jó állapotban levő Apple I számítógépet 905 000 dollárért. Ők a Dellimore-ék által vett gép árát egy millió dollárra becsülték. Ám a netes licit során 815 000 dollárért sikerült nekik megvásárolni.

A Fortune készített interjút a szerencsés vevőkkel, mi pedig a ti szerencsétekre az interjú fordítását jól meg húztuk.
Fortune: Önök érdeklődnek a technika iránt? Esetleg van valamilyen Apple elkötelezettségük?
Glenn Dellimore: Fantasztikus, hogy ez az egyik első, ha nem a legelső Apple I, egy igazi ritkaság, a számítógépek Grálja. Beszéltem egy muzeológussal, aki szerint húsz év múlva ez az egyedi Apple I annyit érhet, mint egy Monet vagy Picasso.
Shannonnal mindig úgy gondoltuk, hogy a szépség és a technikai egy eszköznek két dimenziója, és tudjuk, Steve Jobs nem csak a Föld legjobb termékeit tervezte meg, de a legszebbeket is. Azt akarta, hogy az eszköze fantasztikus teljesítményt nyújtson, eszméletlen jól nézzen ki – ahogy mi is ezt akartuk Shanonnal a Glamglow-val. Amikor például a Glamgow csomagolásán gondolkodtunk, számtalan Apple termék dobozát szedtük darabokra.
F: Mi a tervetek az Apple I most, hogy sikerült megszerezni?
GD: Mondhatnám, hogy egy nagyszerű műtárgyat sikerült jó áron megvásárolni, de ez több, mint egy műtárgy, vagy pláne befektetés, a számunkra. Azt tervezzük a párommal, hogy egy nagy múzeumnak adjuk kölcsön ezt az egyedi, eredeti Apple I számítógépet, hogy eljuttassuk minél több iskolába és egyetemre, hogy a diákok lássák ezt a forradalmat kiváltó tárgyat. Ahányszor kezükbe veszik az iPhone-t vagy más okos készüléket, jusson eszükbe az Apple és Jobs.
F: Meddig mentek volna el a licittel?
GD: Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez az egyik első, ha nem a legelső Apple I számítógépe, a számítógépgyártás alfája, szent grálja. A terv 1,6 millió dollár volt, de az utolsó tíz percben már kétmillió dollár megadására is készek lettünk volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése