2016. szeptember 9., péntek

Valóban fantasztikus a Fantastical?

Ha nem lenne az Apple gépeken a Naptár és az Emlékeztető előre telepítve, akkor biztos a Fantacticalt használnám. Ez a szoftver, amely hajdan egy apró, a menü sorba csimpaszkodó naptár volt, a mostani 2.2 verziójával már jóval többet tudó alkalmazás, mint az Apple említett alap programjai. Hogy csak a legfontosabbat említsem, nem csak iCloudos naptárak kezelésére képes – hibátlanul.

Áttekinthető, tiszta felület. Egészen addig, amíg nem szórjuk tele bejegyzésekkel.

Egyébként nincs új a nap alatt, a Flexibits fejlesztők sem találtak ki új elrendezést, például a heteket nem vízszintesen hanem függőlegesen ábrázolni, vagy hasonló, így elsőre úgy tűnik, mintha a Naptár (iCal) előtt ülnénk. Második pillanatban már látható a különbség is, a bal oldalsávban az időben következő események láthatók. Egyszer régen még az Apple-nél is egy volt a naptár és emlékeztető alkalmazás, ám az iOS jötte miatt ketté szedték, átalakították. Egy kijelzőn jól elférő megjelenítés, mint a Fantasticalé, egy mobil kijelzőn olvashatatlan lenne. Új bejegyzés létrehozása egyszerű, az lenne gáz, ha nem így lenne.

Külön figyelmet érdemel az Appearance / Megjelenés ikonja.

A Fantastical képes átvenni – hogyne lenne képes – más alkalmazások kezelte naptárakat akár az Apple-től, akár a Microsofttól, de akár a Google Calendar is befűzhető – és frissül. Az Exchange oldalról érkező naptároknál működő képes marad az időpont-egyeztetés. Ez egy nagyon régi, már a 90-es évek derekán létezett szolgáltatás, ám kevesen, kevés helyen használják. A lényege az, hogy amikor egy értekezletet tervezünk nyolc emberrel, akkor láthatjuk, hogy az ő naptáraikban hol van szabad időpont, a más naptárában levő konkrét bejegyzéseket természetesen nem mutatja az alkalmazás. Néhány cégnél például a tárgyalónak saját naptára van, így a tárgyalót is "meghívva", annak foglalása is biztosítható.

Az alkalmazás 21 napos próbaverziója se perc alatt letölthető, érdemes megnézni, kipróbálni. Az Apple-nek meg üzenjük, ideje fejleszteni, a felhasználók nem magányos, hanem közösségi lény. Aki szeret kommunikálni, kapcsolatban lenni.

A képen a menüből előhívott Fantastical. Ízlés kérdése, hogy ez praktikusabb-e vagy a Dashboardos megjelenítés.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Rendszeresen vásárolok appokat a sztórból, könyveket, stb., de ez szerintem kissé drága. 10-20 ajró környékén talán megpróbálnám... Egyébként tényleg jónak tűnik, ezzel nem vitatkozom.

Ferenczy Gábor írta...

Ahogy a képekről is látható, én is csak a demot néztem meg, annyi helyen írtak róla jót. Vannak, akik elvből nem Apple alkalmazást használnak arra, amire van Apple-ös. Kinek a pap, kinek a papné.

Megjegyzés küldése