2016. november 14., hétfő

Adobe Creative Cloud 2017 :: Lightroom

2017? Tiszta Amerika, ahol a számtech magazinok is két hónapra előre datálva jelentek, jelennek meg. De akárhogy is, az Adobe szinte az összes szoftverét frissítette, néhányat kidobott, néhány újdonságot is bemutatott.


Aki előfizetéssel használja az Adobe Creative Cloudot (CC), az már mailben is értesült a frissítésről, ha még nem töltötte volna le az új verziókat. Mi letöltöttük, és az ősöreg (2007) iMacen Sierra alatt eddig egyikkel sem volt gondunk (PS, AI, Bridge, ID, PR, AE, XD, MU és AN - ha jól emlékszem, ezeket néztük, mert oktatjuk is őket.) Oké, az AE-vel igen, de annak oka a videokártya korossága és nem a szoftver hibája. Aki érintett, járjon utána!

Lightroom
Az Apple-ösök fájó szívvel gondolnak az Aperture-re, és használják elégedetten az Adobe Lightroomját, mert a Fotók édeskevés egy profi fényképész számára - ez van. A Lightroom, ha valaki nem ismerné ezt az alkalmazást, egyfelől a Photoshop azon részét tudja, amellyel képet lehet manipulálni, javítani, rosszabbítani, módosítani. Másrészt olyan funkciókat tartalmaz, amelyre egy profi fényképésznek lehet szüksége: képválogatás, megosztás.
A Ligthroom nem csak Macre, de iOS eszközre is elérhető. Ez utóbbiakon is lehet a RAW (magyar szóhasználattal: nyerskép) fájlokat szerkeszteni, a Lightroom szinkronizálja az azonos Adobe ID-s Ligthroomok között a képeket, ha akarjuk. Az iOS-es fejlesztés eredménye, hogy a fotó bármelyik részét kijelölve csak azon a részen is állítható az expozíció, a fényerő, a tisztaság és egyéb mércék.
Bár elsőre perverzen hangzik, de elkészült az Apple TV-re optimalizált Lightroom is. Ez jó, amikor a családnak akarjuk a képeinket mutogatni, akkor nem egy mobilt adunk körbe, hogy mindenki tapicskolja ("Nagyi, neked segítek!"), hanem szép nagyban láthatók a képek. És máris kezd értelme lenni a több ezer képpont széles képeknek is, ami - profi fotósok esetén - alapértelmezett.


Adobe Stock (ST). Fel is tölthetsz, hogy pénzt keress.

A Lightroomot az Adobe összekötötte a Stockkal. A Stock az Adobe képügynöksége, ahonnan - pénzért persze - képeket válogathatunk, vásárolhatunk, hogy azokat legálisan használjuk fel hirdetésbe, weblapon. A Lightroom használó mostantól feltöltheti a képét a Stockba - hátha valaki megveszi. Az árakról, jutalékról, hogyan-működikről én nem tudok semmit, de kiváló oktatóink a Ligthroom képzésen vagy konzultáción erre is meg tudnak felelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése