2016. november 18., péntek

eXperience Design: tervezd meg appod, weblapod!

Az Adobe 2017-es Creative Cloud frissítésével vált elérhetővé az Experience Design (XD). Ezzel az Adobe fegyvert adott mindenki kezébe, aki maga akarja megtervezni az iOS alkalmazását vagy weblapját. A szoftver még "Béta" jelzésű, ami ezt jelenti, hogy fejlesztés alatt van, és az Adobe lelkesen monitorozza, hogy ki mire jut vele, de már használható. Kicsit fapados, de kiakadni nem akad.


Tervezz iPhone-ra!
A hozzám hasonló dilettánsok amatőrök számára rengeteg Apple "szabványos" grafikai elemet tartalmazó papírlapot nyithatunk meg. Ez nagyjából végtelenszer végtelen méretű. Alap grafikai elemeket - négyszög, kőr, vonal... (haladóknak Bezier is) - használva megtervezhetjük az egyes kijelző képeket.
Az ismétlődő elemeket nem kell ezerszer megrajzolni, létrehozni, egyszerű eszközzel többszörözhetjük meg őket. Más módja egy elem újrafelhasználásának az, amikor kvázi mester-elemnek elmentjük. Így, ha a mesterelemet vagy megjelenését bárhol módosítjuk, az összes megjelenési helyen módosul.
És amikor elkészültünk az összes nézettel, iPhone kijelző képpel, akkor azokat funkciónak megfelelően össze is drótozhatjuk, köthetjük, linkelhetjük, hivatkozhatjuk (lásd a következő képen a sok kék vonalat). Ha egy gomb megérintésekor egy másik oldalra kell jutni, akkor ezt is megtaníthatjuk az XD Prototype nézetében. Sőt azt is, hogy ez milyen effekttel történjen!
Ha kész vagyunk, ami soha sem lesz, de ha legalább két kijelző képet már összekötöttünk, akkor meg is nézhetjük, mit csináltunk. A lejátszás ikonra kattintva egy iPhone felület jelenik meg, amely pont úgy viselkedik, mint amit összeraktunk. Ha az említett gombra kattintunk, akkor megyünk a másik kijelző képre. Így le tudjuk ellenőrizni, hogy milyen lesz valóban használni az appot vagy weblapot iPhone-on. És moziként is elmenthetjük.
Aki nagyon komolyan veszi a fejlesztést, az iPhone-ra is letölti az XD-t. Majd USB-vel összeköti a Macet és az iPhone-ját, és máris az iPhone-on lehet tapicskolni a Mac XD-ben alkotott művünkön. Tanulságos. Hasznos. Online. Ha módosítunk a Maces vázlaton, akár a dizájnon, akár a hivatkozásokon, az azonnal tesztelhető.
Persze ez iPadre is igaz. Meg Androidra is, ez utóbbihoz is van a fenti képen láthatóhoz hasonló sablon készlet.

Kezdőknek és profiknak

Két órás vergődés szórakozás eredménye, beleértve a 40 perces oktató videók megtekintését és három újrakezdést.

A fenti vázlatot az Adobe felhőn át meg is oszthatom mással. Akár a grafikussal, aki szebbé tervezheti a nulla dizájnú iPhone-ra szánt weblapomat. Akár honalp-fejlesztőmmel, aki majd kódba és bájtba veti az egészet.
Komolyabban, az XD remek eszköz arra, hogy a grafikus által készített elemekből nem papír alapú megjelenéshez élő, mozgó vázlatot készítsünk. Olyat, amiben nincs rengeteg meló, könnyen módosítható.
És másokkal is megosztható. A más lehet az ügyfél - ő csak tesztelhető, nézhető, de nem módosítható elérést kap. Lehet a grafikus, aki módosíthatja a felhasznált grafikai vagy képelemeket, például megoszthatja az XD használóval az apró darabokra bontott Photoshop képet, ami a weblap nézetét mutatta.
Számomra az XD megjelenése tette világossá az Adobe törekvését az app és webes fejlesztésben, munkában. Minden meló megy az Adobe felhőbe. Ott meg tudod osztani a megrendelővel, közreműködőkkel. És a felhőben levő munkákat egyre több alkalmazással tudod megnyitni, módosítani. Egyre több alkalmazással tudsz hozzáadni tartalmat, elemet.
És ez szerintem jó irány.
Az XD nem csak a Photoshoppal, Illustratorral, de az Animate-tel és a Muse-zal is együttműködik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése