2016. november 10., csütörtök

Összeg betűvel kiírva és jól elrejtve (2. rész)

Egyszerű feladattal küzdünk, szeretnénk apró Pages doksinkban szépen megjeleníteni egy változtatható összeget számmal és betűvel. Az első részben elkészítettük a számot szöveggé konvertáló táblázatainkat. Most megpróbáljuk megoldani, hogy lehessen beírni számértéket a Pages oldalon, de a beírás helye - cellája - a nyomtatáson ne látszódjon. Ugyanis nem akarunk állandóan odafigyelni, hogy csak adott oldalt nyomtassunk. Mi csak kattintunk a Nyomtatás ikonra, ütjük az Entert, hadd menjen! Ja! A számolást végző táblázatot pont annyira nem akarom kinyomtatni, mint a számjegy-betűvel táblázatot!


Adatok összerendezése
Töröljük ki az "írógépes" szöveget! Az Almamagos Jony táblázatot (Elrendezés fül > Mozg. szöveggel) húzzuk a képen látható módon legfelülre. A két táblázatot pedig, amelyekkel szöveggé alakítjuk a számokat, húzzuk az oldal aljára - ehhez mindkettőt szabadon úszóvá kell tenni: Elrendezés fül > Oldalon marad. A fenti képhez hasonlót kapunk.
A számolós táblázaton (képen Table 1-1) a B2 cellát tegyük egyenlővé a Jonys táblázat A1 cellájával. Amit a Jonyn beírunk értéket, az változzon szöveggé (képen nem látható módon).
A Jonys táblázat sorát, amely a számértéket már beilleszti a szövegbe (A3), módosítsuk úgy, hogy a sok pont helyére a lenti táblázat "végeredménye" kerüljön! Valami ilyesmi lesz:
="Fizessen neked Applemag Jony "&A1&"Ft, azaz "&'Table 1-1'::B10&" forintot."

Táblázatok elrejtése
Kijelölöm az elrejtendő táblázatot. A cél az, hogy semmi se látszódjon, ezért a cella határoló vonalakat megszüntetem, a színkitöltésekkel szintén. Ahol nem tudom az elemet rejteni, ott fehérré teszem.
A jobb oldalsáv Táblázat fülén elrejtem a táblázat nevét, a táblázat keretét nem létezővé teszem, megszüntetem az alternatív sor színezést. A Cell fülön a Kitöltést megszüntetem, a Keret (Border) összes verziójában nulla vonalvastagságot választok – ez jobb, mint fehérré tenni a cella határolókat. A Szöveg fülön, sajnos nincs más választásom, a szöveget fehérré teszem – elrejteni nem tudom. Végül az Elrendezés (Arrange) fülön meg "leghátulra" küldöm a táblázatot azért, mert a fehér betűk így nem "lyukaszthatják ki" a felette levő fekete szövegre.
Nem szép, de hatékony megoldás. Ha máshova kattintva megszüntetjük a táblázat kijelölését, akkor az "el is tűnik". Persze, mi tudjuk, hogy hol van, ezért az egérrel odakattintva megtaláljuk és ha kell, vissza tudjuk hozni a látható tartományba.
A felső képen a szám>szöveg táblázatot rejtettem el. Ezért fehérek azok a szövegek, amelyek ebből a táblázatból származnak.
A táblázatokat persze elrejthettük volna úgyis – mivel egyszerűbb, ezért utólag mondom csak el (és a Gonosz Almalap elismerően megveregette a vállam) –, hogy elküldjük a táblázatot leghátulra, fölé pedig egy fehér kitöltésű és esetleg fehér szegélyű mindent kitakaró téglalapot teszünk.

Végső simítás
A Jonys táblázatból kitöröljük a felesleges sorokat, csak kettő marad. Az, amelyikbe a számot írom és az, amelyikben a szöveg megjelenik. A táblázatot a szöveg kivételével "kifehérítem" a fent leírt módon. Sőt, az összeg cellát is kifehérítem. Kész is vagyunk!


Mivel én tudom, hogy hol van a szám, bármikor odakattinthatok, átírhatom, ahogy ez a képen is látszik. De nyomtatásban, meg amúgy sem, nem látszik, nem jelenik meg. Ahogy az oldal alján bujkáló táblázatok sem.

Megoldva
Érték számmal és szöveggel szépen szövegbe illesztve feladat megoldva. Dr. Bubóval szólva: Kérem a következőt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése