2016. december 23., péntek

Ne kattintgass felelőtlenül!

Az ünnepek alatt még többet leszünk családunkkal, barátainkkal és még annál is többet fogunk lógni a neten (persze, új MacBookkal nem is lehet mást tenni). Engedjük el magunk, de azért ne legyünk felelőtlenek, mert bár annyit talán nem veszthetünk, mint Hillary Clinton, de mindenkinek a saját vesztesége a legfájóbb. Az adathalászatról lesz szó.


A politikai történetet mellőzöm, az orosz hackerek egy részétől meg bocsánatot kérek, de azért ez nem volt nagy dobás. Az történt ugyanis, ahogy azt több nyomtatott amerikai napilap kinyomozta, hogy a Clinton stábban dolgozó hölgy válófélben levő férjének munkatársa (na, ez ott van, ahol a "láttam már fényképen azt, aki azt mondta, hogy ismeri") kapott hajnali kettő órakor egy mailt Hawaii-on. A bankja értesítette, hogy valakik megszerezhették az ő jelszavát is. Annak a mailjéhez való hozzáférés jelszavát, amit a bankkal való kommunikációhoz használt. Így a saját érdekében – írták – cseréljen nagyon gyorsan jelszót, és persze, ott volt a link.
Mi most mind tudjuk, hogy ez becsapás, de a fickó ott és akkor és másnaposan nem kapcsolt, csak bökködte a mobilját. Nem kellett volna. Az emailes adathalászok örömmel látták, hogy éjszaka behúztak még egy áldozatot. A számítógépek pörögtek, és hamarosan az összes olyan honlap – Facebook, Twitter, Insta... – elérés a kezükben volt, amelyhez az adott email volt megadva belépési névként. Jelszavak persze lecserélve.
És ekkor az addigra visszaaludt pasi nevében kapott a fontos ember – a volt tanácsadó – egy mailt, hogy gáz van, jelszó csere. Ezt már nem automatikusan tette a hackerek gépe, hanem érezték a lehetőséget, hogy lépre (lápra?) csaljanak egy fontos embert. Aki – hisz a levél a munkatársától jött – azonnal ugrott a levélben adott linkre.
És így fértek hozzá a hackerek (állítólag oroszok) a Clintonnak és stábjának küldött és tőle kapott 600 ezer emailre. (Persze, 600k, mert az olyan szép nagy szám.)

Mi a tanulság?
Számunkra az, hogy ne ugorjunk be. Ha jelszót kell cserélni, akkor írjuk be mi a böngészőbe az adott weblap címét, ott megtaláljuk a jelszócsere helyét. A lustaság eszméletlen sokba kerül.
Hillary - sokak szerint az emailek miatt - az elnökséget bukta. Bár mi tudjuk, Mohácsnál még ennél is több veszett, bár akkoriban még nem volt email.
További Hillary lecke emaillel kapcsolatban, hogy ha az informatikus azt mondja, hogy nem jó ötlet ezt vagy azt használni, például magánszervert kormányzati levelezésre, vagy Mackeepert bármire, akkor ne ugassuk le, ne gyalázzuk be, mert talán, véletlenül, esetleg igaza van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése