2017. március 6., hétfő

iMovie: logó a sarokban (vagy bárhol)

A céges videót készítőkben előbb-utóbb felmerül az igény, hogy a cég logója (vagy bármi azonosító) jelenjen meg úgy a videó jobb vagy bal felső sarkában, mint a nagyoknál. Az iMovie támogatja a kép-a-képbent, így a lehetőség adott, csupán a logót kell előkészíteni. Ennek egy módját mutatom most meg!

Az iMovie kép-a-képben funkciója egy klippre helyez rá egy másikat, amelyet lekicsinyíthetünk és a sarokba tolhatunk. A klipp lehet videó, de az iMovie képes (álló)képet videóvá konvertálni. Ez utóbbi képességét használjuk, amikor (statikus) logót teszünk a videónkra. Mivel az iMovie kezelte videó 16:9 oldalarányú, ezért a logó-t tartalmazó képet ilyen oldalarányúvá kell tenni. A logónk viszont szinte biztos, hogy nem ilyen méretezésű, ezért a "fölösleges" részeket átlátszóvá tasszük.
Elöljáróban megírom, nem vagyok Photoshop (PS) guru. Biztos más alkalmazással is megoldható a feladat, sőt másképp is. Az viszont biztos, hogy a Macre előre telepített programok közül egyikkel sem, ezért használom a PS-t.

1. Photoshopban megnyitom a használandó logót.
Két feladatom van. A fekete "kilyukasztása" és a kép átméretezése.

2. Rétegek elrendezése
A rétegeket mutató ablakban látom a logómat a Background nevű, lakattal zárt rétegen. Ezt a réteget megkettőzöm az ablak alján lévő megfelelő ikonra kattintva. Sőt, felveszek egy új réteget is, amin semmi sem látható. Majd fogd-és-vidd módszerrel a fenti kép jobb oldalán látható sorrendet állítom be, az alsó, eredeti, lakatos Background réteg megjelenítését letiltom.

3. Lyukasztás
Valamilyen módszerrel - én Varázsikon (PS használók most sírnak, sorry) - kijelölöm a kilyukasztandó fekete részt. Ez lesz átlátszó. Fontos, hogy a felső, "Background copy" rétegen állok. Ha kijelöltem, törlöm. Persze lehet több lépésben is lyukasztani. Módosítani.

4. Átméretezés
A képen látható panel szolgál a kép oldalarányainak módosítására. Maga az ábra nem torzul, csak a megfelelő irányban átlátszó részek adódnak a képhez. Némi matekozással tegyük a képet 16:9 (szélesség:magasság) oldalarányúvá. Én középen hagytam a logót, de lehet jobbra vagy balra, vagy fel vagy le is helyezni.
Voilà!

5. Mentés
A melóval kész vagyunk, már csak menteni kell. A mentésnél viszont figyelni kell arra, hogy a lyukas rész lyukas maradjon, a png formátum képes ennek megőrzésére, a jpg, jpeg és társai nem. Hogyan mentsünk png-be? A File > Save for Web (CS) vagy File > Export > Save for Web (CC) parancsával.
Ehhez hasonló kijelzésnél fontos, hogy a PNG formátumot válasszuk, a képen változatlanul apró szürke-fehér kockák jelzik a lyukasztott részt.

6. iMovie

7. Gratulációk fogadása
Ejnye, be ügyesek is vagyunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése