2017. június 16., péntek

AI meg a beszélő hangszóró

Lassan két hetes távlatból értékelhetjük a WWDC-n bemutatott újdonságokat. Egyre több elemző véli úgy, hogy az egyik legfontosabb téma a mesterséges intelligencia volt. És e területen az Apple az élbolyban halad.


De mi van a dobozban? (erről a kérdésről meg ez jutott eszembe)

Azért érdemes amúgy várni jó pár napot a fontossági sorrend felállításával, mert akkor nem járunk úgy, ahogy én. Jobs prezijei lenyűgöztek, szegény Tim Cooké számomra mindig izzadság szagú utánzások – inkább találna ki egy neki jobban fekvő módot –, nem is szoktam megnézni őket. A másnapi összefoglalók egyedül a "beszélő hangszórót" említették, mutatták. Mire azt gondoltam, hogy ha ez volt a nagy durranás, akkor nem vesztettem sokat, a többit elmondja a net meg az Apple honlapja. Valójában a "beszélő hangszóró", mint eszköz, nem egy nagy wastisdas, de a technológia, amit miatta fejlesztenek, a mesterséges intelligencia, az igen.

A digitális életünk hangvezérlésére készülő HomePod Siri erősítésére az Apple fejlesztői környezetet adott ki. Így a képfelismerést beépíteni, fejleszteni szándékozók jelentős "központi" támogatást kapnak az Apple rendszerétől. Meg persze az Apple is tőlük.
Két látomásom is volt.
Az egyikben a TEK töri rá az ajtót a lakásban magukra hagyott Apple Siri, Amazon Alexa és Google (még nincs beceneve) eszközökre, mert hangosan ordítoznak egymással a "Melyik a jobb rendszer?" kérdésen összeveszve.
A másikban Siri megértette magyar nyelven feltett kérdésemet és magyarul válaszolt. Szóval az jó lenne, ha a kocsiban ülve hallom, hogy sms-t kaptam, és akkor rákérdeznék:
- Siri! Olvasd fel az utolsó sms-em!
- (megteszti)
- Siri! Írd meg neki, hogy köszönjük a hat iMaces megrendelést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése