2017. június 6., kedd

High! Sierra

Összefoglalva: senki sem kapott infarktust tegnap Tim Cook WWDC megnyitója alatt. Ha valaki bealudt: respect. A CNN és a Euronews csupán a beszélő hangszóróról szólt idén – ez szerintem szomorúan kevés, de jogos. Én itt az engem érdeklő újdonságokat veszem sorra, ezért az új macOS verzióval, a High Sierrával kezdünk. A Mac OS életében egyszer már megesett, hogy a egymást követő oprendszer hasonló nevet viselt: a Leopárdra jött a Hóleopárd – bár biológiai rendszertanilag semmi sem volt rendben a vadállatok latin, magyar és angol neve körül. Most legalább ilyen gond nincs.


  • Apple File System
    Semmi meglepő. Új fájlkezelőről szóló gondolatokhoz csupán annyit: a Finder a legöregebb Mac alkalmazás – és ezzel kezeljük a fájlokat Macen (alapértelmezett).
  • HEVC (High Efficiency Video Coding, rövidítve: H.265)
    Negyven százalékkal jobb, mint a h.264. Amiről anno azt mondták, ennél nincs jobb – adatvesztés nélküli videokódolás. Az igazi kérdés az, hogy nem Macen mivel lehet majd lejtászani? Facebook, YouTube befogadja-e? Ennek persze akár utána is nézhettem volna, de lusta vagyok, és kibírom őszig, amikor majd kiderül.)
  • VR – ez hiánypótlás volt, nem iránymutatás.
  • Fotók
    • Az Oldalsáv mindig látható lesz. A mi tapasztalatunk az, hogy aki nem jött rá, hogy lehet előhívni, az átkozta az Apple-t. Egy jópont.
    • Lassan jön vissza a képek kötegelt kezelése, az az, amikor kiválasztott képeken azonos műveletet lehet végezni. És ehhez össze-vissza lehet képeket kiválogatni.
    • Aperture. Az Apple eldobott és szinte megtagadott profi fotókezelőjéből egyre több dolog szivárog vissza a Fotókba. Egy jópont. Ami messze nem írja felül az Aperture kinyírása feletti bosszúságot. Az Adobe Lightroom meg a sarokban röhög.
    • Ahogy anno a Fotók előd iPhoto-ban, úgy majd már a Fotókban is lehet külső képszerkesztőt, Photoshopot használni.
  • Safari
    • A Safari blokkolni próbálja majd a néven nem nevezett Google és FB felhasználó-követést, hogy kevesebb hirdetést kapjunk böngészési szokásaink alapján. Remélem, kikapcsolható lesz. Pro- és kontra.
    • Böngésző szinten lesz letiltható az automatikus videó-lejátszás (szia FB, újra!). Saját tapasztalat alapján alig két százalék blokkolja jelenleg például az FB videók autolejátszást.
    • Reader view. Választható, hogy egy cikk vagy oldal miként jelenjen meg, ha van "reader view" nézete. A reader view esetén csak a cikk látható, a böngésző az oldal kódolását értelmezve elrejt minden hirdetést és egyéb elemet, maga a cikk pedig szép, könnyen olvasható, nagybetűs. Bár néha hiányzik a cikk egy-két része – a felismerő sem tökéletes.
  • Siri
    Többet tud. Van minél. Majd kiderül, hogy ez mire elég, használható-e már. És az is, hogy magyarul megtanult-e már.
  • iCloud
    Fájlmegosztás. Jó reggelt kíván a Google, a One Drive, a Dropbox, a Box. Meg az iCloud Drive – körülményesen, de eddig is lehetett fájlt megosztani.
    Lesz családi iCloud Drive: jó pont. 200GB-2TB kapacitással.
  • Mail. Keresésben lesz kiemelt találat, ahogy a Spotlightban.

Ősszel meglátjuk. Már most szólok, aki nem fejlesztő, annak nem kell első nap telepíteni az új oprendszert!

3 megjegyzés:

Naranek írta...

"Apple File System
Semmi meglepő. Új fájlkezelőről szóló gondolatokhoz"

Te jó ég.......
Ugye eltévedtem és ez valami Blikk szerű oldal és nem egy Mac-es szakmai portál????
A fájlrendszert keverni egy fájlkezelővel elnézhető egy mari nénis bulvárcikknél, de egy szakmai oldalon nem enyhén égő.

Ha nem ért a cikk írója a témához semennyire, akkor mi a frásznak ragad billentyűzetet????

Ferenczy Gábor írta...

a) Mert szeret gépelni.
b) A Sierra utolsó frissítései már AFS-sé alakítják az SSD-t, ahogy megírtuk (http://almalapmintblog.blogspot.hu/2016/08/hfs-apfs.html). A fájlkezelőnek meg semmi köze az AFS-hez - a szöveg tényleg félreérthető, elismerem (Nekem nem volt az, de ez az én egyéni problémám.)

Ferenczy Gábor írta...

Érem a felháborodást, de egy picit kevesebb indulattal, pls. A többit l. lentebb.

Megjegyzés küldése