Kis segítség Tőled nekem


Kis segítség Tőled nekem


Készítek egy felmérést azoknak, akik elvégezték az alapfokú Mac OS X képzésünket.
Arra kérlek, hogy töltsd ki! És ha bármi olyat találsz, ami szerinted hibás (rossz válasz, félreérhető kérdés...), akkor írd meg, jelezd nekem a kérdőív végén.
A teszt célja, hogy bárki felmérhesse alap-tudását, ezt – kérlek – vedd figyelembe, amikor kitöltöd vagy írsz nekem.
Előre is köszönöm minden kitöltőnek, visszajelzés küldőnek.

2017. július 5., szerda

Automatikus hírlevélgyűjtés Mailben

Az előző bejegyzés kapcsán, amely az el nem olvasott hírlevelektől való gyors szabadulásról szólt, többen írtatok. E levelekből az derült ki, hogy nehezen válunk meg az olvasatlan pár száz hírlevéltől is – ezért most mutatok két módszert arra, hogy miként érdemes kezelni az olvasatlan hírleveleket Macen Mailben.


Okos mappa, elegánsabb megoldás

Az okos mappába adott szabálynak megfelelő levelek kerülnek be. Első dolgunk a szabály megadása: "minden Adobe-tól jövő hírlevél" – és ennyi.
Első lépés a lustaságé, válasszunk ki egyet az összegyűjtendő hírlevelek közül! Kattintsunk a feladóra és legördülő menüből válasszuk a feladó emailjének kimásolását.


A Postafiók menüből válasszuk ki az Új intelligens postafiók... parancsot! Én megszokásból használom az "okos" jelzőt az intelligens helyett.

A megjelenő párbeszédablakban igazából nincs dolgunk, csupán egy értelmes nevet érdemes adni a létrehozás alatt álló okos mail-gyűjteményünknek.

És az okos mappa azonnal kigyűjti az adott feladótól származó maileket. Természetesen a gyűjtési szabályt módosíthatjuk, további feladókat adhatunk hozzá... A lényeg, hogy a Mail mostantól kigyűjti, az esetemben az Adobe-tól érkező, hírleveleket.

Az okos mappába nem kerülnek át a Bejövő mappából a levelek. Ahányszor az okos mappára kattintunk, a Mail annyiszor végignézi az összes Bejövő levelet és az adott szabálynak megfelelőeket kiválogatja. Ám ha itt törlünk egy levelet, akkor az a Mailből is törlődik.
Az okos mappa azért jobb megoldás, szerintem, mint a következőben bemutatandó, mert a mappa kiválasztásakor generálja a mutatandó mailek listáját, így mindig napra kész. Ráadásul az okos mappák használata esetén egy mail több okos mappa által is listázható, ellentétben a most következő megoldással.
Ugyanakkor ennek a megoldásnak a hátránya, hogy nem csökkenti a Bejövő mappában levő mailek számát – hiszen mindig onnan válogat –, így a nagyon sok mail (több tízezer) okozta kockázatok (lást előző bejegyzés) nem csökken.

Hírlevél kezelés szabályokkal

A Mail, más levelező alkalmazásokhoz hasonlóan, képes az általunk megadott szabályoknak megfelelően feldolgozni a beérkező leveleket. A célunk most az, hogy az adott cégtől (Adobe) érkező hírlevelek egy mappába (postafiókba) gyűljenek össze.
Először létre kell hozni azt a mappát (postafiókot), ahová gyűjtjük az adott helyről jövő hírleveleket. A Postafiók menüben találjuk a megfelelő parancsot. Figyeljünk arra, hogy hová hozzuk létre a postafiókot! A Macen létrehozott fiók csak és kizárólag a Macen lesz látható, sem az iCloudos Mailben, sem az iPhone-on, sem a másik Macen! Nagyon ajánlom az iCloud alá való létrehozást!
Ismét érdemes kiválasztani egy hírlevelet. Majd nyissuk meg a Mail > Beállítások > Szabályok párbeszédablakot és szinte már kész is vagyunk.
A szabálynak érdemes értelmes nevet adni, ha később több szabályunk lesz, ne kelljen keresni, melyik mire vonatkozik. Azt, hogy mi történjen a szabályoknak megfelelő levelekkel, azt a panel alján írjuk elő. Az üzenet áthelyezése azt jelenti, hogy a hírlevél többet nem lesz megtalálható a Bejövő mappában, csak abban, ahová áthelyeztük! Mégegyszer: figyelj oda, hogy a cél mappa, cél postafiók az iCloudon legyen, ne a Macen – javaslom erősen! Ha szeretnénk, további utasítást adhatunk arra, hogy a levél váljon olvasottá.

Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a levelek kikerülve a Bejövő postafiókból, csökkentik annak méretét. Odafigyelést igényel, hogy a cél postafiókot hol hozzuk létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése