2017. október 24., kedd

iPhone X vásárlási dilemma (by Handras) – szerintem

Handras dilemmája az új iPhone-okkal kapcsolatban az én dilemmám is, sokunk dilemmája. A lényeg: a) annyira már nem hype iPhone-t venni, b) kevesebb a memória és c) kurva nagyon drága (400e+). Engem az arcfelismeréses belépés is frusztrál. És az új iOS felület sem az, ami csábítana – bár az újat mindig pfujolni szoktuk, amíg meg nem szokjuk.


Őszintén, ez az ár már fáj. Megengedhetném magamnak, a Macademiának, sőt, az összes munkatársunk iPhone-ját is le tudnánk cserélni, de. Amióta ismert az iPhone X ára, az egyéni konzultációk során (házhoz menve olyan helyekre, ahol a házhoz legalább három garázshely tartozik) rendre elhangzott, hogy fél milliót nem terveznek kiadni egy telefonért. Mert – nem éri meg az árát.
Sőt. Volt, aki kifejtette, hogy anno az iPhone megvétele után vett a családnak iMacet, MacBook Pro-kat, iPadeket. Tette azért, mert az iPhone meggyőzte (régi olvasóknak "halo" effekt). Most viszont Samsungot néz, mert az X drága. És ha a telót cseréli, akkor már nem fog új iMacet venni, meg Macbookot sem, hanem ökoszisztémát vált.


"Ennyi pénzért már Macbook Airt is vehetnék!" – ez is elhangzott az egyik konzultáció során. És ha megnézzük az Apple oldalát, ennél erősebb hordozható Mac sem sokkal drágább.

Régi vs. 8 vs. X
És bár az Apple-t pár magyar döntése nem rendíti meg :), az viszont már homlok ráncolásra adhat okot, hogy elemzők szerint a nyolcast nem viszik úgy, ahogy várták. És az elemzők szerint ennek az Apple az oka. A nyolcas annyival nem jobb a hetesnél, mint amennyivel drágább. És aki cserél, az inkább X-re vált majd, mint nyolcasra.
A nyolcas annyival nem jobb, mint a mostani iPhone-om, bár az hatos, de semmi gondom vele – igaz, nem frissítettem a legújabb iOS-re. Így nyolcas addig nem lesz, amíg ez jól működik. És nem lesz X sem, mert az ár/teljesítmény aránya rossz.

Apple: Think different!

6 megjegyzés:

Nagyzl írta...

Nagyon kíváncsi vagyok az iPhone X-re. Azonban két dolgot még senki nem fejtegetett. Az egyik, hogy -és ez a megjelenő reklámfotókból következtethető ki- a fotók megjelenésénél az arcfelismerő rendszer szigete kitakar a képből. Lehet, hogy nem így lesz, de ezt látom a reklámfotókon. A második és ez a fontosabb. Eddig ahogy felemeltem a telefont, magával a fogással érintettem meg az ujjlenyomat-olvasót, így mire felemeltem már láttam is az ikonokat -feltéve, hogy be akartam lépni a telefonba-. Az új arcfelismerő rendszernél egy plusz gesztust kell végeznem ehhez, egy felfelé mozgatott újjal. Ugyan ez vonatkozik egy app-ból történő kilépésre is. Eddig egy stabil fogással és enyhe nyomással tudtuk bezárni, addig egy külön gesztussal lehet bezárni egy applikációt az iPhone X-nél. Tehát hátránynak érzem, hogy plusz mozdulatot és instabilabb fogást hoz az új készülék. Persze várjuk meg, hogy a gyakorlatban ez hogy néz ki, de az eddigiek alapján erre lehet következtetni.

Ferenczy Gábor írta...

Szia,
a "felemelem és már használom is" is egy nagyon nyomós érv, teljesen jogos.
Ferenczy Gábor

Névtelen írta...

Én i7-ről i8-ra váltottam, mert sikerült rommá törnöm és nem nagy az árkülönbség. Szerintem. Az arcfelismerő nem hat meg, ujjlenyomat olvasó nélkül pedig már nem élet az élet. Gyors, praktikus, kell. Plusz a megszokott forma is jobban bejön, mint ez az új...

Ferenczy Gábor írta...

rommá törés, mint vásárlás motiváláció :) > és máris jöhet a konspirációs elmélet az egy idő után elromló, esetleg magától leeső telefonokról... :P

Névtelen írta...

Így van! Ez a nyavalyás kiugrott a zsebemből és a mélybe vetette magát, egyenesen a következő autó kereke alá. Szuicid hajlamú iPhone, amit betudok gyári hibának...

Ferenczy Gábor írta...

extra feature az! :P vagy meghackelték az iPhone-t...

Megjegyzés küldése