2017. november 8., szerda

Safari – kicsit másképp nézem

Jöjjön egy-két Safari trükk! A blogbejegyző tudatosan a Safarit használja, bár van Chrome és Firefox is a MacBook Airen. Ám a Safari számos olyan képességgel bír, amit csak e bejegyzés kapcsán vettem észre – és akad olyan is, amit csak a bejegyzés írásának idejére telepítettem, használtam. De mindenki másképp használja a Macjét.

Kezdet
A menüsorból kiadva a Safari > Settings for this website parancsot, az éppen nézett honlap címe alatt a képen is látható párbeszédablak csúszik elő.
Itt erre az oldalra (domainre) vonatkozóan írhatjuk felül a Safari vonatkozó alapbeállításait. A Reader mód engedélyezése esetén a honlap tartalmát nem a készítője által megálmodott elrendezésben látjuk, hanem a tartalmat kiemelve, a lényegtelen részeket pedig elrejtve. És látjuk, hogy az oldal kamerához, mikrofonhoz, GPS koordinátához hozzávér-e?

Reader nézet
Ha Reader nézetre váltunk, akkor weblap név megadási sor végén a két AA betűre kattintva (nem hitelminősítés!) módosíthatunk a betű-méreten, a nézet háttérszínén és a szöveg megjelenítésére használt betűtípuson. Ismételve a Reader nézetben nem az eredeti oldal elrendezést látjuk, csak a "fő" szöveget és képeket (vagy még azokat sem), nagyobb betűmérettel, és valószínűleg a honlap dizájner szándékától eltérő betűtípussal.

Ránagyítok
A Page Zoom melletti számra kattintva ránagyíthatunk az oldalra - a Reader módból kiléptünk már.

Elnémítom
Az Auto Play-re kattintva letilthatom a hangot is tartalmazó videók automatikus lejátszását – lejátszani a videót elindítva azért le fogom tudni. Ha a néma videók lejátszását sem szeretném, akkor az alsó opciót választom.

Ez oké, de hogy állítom vissza?
Ha nem szeretném az összes oldalon végigmenni, akkor a Safari > Beállítások > Weboldalak fülön dolgozom. A bal oldalon kiválasztom modjuk a Reader funkciót,és látom, hogy mi az alapbeállítás és mely oldalakon bíráltam ezt felül. A képen a Reader le van tiltva az összes webszájtra – jobb alsó sarokban az Off van kiválasztva –, de a macacademia.hu esetén engedélyezve van, a saját oldalamat Reader módban nyitja meg a Safari, ha tudja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése