2017. december 4., hétfő

Fizetek, ha használod a szoftverem!

Az amerikai hivatalok versenysemlegességet támogató intézkedésének köszönhető, hogy megválaszthatjuk, melyik böngészőt és melyik netes keresőt tekinti Macünk vagy más, Macre cserélendő számítógépünk alapértelmezettnek. És nincs ez másként az iPhone-iOS esetében sem. Így a fontos kérdés az, hogy ki az alapértelmezett böngésző és kereső, a felhasználói lustaság ugyanis az Apple-nek sokat hoz, a másik cégnek meg jelentős összegbe kerül, mégis win-win a játék.

3 000 000 000 dollár
Ennyit fizet azért a Google az Apple-nek, hogy ismét a Google kereső az alapértelmezett a macOS és az iOS rendszereken is. Eddig a Microsoft Bing volt. (Lustaság ide, lustaság oda, én lecseréltem volt, mert néha nem találta meg azt, amit a Google igen.) Az persze logikus, hogy az Apple-nek mi az üzlet ebben, de miért jó ez a Google-nak?
Ilyen egy álnaív költői kérdés. A rengeteg adatért, amihez így hozzájut. Mivel a Google sütije (cookie) ott csücsül üzembiztosan szinte minden Mac böngészőben, így az eseti keresésnél nem csak a keresett szó vagy kifejezés gazdagítja a Google Big Data adatfeldolgozó részlegét. A kérdezőről (rólam) tárolt leírás kap egy újabb elemet – természetesen az összes jogszabályt betartva vagy addig nem betartva, amíg ki nem derül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése