2018. január 31., szerda

Hat ötlet, hogy legyen több helyed a Macen

Olvastam hat ötletet, hogy szabadítsunk fel helyet a Macen. Egyik evidens, a másik jó, a harmadikkal meg nem értek egyet ... ezért megosztottam őket és mögéjük írtam, én hogy gondolom.
  1. Dobd ki a nem használt alkalmazásokat!
    Soha nem használod az iMovie-t? Majdnem 3GB szabad helyet kapsz, ha eltávolítod. Nyisd meg a Findert, nézd lista módban az Alkalmazások mappát, rendezd a programokat méretük szerint csökkentő sorrendbe. És ami nem kell, azt dobd ki a kukába!
    Szerintem ez nem a legjobb, bár hatékony módja a hely felszabadításnak. Néhány alkalmazást a kisebb, többet a nagyobb rendszerfrissítésnél az Apple visszatelepít a gépre. A Pages, Numbers és Keynote esetén pedig tapasztalat, hogy az új Macen ingyen előretelepített szoftverek bármelyikét kidobva az már csak pénzért vásárolható a Macre vissza.
  2. Tegyél rendet a Letöltés (Downloads) mappádban!
    Ez az a mappa, ahová a Mac a netről letölt, ha csak mást mappát nem választasz ki. Eszméletlen mennyiségű fájl találsz itt, amelynek a jó része szemét. Vegyél egy nagy lélegzetet, és ürítsd ki a Letöltés mappádat!
    Én ezt rendszeresen megteszem(?), ezért a képen sincs túl sok fájlom a Letöltésekben. Én úgy szoktam, hogy két Finder ablakot nyitok, teljes kijelzős nézetben egymás mellé helyezve őket. Az egyikben a Letöltés tartalma listában és képben, a másikban a saját mappám és almappái. A Letöltésekben egyesével haladva vagy a kukába küldöm a fájlt vagy átmozgatom a helyére a másik Finder ablakban.
    Gonosz Almalapul ez sima Fájl-Tinder: jobbra a megőrzés a megfelelő helyen, balra a kuka. Sőt, a szuperlájk, ha megnyitom, hogy megnézzem (fájl kiválasztva és szóköz billentyű leütésével).
  3. Szabadulj meg a biztonsági mentésektől!
    Az iOS eszközökről vagy a Macre vagy az iCloudba tudsz biztonsági mentést készíteni. Ha a Macest választod, akkor a mentéseket az iTunesban éred el és tudod szükség esetén törölni. Ezt akkor is érdemes megtenni, amikor készüléket vált az ember, hiszen a Mac örök időkig őrzi a régi iPhone-ok és iPadek utolsó mentéseit is.
    Az iOS mentés amolyan ujj-harapós, vagy a kevés SSD helyet vagy a kevés iCloud helyet használom. Én, bevallom, egyiket sem. Nem, nincs harmadik megoldásom, csak végiggondoltam. Az iPhone-on levő Apple-ös alkalmazások, amelyeket használok (Mail, naptár, jegyzetek, emlékeztetők...) mind iCloud (vagy más felhő) adatait mutatják, azaz az adat máshol is megvan. A nem Apple-ös appjaim pedig vagy saját felhőjükbe dolgoznak, vagy az iCloudba – akárhogy is, ezek az adatok sem csak és kizárólag az iPhone-on találhatók meg. A fotóim azonnal mennek a felhőbe (de a biztonsági mentés készítésnél biztos hamarabb). A megvett appok újra letölthetők ... miért is kellene másolatot készítenem?
  4. Búcsú az iPhoto könyvtártól
    Ma már mindenki a Fotók alkalmazást használja Maces képeinek kezelésére. Ma már senki sem használja az iPhoto-t Maces képeinek kezelésére. Az első állítással lehet kötekedni, a felhasználók egy maréknyi csoportja Lightroomozik vagy más alkalmazást használ és akad jó pár Windowsról áttért, aki a saját maga felépítette fájl- és név-struktúráját élteti és hiányolja a fényképmegtekintő alkalmazást (barátaim: ez a Fotók vagy a Megtekintő vagy a szóközös QuickView vagy a Cover Flow-s Finder nézet vagy ...) Aki korábban iPhoto-t használt és most Fotókat, az viszont törölheti a régi iPhoto könyvtárát.
    A zöld pöttyöset lehet törölni. A képen látható másik két fájl vagy könyvtár a Macé, nem a miénk. Ne szerkesszük. Ne nevezzük át! És semmiképp se töröljük!
  5. macOS telepítők törlése
    Az Apple szoftver-telepítés, -frissítés menete a következő: a Mac először letölti az új verziót a netről (ezért kell net meg hely az SSD-n), ezután telepíti az alkalmazást vagy annak új verzióját (ezért kell még több hely az SSD-n, mert ebben a pillanatban a régi és az új alkalmazás is a tárhelyet foglalja) és végül törli a régi alkalmazást, verziót (hely szabadul fel az SSD-n). A telepítés során több szoftver kerül a Macünkre, amelyet az Apple a telepítés végén eltávolít. Ám ha Windowsos vénával megáldottan telepítés közben a telepítő fájlokról másolatot készítünk – jó lesz az még valamire! felkiáltással –, akkor számos nagyméretű telepítő állományunk lesz, amit soha sem fogunk használni. Hiszen, szükség esetén, a Mac a netről újra letölti azt. Ha csak nem vagy Maces informatikus, akkor nincs értelme a telepítő anyagok gyűjtésének. Tehát – dobjuk ki a telepítéshez használt fájlokat!
    Ugyanez igaz a nem Maces telepítő fájlokra is. A Project Planning Pro-t helyesen telepítve marad a Letöltések mappában egy .dmg fájl (1) és sokaknak hosszú időn át az Íróasztalon (2) is ott lesz a virtuális tárhely. tök fölöslegesen, de még inkább: zavaróan.
    És ha már itt tartunk, a helyes telepítés az, amikor az alkalmazás ikonját (3) áthúzod az Alkalmazások mappába.

  6. Kuka
    Igen, a Kuka. A szemetesbe dobunk mindent, ami nem kell. És ne felejtsük a szemetest rendszeresen kiüríteni. Ha csodálkoznál, hogy ezt leírtuk, akkor ne csodálkozz. Láttunk már gépet, aminek megtelt a 256GB-s SSD-je, mert a Kukát öt(!) éve nem ürítették ki.
    Hogy még véletlenül se rohadjon rád a szemét, állítsd be, hogy a Kukába dobást követően 30 nappal a fájl vagy mappa végleg tűnjön el a Macről. Ez ugye azt jelenti, hogy addig, amíg a kukában van, ugyanúgy foglalja a helyet, mint bármelyik másik fájl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése