2018. március 28., szerda

Dolgozzon a Mac!

A számítógép arra van, hogy számoljon, mi pedig arra születtünk (hogy a Föld sebeit begyógyítsuk), hogy a számítógépet dolgoztassuk. A Mac intelligens, képes automatikus feladat végrehajtásra. Lássuk!


"Be van fejezve a nagy mű, igen.
A gép forog, az alkotó pihen.
Év-milliókig eljár tengelyén,
Míg egy kerékfogát ujítni kell.
Fel hát, világim véd-nemtői, fel,
Kezdjétek végtelen pályátokat.
Gyönyörködjem még egyszer bennetek,
Amint elzúgtok lábaim alatt."


Madách Imre: Az ember tragédiája
Az irodalmi felütést nem illene szó szerint értelmezni, de tegyük meg! A nagy mű pihen, de mi napról-napra új feladattal szembesülünk, próbáljunk a munka dandárját a gépre áttolni. Forogjon, mi meg pihenjünk. Ha év-millikókig nem is tudunk, de egy Mac akár tíz évig is hű társunk lehet. A kerékfog a képen is szerepel, legtöbb esetben az intelligens megoldást jelöli. Fel hát! (Szöveg kifordítás vége.)

Képmagyarázat
  1. Az intelligens gyűjtemények (fájlok, zenék, fényképek...) alapját feltételek adják. Létezik egyetlen feltételre épülő gyűjtemény és több feltételre épülő is, ez utóbbiaknál a gyűjteménybe kerülő elemnek vagy az összes feltételnek kell, hogy megfeleljen, vagy elég, ha csak egynek megfelel. Az (1) két feltételt mutat az iTunes-ban, a gyűjtemény (4) elemei e két feltételnek megfelelő zenék.
  2. A Finderben is létrehozhatunk intelligens mappát, könyvtárat (ebben a blogban ezeket "okos" jelzővel szoktam illetni, de a hivatalos megnevezésük: "intelligens"). Az intelligens gyűjtemény tartalma dinamikusan változik, a megfelelő elemek bekerülnek, a nem megfelelők kikerülnek. A Mac mindig akkor generálja le az intelligens gyűjtemény tartalmát, amikor azt kiválasztjuk.
  3. A Mailben is létezik az intelligens gyűjtés! A logikája az (1) pontban írt, adott okos mappába feltételeknek megfelelő mailek kerülnek. Az intelligens gyűjtemények valójában nem tartalmazzák az ott látható elemeket. Amikor kiválasztjuk, akkor tölti meg a feltételeinknek megfelelően a Mac. Így az elemek fizikailag nem mozdulnak el. Nekem az összes mailem a Bejövő levelezési akármiben van, a fogaskerekes jelű intelligens gyűjtemények csak hivatkoznak ezen mailekre.
  4. Az iTunesban a "25 legtöbbet játszott zenéd" lista a zenei ízlésedről mesél. Nézd meg, mert sokakat meglepetésként ér az eredmény. Hogy tudod módosítani a listát? Vagy agyonhallgatsz egy listán nem szereplő számot, vagy a helyzetérzékeny menü dobta parancsok közül az Intelligens lista módosítását választod. És onnantól tied a lehetőség.
  5. Kicsit más lehetőséget kínál a Rendszerbeállítások > Szöveg > Szöveg párbeszédablak. A listába felvett rövidítés-szópárok automatikusan cserélődnek a Maces alkalmazásokban. Ha beírom, hogy "fg", abból automatikusan "Ferenczy Gábor" lesz. (Igen, az Apple által is ismert hiba, hogy ez néha nem működik. Tudják.)
  6. És végül a nehézfegyver, az Automator. Ami a blogot már pár hónapja olvasók számára nem lehet ismeretlen, hiszen időről-időre bemutatunk egy-egy hasznos Automator rutint. Az Automatorral akár több alkalmazást érintő munkafolyamatot lehet létrehozni. Ilyen munkafolyamat lehet az, ami az Íróasztalra kerülő képernyő fotót azonnal átkonvertálja png-ről jpeg-re, és hozzáadja a Fotók adott mappájához. Vagy amelyik több PDF oldalt egyetlen doksivá fűz össze, a kész PDF-t adott mappába teszi, és színesről fekete-fehérré konvertálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése