2018. április 13., péntek

Pages az új iBooks Author

Az eKönyvek feltűnését követően az Apple a rá (akkor) jellemző módon nem állt be a sorba, hanem megalkotta a saját formátumát, ami valóban sokkal többet tudott az ePubnál vagy bármelyik hasonló, viszont ma is jól prosperáló társánál. Az iBook az Apple ökoszisztémáján belül sem találta meg a helyét. Az először fizetős iBook készítő alkalmazás rövid idő után ingyenessé lett, ez ez iBooks Author (iBA). Az iBA-val interaktív, tesztet, videót tartalmazó eKönyv készíthető, amit az iBooks Store-ban eladhatunk és megvehetünk.


Nosztalgia: iBooks Author. (2012. január 20.) Az Apple egyedi magyar hangja, Eszter mutatja be, mit is tud az iBooks Author.
Az Apple célja az egész iBA-val az iskolák (újra) behálózása volt, azt hitték, hogy a tankönyveket, munkafüzeteket majd mindenhol Apple-ös eKönyvekre cserélik. Mert az valóban szép, mert az valóban jó, mert az valóban interaktív. És majd a tanárok megírják a sajátjaikat. Nem nyert.
Március 17-én az Apple felmelegítette az ötletét, azt ajánlotta az amerikai általános- és középiskoláknak, hogy használjanak iPadet, az iPaden meg ... Pages doksikat, mert már Pages-zel is lehet könyvet készíteni. Bár a legtöbb szépség - interaktivitás, teszt lehetőségek... – nem került át az iBooks Authorból a Pagesbe. Az elemző szakma egyaránt tévedésnek tartja az Apple elképzelését.
Mi viszont örvendjünk annak, hogy a Pages még többet tud!
A Pages sablonjai között megjelentek a könyv sablonok is. Az ismerkedést érdemes az egyikkel kezdeni, bár rutinos Pages használó számára sok meglepőt vagy újat nem rejtenek ezek a dokumentumok sem.

A könyvek borítóval kezdődnek, a kép és a szöveg is cserélhető. Visszatért a Pagesbe a valaha volt két-oldalas nézet. Sajnos az Apple fejlesztői elfelejtették, hogy a könyvek első oldala jobbos, azaz páratlan. Így hiába a két-oldalas nézet, ha nem azt látjuk a kijelzőn, amit majd nyomtatva – itt egymás melletti oldalak egymásnak háttal lesznek a papíron. Persze mondhatnánk, hogy ez eKönyv lesz (de akkor meg minek a könyvet idéző borító?) és soha ki nem nyomtatják, szerintem akkor is rossz. És ha már van kétoldalas nézet, akkor az oldalsávon miért nincs?
Automatikus tartalom-jegyzék készítés eddig is volt a Pagesben.
Ahogy a Numbersben, úgy a Pagesben is elérhető a fánkdiagram (képre a blogban rákattintva egy-az-egyben látható).
Mivel könyv, így képgalériát is be lehet illeszteni, minden képhez önálló képaláírással (ugye, hogy nem akarod kinyomtatni!).

Újdonság, hogy egyes törteket automatikusan felismer és ligatúrává, speciális karakterré alakítja a Pages – az előző képen a jobb felső oldal alján látható pár tört, amit szeret a Pages, és pár, amit nem. Ha csak a Pagesben szeretnék szép törtet, akkor azt a Pages > Beállításokban jelezzük!

És még
Külön örvendjünk annak, hogy a Pagesben is lehet a fájlméretet optimalizálni. Amikor egy doksit, könyvet telerakunk 8-16k képpont széles fényképpel, akkor azok a képek eredeti méretükben kerülnek a pages-fájlba. Így lesz a három oldalas bármi pár gigabájt méretű. De a File > Reduce File Size parancs elvégzi a mészárosmunkát és kis csili-vili habkönnyű fájllá alakítja a gigást.
Ha a Boxban (felhő tárhely szolgáltatás) tároljuk a fájlt, akkor többen is tudunk rajta egyszerre dolgozni. Ahogy akkor is, ha iCloudos Pagest használunk, ám a kettő nem ugyanaz, a Boxos a nagyobb tudást biztosító közös munka helye. ("WTF?" – kérdezte a Gonosz Almalap, de neki nem osztottak lapot [angolul: page])

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése