2018. június 15., péntek

Aktív sarok kezdőknek és haladóknak

A macOS (és elődjei) egyik jól elrejtett képessége az "Aktív sarkok". Mik azok az Aktív sarkok? A kijelző négy sarkához hozzárendelhetünk egy szűk listában felsorolt parancsok közül egyet-egyet. Ha az egeret az adott sarokba toljuk (koppanásig), akkor az adott parancs végrehajtódik. Lássuk!


Nyissuk meg a Rendszerbeállítások (System Preferences) alkalmazást, a rengeteg ikon közül válasszuk ki a Mission Controlt! A párbeszédablak bal alsó sarkában látható "Aktív sarkok" gombra kattintva valami ahhoz hasonlót látunk, mint a fenti képen. (Igen, az Íróasztal és Képernyővédő > Képernyővédő > Aktív sarkok is ide vezet minket, a két beállítás ugyanaz, mindegy melyiket használjuk.) A négy legördülő menü tartalma azonos, ezek az aktiválható parancsok. Vagyük őket sorra:
  • Mission Control: az összes kijelző összes ablaka elérhető átrendezéshez vagy kiválasztáshoz;
  • Alkalmazásablakok: az épp aktív alkalmazás összes ablaka elérhető és kiválasztható;
  • Íróasztal: az Íróasztal felülete lesz elérhető azáltal, hogy az azt fedő ablakokat a macOS "kitolja" a kijelzőn túlra;
  • Dashboard: a widgetek futtatásra alkalmas kijelző jelenik meg új kijelzőként vagy a jelenlegi felett;
  • Launchpad: azonos a hatása a Launchpad alkalmazással, a helyesen telepített összes alkalmazást érhető el így;
  • Képernyővédő indítása: ezt nem vagyok hajlandó megmagyarázni;
  • Képernyővédő kikapcsolása: ahogy ezt sem;
  • Kijelző elaltatása: figyelem! nem a Mac alvásba tétele, hanem csak a kijelzőé.
  • nincs parancs a sarokhoz rendelve (alapállapot)

Próbáljuk ki!
Válasszuk bármelyik parancsot, ok-ézzuk le ezt a kis párbeszédablakot. Toljuk határozott mozdulattal az adott sarokba az egeret, pár centivel túl is, majd engedjük el anélkül, hogy megmoccantanánk. A kiválasztott parancs végrehajtódik. Ha nem, akkor szinte biztos, hogy az egérrel a sarok elérése után, amikor a parancs aktivizálódott, tettünk még valami apró, pár képpontnyi mozdulatot. A képernyővédő jó pár másodperc alatt szedi össze magát, rá várni kell. Türelmesen.

Aktív sarkok haladóknak

Bevallom, én nem vagyok, eddig nem voltam az aktív sarkok rajongója. Miért? Mert a sarkokhoz közel is vannak más hasznos funkciók – alma menü balra fent, jobbra a keresés vagy az értesítési központ, lent meg a Dock két széle –, ha nem fékeztem időben az egérrel, akkor elindult valami, amit igazából nem akartam. Ám most, e bejegyzés írása közben újat tanultam! Meg is osztom.
Ha az aktív sarok megadásánál nyomva tartunk egy vagy több módosító billentyűt: shift, kontrol, alt és command, akkor az sarok aktivizálásához nem csak az egér sarokba érése szükséges, hanem a megadott módosító billentyű nyomva tartása is.
Balra a minden létező és használható módosító billentyűt nyomok verzió látható, jobbra egy értelmesebb megoldás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése