2018. július 9., hétfő

Mac alkalmazás helyett mást

A Mac az Apple-ös alkalmazások hibátlan együttműködését támogatja, ám sok esetben az egyes Apple alkalmazások helyett más fejlesztőét akarjuk vagy kell használni. Safari helyett Chrome-ot, Mail helyett Outlookot, Naptár helyett Google-naptárt és így tovább. Esetleg szeretnénk a pdf-et nem Megtekintővel megnyitni, vagy beállítanánk, hogy a .plist fájlokat a Szövegszerkesztő nyissa meg kíváncsi tekintetünk számára.

Safari helyett mást
Rendszerbeállítások > Általános párbeszédpanelen tudjuk kiválasztani az alapértelmezett böngészőt. A Mac felkínálja a gépre feltelepített alkalmazásokat, ezek közül tudunk választani. Így ha Netscape Navigatorra vágyunk, előbb azt fel kell telepíteni a Macre.

Naptár helyett mást
Vicces módon a Naptárt (iCal, Calendar) elindítva annak Beállítások menüjében cserélhetjük le másik naptár alkalmazásra. Ha lenne olyan Google fiókom a Macen (Rendszerbeállítások > Internetes fiókok), amelyben a Naptár (Calendar) szinkronizációját engedélyeztem, akkor a fenti képernyőfotón az is elérhető lett volna, mint választási lehetőség.

Mail helyett mást
Sokan Microsoft környezetben dolgoznak, így rákényszerülnek az Outlook használatára. A Mail elindítása után a Beállítások menüben cserélhetünk levelező alkalmazást. Csak a rendszer számára látható alkalmazások jelennek itt meg. Persze lehet olyat is használni, amit nem sorol fel a Mac, ami szinte biztos, ez utóbbi programok nem nagyon fognak az Apple alkalmazásokkal összedolgozni.

Feketeleves
Török Bálint nagyurat lefogták a törökök. A nem Apple alkalmazások hátránya az, hogy amíg az Apple szinte mindent elkövet, hogy az alkalmazásai együttműködjenek, szükség esetén egyikből átjussunk a másikba, addig ezt más fejlesztők alkalmazásaival nem teszik meg, és nem is akarják megtenni. Így váltás esetén eleshetünk számos kényelmi szolgáltatástól. Ha nincs okunk, akkor ne váltsunk.
Csak azért, mert a programozó haverunk él-hal a Chrome iksztensőnökért (az meg mi?), nekünk jó lesz a Safari is. Más alkalmazás esetén is gondoljuk végig, hogy érdemes-e?

Fájl meg az alkalmazása

A kép bal szélén kijelölt PDF fájlt szeretném megnyitni. Ha a helyzetérzékeny menüt hívom elő (ctrl + kattintás), akkor kapom a középen látható felpattanó menüt. Itt már választhatok másik alkalmazást is, a Mac felsorolja a szóbajövőket. De még mindig választhatom az egyebet (pff, elfelejtettem magyarra váltani a képernyőkép készítés előtt, sajnálom). Ekkor a Mac az összes telepített alkalmazást felkínálja. Hogy mire jutok, már az én dolgom.

Macerás lenne minden esetben így eljárni, ha egy adott fájltípust, kiterjesztést mindig adott alkalmazással nyitok meg. Ezt is meg tudom változtatni, cserélni. A fájlt kiválasztva kérjünk róla infót (command + i). A jobbra látható ablakot kapjuk (én sok, ide nem tartozó részét elrejtettem a kis fekete háromszögekre kattintva).
A Megnyitás ezzel alatt ki tudom választani, hogy ezt a konkrét fájlt a Mac melyik alkalmazással nyissa meg. Ha az Összes módosítása... gombra kattintok, akkor az összes ilyen kiterjesztésű (képen pdf) állományt az itt kijelölt alkalmazás próbálja majd megnyitni. Ez annyira fontos módosítás, hogy a Mac rákérdez, ritka rákérdezéseinek egyike. Ha például a PDF-hez a Számológépet passzítom, rendelem hozzá, akkor káosz lesz. A Számítógép soha meg nem nyitja a pdf-et.
Ésszel, nem csak Mac-kel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése