2018. szeptember 17., hétfő

Keynote-ból YouTube-ra

A Keynote alapvetően prezentáció készítő alkalmazás. De. Alkalmas arra is, hogy rövid animációkat készítsünk, vagy videót bolondítsunk meg Keynote képességekkel. Eddig is lehetséges volt Keynote prezit moziként elmenteni, de a legutóbbi frissítéssel a prezi azonnal YouTube-ra tölthető mozi formátumban.
A Megosztás (Share) menü alól érhető el az új parancs. A YouTube feltöltéshez persze először meg kell adni a bejelentkezési nevet és jelszót – amit a Mac meg is jegyez, így ez egyszeri feladat. A többi, hasonlóan az iMovie-ból történő mozi megosztáshoz, gyerekjáték.

Pár ötlet és jótanács
A Keynote nem rajzfilm-készítő, de még csak nem is animációs alkalmazás. De ahogy lehet Excelben újságot tördelni, így a Keynote-tal is lehet animációt készíteni.
Ahogy említettük, a prezentációt eddig is el lehetett menteni moziként (.mov, .m4v). A mentésnél szerény beállítási lehetőségeket kínál a Keynote. Így mindent, amit szeretnék szépnek, jónak látni, azt a Keynote-on belül kell vagy szlájdon belüli, vagy szlájdok közti animációval megoldani.
Mi az utóbbit pártoljuk és használjuk, ha lehet. Miért? Az egy szlájdra felzsúfolt 30-40 animációs lépés áttekinthetetlen, nehezen követhető és még nehezebben módosítható – ez saját tapasztalat. A végeredményen – mozin – sehol sem látható, hogy valamit egyetlen szlájdon oldottunk meg szlájdon belüli animációval, vagy negyven szlájdon szlájdok közti animációval. (Ha csak nem tettünk a szlájdra oldalszámot is – tett helyre a Gonosz Almalap.) Az is igaz, hogy szlájdon belül több, finomabb lehetőségünk van, mint a szlájdok közti animációval. Ez utóbbi esetén amúgy a Varászmozgás (Magic Move) szinte mindent visz.
Másik lehetőség az, amikor egy szlájdra egy mozit teszünk fel – általában leghátsó elemnek, lock-olva, hogy el ne mozduljon. Animációban pedig a szlájd megjelenésekor automatikusan induló (mozinál a kattintásos léptetés nem előnyös – szintén tapasztalat). A mozi fölött pedig minden eszközzel rendelkezünk, amit a Keynote kínál – igaz, itt csak és kizárólag a szlájdon belüli animáció jöhet szóba, mint eszköz.
Ha nagyon csili-vili dolgot szeretnénk, akkor érdemes több körös iMovie-Keynote munkafolyamattal dolgozni. Az iMovie-ban könnyebb vágni, klipeket összerakni (egymás utáni szlájdoknál, hiába a nulla időzítés, mindig van 2-5 frame ugrás, szünet), hangot, hang-effektet hozzátenni. A Keynote-ban ne az egész mozit berheljük, hanem bontsuk részekre, és a részeket "Keynote-effektezzük"!
Persze kreativitás, jó ízlés és rengeteg idő kell ehhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése