2018. szeptember 21., péntek

Mennyi helyet foglalnak el a leveleim? [update: levelezési lista]

Sokat, sokkal többet. Az emailek beborítanak, ellepnek. Lassan követhetetlen tíz résztvevős ágas-bogas az egész. "Amit nem lehet egyetlen válasszal elintézni, azt nem levelezéssel kell kezelni, hanem task-menedzserrel" - szól a megfontolandó jó tanács. Most viszont lássuk, mennyi helyet foglalnak el a leveleim, feltéve, hogy a Mailt használom. (És a Macen, ha csak nincs nyomód érv, indok, akkor használjuk a Mailt!)


Ezt a kimutatást úgy varázsolhatjuk elő, ha a Mail jobb oldalsávján az Bejövő-re (angolul: Inbox) ctrl + kattintunk (helyzetérzékeny menü), és a megjelenő menüből a Fiókinfók beolvasása parancsot adom ki.
A fenti ablak magyar nyelvű verzióját fogom látni. Középen tudom kiválasztani, hogy melyik fiók infojára vagyok kíváncsi – a képen az iCloud (valami@iCloud.com) a kiválasztott.
Látom a Bejövő, Elküldött, Kéretlen (esetleg Vázlatok) és Kuka fiókokban álló leveleim darabszámát és az általuk elfoglalt helyet. ("Dráma!" – mondaná egyszervolt kollégám, Abonyi Peti.) Ha már archiváltam leveleket, akkor van Achívumom.
Az iCloud esetén sajnos a csíkon nem látom a levelezésre szánt tárhely (iCloud) telítettségét, ahogy az összegzés sem sikerül. Figyelem, a levelek nem csak a felhőben tárolódnak, hanem a Macen (iOS eszközön is), hiszen net kapcsolat nélkül is elérjük őket, tudunk keresni, írni, olvasni – net nélkül csak küldeni és kapni nem tudunk.
Ha több fiókot kezelünk, akkor az ablak teteji menüből választva másik mail-címet ellenőrizhetek le.

Ébresztő, Apple!
Az ablak középső füle a levelezési lista feliratkozásokat kezel...né. De nem a most használt hírleveles-feliratkozós féléket, hanem még a klasszikus, 90-es évekbelit – ez több ismerőst végigkérdezve mindenkinél teljesen üres. Sőt, az ablak alján levő Előfizetés gomb sem aktív. Ezt bizony itt felejtette az Apple. Ám ha már itt hagyta, milyen szép lenne, ha a mostani hírlevek ide szépen beköltöznének, milyen egyszerű lenne áttekinteni, hogy mire jelentkeztem, mire vettek fel minden akaratom és GDPR ellenére. Lenne hol leiratkozni, vágyaim netovábbjaként adott szolgáltatót blokkolni – ha tőle jön új hírlevél automatikus visszautasításban legyen része. És még azt is szeretném, ha a lemondott hírlevél összes levele törlődne. A valóság azonban az, hogy ez nagyon halott ablak(nak tűnik).

Viszont a subscriptions list az nem hírlevélre van.
Az IMAP esetén közös mail mappákra.
Például: több értékesítő lássa, hogy melyik ajánlat kérésre már ki válaszolt.

A harmadik fülön technikai adatokat olvashatunk a Mail-fiókunkról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése