2018. szeptember 12., szerda

Mennyire biztonságos az App Store?

Az elmúlt sok évből két esetre emlékszem, amikor az Apple App Store-jából, fogalmazzunk úgy, nem hibátlan alkalmazásokat lehetett letölteni. Az első esetben az iOS App Store-ba kerültek be olyan appok, amelyek működése nem volt transzparens, most pedig a Maces App Store néhány programja bukott le. Az iOS appok esetén kiderült, hogy a fejlesztők egy eredeti Apple-ös fejlesztő felület sokkal olcsóbb, feltört verzióját használták. Az Apple ellenőrzése feltételezte, hogy a saját fejlesztőrendszere nem enged meg/be/át olyat, amit a hackelt igen. Tévedtek, javították. A Maces alkalmazások esetében most ötlik ki a megoldást.


Érdemes a képre kattintani! (és biztonságos is :)
[ransomwarer=zsarolóvírusfejlesztő]

A Maces alkalmazások, amelyekről eddig hallottam, rendre a macOS működését segítő, rendszertámogató alkalmazások. Vagy legalábbis annak mondottak. Én lassan két évtizedes Maces életem során csak akkor telepítettem ilyen alkalmazást, akkor használtam, ha írni akartam róla (példa: Norton SystemWorks 2.0). Ezek az alkalmazások kínálta szolgáltatások: memória tisztítás, lemez rendbetétel, (kedvenc!) vírus-figyelés, CPU hőmérséklet mutató ... hosszan sorolhatnám. Ezek rendre olyan adatot mutatnak, amelyek a használatuk nélkül is elérhető a macOS valamelyik jól eldugott segédszoftverének a mélyén. (Legtöbbször a System Information alkalmazásban a megoldás.)
Azt, hogy miért fontos a CPU hőmérséklete, meg sem merem kérdezni. Az automatikus takarító program olyan, mintha a barátnőmet kérném meg, hogy rakjon rendet a fizikai íróasztalomon. Mindkettőn. Megtenné. Sőt! Szeretné.
Kicsivel intelligensebben úgy is kérdezhetném, hogy vajon milyen gyakran eshet meg, hogy az Apple pár száz, ezer fős fejlesztő-gárdájánál többet tud egy vidám kis start-up öt-tíz zseni programozója (eddig még a "megeshet" a jó válasz) arról a rendszerről, amit az előbbi fejleszt? Ha véletlenül mégis megesne, akkor jó esetben hónapokon belül a felvásárlás az eredménye, rossz esetben az Apple simán lemásolja a szolgáltatást és az oprendszer részévé teszi.
Tapasztalat, hogy a hozzánk képzésre, konzultációra érkezők Macjének menüsorán számtalan plusz ikon sorakozik az alap aksi, wifi, Siri, Bluetooth, Time Machine és Értesíti Központé mellett. Ezzel nem is lenne gondom, mindenki úgy használja a Macjét, ahogy akarja. Akkor viszont, amikor egy ikonra rákérdezek, hogy az mire való, mire használják, melyik alkalmazásé, az a válasz, hogy nem tudom, a kollégám/fiam/valaki feltette és ott van. Akinek ilyet látunk a Macjén, javasoljuk, hogy távolítsa el. Mintha egy idegen lakna a lakásában.
Hasonló erőszakkal javasoljuk a most lebukott alkalmazások - Clean és társai – eltávolítását. Nem tartjuk jó ötletnek. Eddig csak azért nem, mert tök fölöslegeseknek tartottuk őket. A felhasználói adatokat gyűjtő és a fejlesztőnek hazaküldő szoftvert nyugodtan nevezhetjük kémszoftvernek. És az csak a szerencsés eset, ha mondjuk a böngészési előzményünknek megfelelő hirdetések és emailek lepnek el.

A kevesebb több.

Amit nem telepítünk, az nem okoz kárt.

Ha valamit nem engedélyezünk,
majd panaszkodik az alkalmazás,
hogy adott dolgot nem tud.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése