2018. november 9., péntek

iStatistica Macen

A Maces iStatistica a Mac működését jellemző adatokat mutat meg grafikus, grafikonos formában. Milyen adatokat? Mindjárt nézzük, előbb az alkalmazás elérhetősége az App Store-ban: link. Az alkalmazás ára 1790 forint, de három napos próbaverzió letölthető a fejlesztő, Andrey Tsarkov oldaláról is.

Mit mutat, mire jó?
A letöltés és telepítés a szokott módon történik, semmi extra. Illetve az iStatistica az Értesítésekhez is hozzáadható, ez extra és hasznos. Az alkalmazás a Mac menüsávjára is beköltöztethető, de erről majd jóval lejjebb. Következzen az iStatistica mutatta infok szemléje!
Látom a gépem nevét {Rendszerbeállítások > Megosztás :: így fogom jelezni, hogy mit hol találunk alap Maces alkalmazásban}, ahogy azt is, hogy utoljára mikor volt kikapcsolva (két hónap, 27 nap...) {Rendszerjelentés > Diagnosztika}.
A három fánk diagram a pillanatnyi memória, processzor és háttértár használatot mutatja {Tevékenységfigyelő > Lemez}. A Memory részben csökkenő sorrendben látjuk az első öt nagy memória fogyasztót, esetemben ez a Keynote, Mail, Dropbox... alkalmazások voltak. A három oszlop számadatait itt és most nem értelmezzük.
A macOS, ahogy ezt többször (de nem elégszer) megírtuk, maga kezeli a memóriát, a futó alkalmazásnak biztosítja a kívánatost, a háttérben futó alkalmazásoknak, amennyiben lehet, elégségest. A macOS kezeli és szabadítja fel a bezárt, háttérbe tett alkalmazások által biztosított memóriát.
A Processzor szekció {Tevékenységfigyelő > CPU} mutatja, mivel küzdött a kép készítése pillanatában a Mac négy magja. Aki fejből tudja, hogy mit csinál a CoreServicesUIAgent, az barátkozzon a Gonosz Almalappal!
És végül ismét látjuk, hogy a háttértáron mennyi hely van. Oké, a csatlakoztatott vagy felmountolt eszközök foglaltsága is látható lenne.
Végül? Nincs vége, csak nem fért ki az összes egy kijelzőre (MBA 13", nem iMac 27"), itt a folytatás!
Látom az akkumulátor töltöttségét {Menüsoron}, zöld pötty, hogy jó az aksim {ha nem az lenne, az aksi ikonra kattintva olvashatnék üzenetet}. Vidám mAh-s értékek mutatják, hogy hányszor töltöttem már újra az aksim (az Apple ezer töltésre képesnek tartja az aksiját), mennyire van most feltöltve, és mennyire lehet maximum feltölteni. A maximum érték idővel és újratöltésekkel csökken, öregszik az aksi. Egy-két csontra lemerítés erősen csökkenti a maximális töltési értéket. {Rendszerinformációk > Teljesítmény :: aki ezt megnézi, az hordozható Mac esetén olyan szép szakkifejezéseket talál, mint a héj.}
A Network részből kiderül, hogy az iPhone-om kábellel volt a Machez csatlakozva és így volt netem. Látom a kapott IP címemet, a Mac MAC-címét, és a netadó IP és MAC-címét. Az alatta levő grafikon mutatja a le- és feltöltési adatmennyiséget, illetve sebességet. {Rendszerbállítások > Hálózat és Rendszerinformációk > Hálózat > Helyek és wifi, Rendszerinformációk > Ethernet-kártyák és USB}
Bluetootht nem használok, így a képen sem látunk semmit {Rendszerinformációk > Bluetooth}
A háttértárba (SSD) történő írást és olvasást mutatja grafikonon a Disk > I/O (Input és output! Jól mondod, te kis okos!) {Tevékenységfigyelő > Lemez}.
És végül, de nem utolsó sorban: külön töltendő le az iStatistica Senzor kiegészítő csomagja. Ez mutatja meg, hogy a Mac melyik pontja milyen meleg. Elsőként be kell valljam, ezeket az adatokat nem találtam meg egyetlen Maces alapprogramban sem, ami persze nem jelenti, hogy elérhetetlenek, csak azt, hogy nem találtam. Másodjára pedig azt kell megvallanom, hogy irigylem mindazokat, akiknek napi szükségletük a PECI GPU vagy a Palm Rest hőmérsékletének ismerete. (A Gonosz Almalapnak is a Google a legjobb haverja, mielőtt.)

Menüsoros kijelzés
Az iStatistica, ha kérjük, akkor a menüsoron is képes négy adat kijelzésére: az aksi töltöttség, processzor használat, lemez telítettség és netes adatforgalom. Az aksi kijelzése a legérthetetlenebb a Gonosz Almalap számára, hiszen 345 képponttal balra ott a Maces kijelzés is mindenkinél, akinél eddig az iStatisticát futni láttuk.
A processzor használat hasznossága is kérdőjeles, mire következtethetünk abból, hogyha nem csinálunk semmit mi a Mackel, akkor is 3-4 százalékot mutat? Vagy abból, ha épp böngészünk, és felfut 65 százalékra? A Mac a háttérben rengeteg melót végez – nem írtam ezt már pár bekezdéssel feljebb? Letölti a leveleinket. Spotlightot frissít. Memóriát szabadít fel. A háttérben futó alkalmazásainkat kezeli.
A háttértár telítettsége, na jó, van értelme {mert ennél egyszerűbb: Alma menü > Mac névjegye > Tárhely}.
A netes fel- és letöltésnek is látom értelmét, ha folyamatosan küzdünk a bájtokért. Ha jó a netünk, akkor viszont szerintem nincs sok haszna.
És az összes kijelzett elem frissítése mind-mind erőforrást igényel: processzor időt, aksiból elektront.

Én ezért nem használom
Én azért nem használom, mert a kijelzett adatokra nincs szükségem. Ha mégis, havonta egyszer-kétszer, akkor tudom, hogy hol találom. Számomra az állandóan futó iStatistica nagyjából olyan, mintha mindig lenne nálam fürdőruha és télikabát, mert hátha egyszer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése