2018. november 16., péntek

Mojave 2. :: Finder és a nézetei

A Finder a Mac fájlkezelője, nem is lehet kilépni az alkalmazásból. A Mojave-ben nem csak ráncfelvarráson esett át, hanem a Megtekintő alkalmazás tudásának egy részét hozzáadták a galéria nézethez. Gyorsan végigfutunk most a Finder nézetek beállítási lehetőségén, ha nem is mindegyiken. Mint ismert, a Findernek négy nézete van: ikon, lista, oszlop és a megújult galéria.

Finder: ikon nézet

Ikon nézetben ikonként látjuk a kiválasztott mappa = folder = könyvtár = directory tartalmát. A Nézet menü Nézetbeállítások megjelenítése parancsára nyert párbeszédablaka – ennek tartalma, ahogy látni fogjuk, függ az aktuális nézettől – az, ahol a megjelenést testre szabhatjuk.
Itt adható meg, hogy mekkorák legyenek az ikonok, milyen távol legyenek egymástól. Valójában az ikon régen, réges-régen arra szolgált, hogy azonosítani lehessen a fájlt: "jé, ez egy kép!" vagy "jé, ez egy pdf!" Nézőképnek (thumbnail, bélyegkép) nevezték egy fájl kicsinyített előnézeti képét, amin már, például egy fénykép esetén, felismerhető volt, hogy mit ábrázol, nem csak az, hogy ez egy fénykép. Ennek tudatában bátran rángassuk az ikon méretet és rács térközt!
Emeljük még ki a háttér állítási lehetőségét, ahogy a szerdai bejegyzésben írtam, a Finder egyes nézeteinek háttere színezhető, sőt! Akár képet is rakhatunk az ikonnézet hátterébe. Mindenkinek lelke rajta! A Gonosz Almalap tippje: kép készítése egy ikon nézetről és a kép betétele háttérképnek – a barátunk vagy főnökünk gépén. Ha jól méretezve nyitjuk és csukjuk az ablakot, akkor vidámságot okoz majd, ahogy kattint arra az ikonra, ami nem ikon csak annak látszó háttérkép részlet.

Finder: lista nézet

Macintosh-sal ismerkedők számára: itt (is) megválaszthatjuk, melyik oszlopokat szeretnénk lista nézetben látni. Az oszlopok sorrendjét a Finder ablakban fogd-és-vidd módszerrel módosíthatjuk. Érdemes csak azokat az oszlopokat megjeleníteni, amelyek tényleg fontosak. A bőség ne csábítson áttekinthetetlen lista-nézethez, amely oly széles, hogy még a 8k-s monitorról is lelóg.
Haladók számára pedig megfejtendő, hogy mikor érdemes a létrehozás-, hozzáadás-, módosítás- és utolsó megnyitás dátumát kijelezni.
Magamtól pedig azt kérdezem, hogy a verzió vajon mit mutat.

Finder: oszlop nézet

Aki nem akar Mac guruvá lenni, itt lélegzett fel, alig pár állítási lehetőség! Amiről érdemes külön megemlékezni, az az Előnézetoszlop. A kiválasztott fájlt a jobb szélső oszlopban az oszlop méretében mutatja a Finder. Az előnézet amúgy bármilyen nézetben a Nézet menü > Előnézet parancsával előhívható vagy elrejthető.

Finder: galéria nézet

Aki idáig végiggörgetett, annak már nincs mit mondanom, ha a nézetek beállítási lehetőségről beszélünk. Viszont ezzel a nézettel hamarosan egy külön bejegyzésben foglalkozunk, mert, ahogy írtam, ide integrálta be az Apple a Megtekintő alkalmazását.
Felfedezők és türelmetlenek a jobb oszlop aljára figyeljenek! A képet, ha épp azt nézzük, és e nézet jellemzően képek nézegetésére alkalmas (acdsee, windowsos feleim), egy kattintással forgathatjuk (alt-tal a másik irányba). Az integrációt a Korrektúra (az ikon egy ceruzahegy karikában) rejti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése