2018. december 19., szerda

Hang eseményhez rendelése – Azok a 90-es évek III.

A pontos típusára már nem emlékszem annak a Macnek, ami történetünk főszereplője, de ha tippelnem kellene, akkor a PowerBook Duo 270c-re tennék. Ez a gép volt az akkori Maces ügyvezetői álom, státusz-szimbólum meg ilyesmi. Színes 640x480, 240MB merevlemez, 4-32MB RAM és alig két kiló. Ára csillagos égben.


A történetek a 90-es évek derekán játszódnak, amikor a viszonteladók egyre több céghez, vállalkozáshoz, állami intézményhez jutottak el. A gép bemutatása során éltek az Apple kínálta grafikus lehetőségekkel, és a folyamatosan javuló hang generátorral is.

Zrínyi Miklós Akadémia
Az egyik demo a Zrínyi Miklós Akadémián volt. Három-négy Maces hálózaton mutatták be, hogy lehet Macintosh-sal repülés-irányítást végezni. A kijelzőkön radarképek – a szoftver épp szabadult a Cocom-lista alól –, a padsorokban állukat leejtett ezredesek, repülők és pár pizsamás is. Ők eddig egy kör alakú izét bámultak, amin zöld pontok villódznak, itt meg térkép felett mozognak a számos azonosítót cipelő repülőgép jelek – mint a flightradar24.com napjainkban. A gépekre tolva az egeret a Mac bemondja az adatokat! Teremben hörgés...
A Mac bármelyik funkcióját képes hangosan bemondani – ez jó. Az még jobb, hogy bármelyik hang, effekt, zaj lecserélhető, ahogy például a Mail > Beállítások > Általános > Új levél hang. Akkor lecserélhető volt a Mac indulási hangja, a hiba hangja (Rendszerbeállítások > Hang), a töltő csatlakozás hangja, a bármi hangja.

Katolikus Érseki Hivatal
Szinte biztos, hogy nem ez volt a pontos név, de a lényeg igen, hosszú kapcsolat keresés után sikerült utat találni a legnagyobb magyar egyház egyik megyéjének vezetőihez. Noha maga az vezető nem volt jelen, hat-hét fontos döntéshozó, magas egyházi tisztségviselő igen.
Üzletkötő kollégánk – nevét fedje a felejtés jótékony homálya – nagy lendülettel mutatja be, mi mindent tud a Macintosh. A gép körbejár, sikert arat és kezd lemerülni, akkoriban a két óra is nagy szó volt. Kollégánk előveszi a tápot, 220, csatlakoztatja a Machez. Amely ekkor teljes hangerővel a legalpáribb tiroli-nadrágos pornó hangját kezdi magából ontani. Egyháziak arcán döbbenet. Tápkábel – de a Mac addig játssza a hangot, amíg a hangfájl tart.

Utóhang
Vert seregek megtérnek a cégbe, ahol kaján mosolyú kolléga fogadja őket, tegnap ebédszünetben ő cserélte le a töltés hangját... Percekkel később az ex-kolléga búcsúztatása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése