2019. február 25., hétfő

Eszközsor testreszabása Macen

A legtöbb Maces alkalmazás eszközsora, ikonsora átalakítható, testreszabható. A legegyszerűbb, ha az eszközsor olyan pontjára kattintunk a CTRL (kontroll) lenyomása mellett, ahol nincs semmi – azaz nem egy ikonra, hanem "üresbe" kattintunk. Persze a parancs menüből is elérhető, általában a Nézet menü alatt található. Példánkban a Megtekintő (Preview) alkalmazást használom, a legutóbbi szövegkiemelős cikk után többen jelezték, hogy nekik nincs kint az "ikon".


A képen láthatóak az ikonként is elérhető parancsok. Bármelyiket felhúzva az alkalmazás eszközsorába, az oda befészkeli magát, ahogy a Dockba tett program ikonok vagy ahogy az iPhone-on az alkalmazások átrendezésekor megszoktuk. Két spéci elemünk is van: a Térköz és a Rugalmas Térköz. Nevük elárulja küldetésük: a Térköz egy ikonnyi helyet jelent, ezt akkor használom, ha két ikont, ikoncsoportot el szeretnék választani, de csak épp hogy. A Rugalmas térköz viszont, két ikon közé helyezve, annyi helyet foglal el, amennyit csak lehet. Ha az alkalmazás ablakát szélesebbre veszem, akkor nem az ikonok közti távolság lesz nagyobb, hanem a Rugalmas térköz veszi fel az új helyet. Leírni rosszabb, próbáld ki!
Alul elérhető az Apple alapértelmezett eszközsora – ha szeretnénk visszatérni a gyökerekhez ("Windows esetén ez a C:" – vágta rá a Fanatikus Almalap, a Gonosz pedig Kunta Kintéről motyogott.)
És alul választhatunk, hogy csak az ikonokat vagy szöveges magyarázatukat is szeretnénk látni. Esetleg csak a szövegest – ez elég furán néz ki. Szerintem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése