2019. november 22., péntek

De hová lett az iTunes? Finderbe, ...

Az új macOS (Catalina) egyik legjobb hozadéka – a többit még keresem – az iTunes szétdarabolása. A következő bejegyzésekben megkeresem, hová vándoroltak át az iTunes egyes részei. Kezdjük az iPhone, iPad elérésével, ahol a szinkronizáció, mentés, adatcsere állítható, adható meg.


Nem túl gyakori, hogy az iPhone-t kábellel kötjük össze a Mackel, de azért előfordul – én például így hotspotolok, ha nincs vagy gyenge a net a közelben. Korábban az iTunesban értük el azokat a beállításokat, amelyek a Catalimában átkerültek a Finderbe. Még egyszer: kábellel összekötve látjuk csak az iOS eszközt.
Az állítási lehetőségek egyértelműek, nem is mennék végig rajtuk, kivéve az archiválást. Itt (is) megadható, hogy az iPhone hová készítsen biztonsági másolatot. Aki az iCloudot választja, az az iCloud tárhely terhére készíti a mentést. Előnye, hogy nem kell a telefont a Machez kábellel csatlakoztatni, teljesen automatikus, hátránya, hogy viszi a felhős tárhelyet és a wifi/mobil adatforgalmat. A Macre készülő biztonsági mentés előnye, hogy nem viszi a tárhelyet, sávszélességet, hátránya, hogy kábeles, kattintós. Bármelyiket is választjuk, érdemes a korábbi, már nem használt, esetleg nem is létező eszköz mentését törölni, hogy helyet szabadítsunk fel.
Azokat is megértem, akik nem készítenek biztonsági mentést mondván, minden iPhone alkalmazásuk újra letölthető és minden iPhone adatuk felhőben tárolt.


A Zene, Filmek, TV-műsor, Podcast, Hangoskönyvek, Könyvek, Fotók – képen ez utóbbi látható – szinkronizálási beállítását is a Finder örökölte meg. A szinkronizálás szó az Apple értelmezésében egykor azt jelentette, hogy ami a Macen, az kerül az iPhone-ra – és sokak nem kis bosszúságára ezt úgy hajtotta végre az Apple, hogy mindent törölt az iPhone-ról, majd ami volt a Macen, azt átmásolta, rengeteg adatvesztést okozva így. Bevallom, most nem teszteltem, hogy az Apple értelmezése változott-e – remélem: igen –, viszont szóltam, nagyon óvatosan.


Ha iCloudon át szinkronizálom a Kontaktokat és a Naptárat az eszközeim közt, akkor a Finderben nincs mit tennem. És ez megint: jó. Nagyon ritka esetet az, amikor kézi szinkronizáció jobb, mint az iCloudos, automatikus.

iTunes – púp hátán púp
Az iTunes az egyik legrégebbi Maces alkalmazázás. Eredetileg zenék bedigitalizálására, rendezésére és saját játszáslisták készítésére és CD-re írására fejlesztették ki 1998-ban. A Casady & Greene cégnél és SoundJam MP névre hallgatott. A céget még ebben az évben felvásárolta az Apple.
Az iTunes bővült a netes rádióadók elérhetőségével, az iPod kezeléssel, a fénykép kezeléssel, a videó kezeléssel, a hangoskönyv kezeléssel, az iTunes Music Store és utódai kezelésével, a podcastok kezelésével, az egyetemi podcastok kezelésével, az iPhone kezeléssel, az App Store kezeléssel ... hogy csak a legnagyobb bővítéseket említsem.
Így lett az egykor könnyen kezelhető, jól áttekinthető alkalmazásból egy utált monstrum, amely nehézkes, illogikus és jaj.
Ezért örülünk annak, hogy az Apple szétdarabolta az iTunest. És mint minden újdonságot, ezt is meg kell szokni.




1 megjegyzés:

sebszab írta...

Én a napokban upgradeltem Catalinara, és pont tegnap nézegettem ezeket a dolgokat. Nálam a Catalina a Finderben nem látja se az iPhone-t, se az iPadet, pedig elvileg drót nélkül is kellene neki látnia. A Sidebar se működik, pedig elvileg annak is kéne. Még dolgozom ezen...

Megjegyzés küldése