2019. november 13., szerda

Mielőtt Catalinára váltanék :: 32 vs 64-bit

Írtam és javasoltuk, hogy nem kell elkapkodni a macOS frissítését Catalinára. A hétvégén már megremegett a kezem, de – gondoltam – megnézem, mit fogok veszíteni a frissítéssel. Veszteni? Igen, az új oprendszer már csak 64-bites alkalmazásokat futtat. A 32 vs. 64-bitben nem mélyedünk el, bár roppant csábító a technológiáról beszélni. Inkább megmutatom, hol tudom megnézni, hogy a frissítés után futni fog-e egy alkalmazás, vagy csak a helyet viszi a háttértárból!


Rendszerinformációk
  1. A legegyszerűbb az alma menü alatt a Mac névjegye parancsra kattintani. A megjelenő ablakban kattintsunk a Rendszerjelentés gombra, elindul a Rendszerinformáció alkalmazás!
  2. Az elindított alkalmazás bal oldalsávján felkínált lehetőségek közül most minket az Alkalmazások érdekelnek. Ha nem lenne látható, akkor a Szoftver előtti szürke háromszögre kell kattintani. Várjunk türelmesen, amíg a Mac dolgozik.
  3. A 64-bites oszlop érdekel minket! Koncentráljunk azokra az alkalmazásokra, amelyek létfontosságúak, amelyek nélkül nem élhetünk. Két tipp: Adobe és Microsoft alkalmazásokat mindenképp ellenőrizzük. Ha van olyan vett, letöltött alkalmazás, amely életmentő, akkor azt is nézzük meg.
    Ha abc sorrendben nézzük végig a szoftvereket, akkor bátran ugorjuk át azokat, amelyeket nem látunk a Finder > Alkalmazások alatt, vagy a Dockban levő rakéta (Launchpad) ikonra kattintva nem érjük el. A Macen számtalan olyan alkalmazás van, ami a háttérben fut, dolgozik. Ezeket is látjuk a listán.
    Ha az oszlop fejére kattintunk, akkor az adott oszlop a>z vagy z>a sorba rendeződik.
    Ha nem látjuk a 64-bites oszlopot, akkor görgessünk jobbra. Ha megvan, akkor fogjuk meg a fejénél és vonszoljuk az oszlopot balra, oda, ameddig csak szeretnénk. Tudtad, ugye, hogy a Finder oszlopait ugyanígy lehet felcserélni?
  4. Látom, hogy a szép, kézhez álló Wordöt bukom, ha frissítek.

Time Machine
Mielőtt frissítek, biztos készítek egy Time Machine mentést. Amúgy is, legalább heti mentésem van. Hétvégén frissülök, Catalina, partra szállunk szigeteden!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése