2020. február 26., szerda

Keresés Numbers táblázatban, avagy az fkeres függvény barátkozna veled

Újabb Numbers lecke következik, az egyik leghasznosabb függvényről lesz szó. Ezzel – FKERES – egy táblázat soraiban kereshetjük meg a vágyott sort és annak adatait. A táblázat minden sora egy infót tárol, lehet ez leltár, könyvtár lista, napi eladás. A sor elején, az első oszlopban áll a sort egyértelműen azonosító szám, szöveg, adat. A képeken minden látható, aki bizonytalan, bátran kövessen!

Nyitottam egy új Numbers doksit, egy üreset. A táblázat első oszlopába beírtam pár nevet.
A1: ide kattintva tudom a táblázattal kapcsolatos beállításokat módosítani. Ehhez a táblázatnak, oszlopának vagy cellájának kell kiválasztva lenni.
A2: a táblázatra vonatkozó beállítások eléréséhez kattintsunk a táblázat fülre!
A3: itt tudom a sorok és oszlopok számát módosítani. Helyesen: itt is.
A4: Így lehet kijelölni teljes sort vagy oszlopot (egyszerre az egyiket, persze).
A5: A kijelölt cellák magasságát és szélességét itt tudod állítani. Helyesen: itt is.
A6: Írjuk "1"-t a B1-be, "2"-t a C2-be! Jelöljük ki a két cellát! Majd a kijelölés jobb szélén középen levő sárgává váló pöttyöt húzzuk jobbra, így töltve fel a következő cellákat 3-mal, 4-gyel...

A B2 cellába beírunk egy képletet! Wow! A képlet nulla és száz között véletlenszámot generál. Két oka van, hogy ide ezt a képletet írjuk. Az egyik, hogy megtanuljuk, hogy lehet véletlenszámot generálni, a másik a lustaság. Normális esetben itt értelmes adatok állnak, természetesen.
B1: Minden képlet egyenlőségjellel "=" kezdődik. Az egyenlőség beírása után kezdjük el beírni a függvény nevét, elég a VÉL-ig eljutni, a Numbers felkínálja a lehetségeseket.
B2: Válasszuk a VÉL.TARTOMÁNY-t!
B3: Két számot kell majd megadnunk, ezeket hívják a függvény paramétereinek. Az egyik szám a nulla, a másik a száz lesz, e két érték közt szeretnénk véletlenszámot nyerni. Rákattintunk az "alsó" szóra, és beírunk egy 0-t.
B4: Rákattintunk a "felső" szóra, és beírjuk a 100-t.
Automatikus kitöltéssel készítsük el a teljes táblázatot. Az automatikus kitöltést az A6 jelnél tanultuk, azt a kis sárgát kellett fogni és húzni. Ne ijedjünk meg, a táblázat számai állandóan változni fognak! Azért, mert ezek véletlen számok, és a Numbers mindig új értéket számol, amikor bármit is módosítunk a dokumentumban.

FKERES :: VLOOKUP



C1: Hozzunk létre egy második táblázatot (ikonsor, sárgás táblázat ikon)!
Ennek fejléce egyezzen meg az elsőével (számozás)! Ez nekünk fontos, a Numbers FKERES nem fogja használni.
Legyen egy sora (a fejléc sort általában nem számolják be, ezért írtam egy sorost, és nem kettőt – lásd az ábrát)!
Az A2 mezőbe gépeljük be Csenge nevét, ő lesz a tesztalanyunk.
C2: A jelölt cellába képletet írunk, amit egyenlőségjellel kezdünk.
C3: Kezdjük el begépelni az FKERES nevet, amint látjuk a felkínáltak között, kattintsunk rá!
C4: Brutális dolgok jelentek meg, de mi nem esünk kétségbe! Az FKERES függvénynél meg kell adnunk, hogy mit is keresünk (Numbersül: keresendő) a melyik táblázat (Numbersül: oszloptartomány) első oszlopában, és ha megtaláltunk, akkor az adottsorból melyik, hanyadik cella (Numbersül: visszatérítési-oszlop) tartalmát szeretnénk eredményül. Sorba haladunk a függvény paramétereinek megadásával.
A "keresendő"-t kijelöljük, majd rákattintunk az új táblázatunk A2 cellájára, amiben a "Csenge" szót látjuk. A kék A2 melletti kis lefelé mutató nyílra kattintva kapott ablakban jelöljük be a Sor megőrzése és az Oszlop megőrzése opciót!
C5: Az Oszloptartomány paraméter kijelölése után jelöljük ki az első táblázatot úgy, ahogy a képen látjuk (nagy narancssárga terület)! A képletünkben megjelent narancssárga jobb szélén épp úgy van egy kis lefele mutató nyíl, ahogy az előbb a kéknél volt, klikk rá! Kövesd a képen látható bejelölést!
C6: A visszatérítési-oszlop (ez iszonyatosan béna név) helyére egy függvényt írunk be, mert trükkösek vagyunk és bonyolítjuk az olvasó életét. Azért trükközünk, mert az adatokat tartalmazó táblázat és az új, adatlekérő táblázat teljesen azonos fejlécű, elrendezésű. Függvényen belül is használhatunk függvényt, ezeket egyenlőségjel nélkül használjuk. Ide, a visszatérítési-oszlop paraméter helyére az OSZLOP() függvényt írjuk be. Amint felkínálja a Numbers, kattintsunk rá! Az OSZLOP függvény egy számot ad vissza eredményül, azt, hogy hanyadik oszlopban van.
C7: És végül a negyedik paraméternek a képen látható "közeli egyezés" helyett a "pontos egyezést" választjuk. A pontos egyezés esetén a keresett szónak, számnak – Csenge – pontosan megfelelőt keresi meg a Numbers a táblázatban. A közeli egyezés esetén ez nem igaz, gondot okozhat. Persze van olyan, amikor ez utóbbi előny, amíg nem vagyunk profi FKERES guruk, addig maradjunk a pontos egyezésnél.

És tádámm!
Csenge mellett megjelennek a Csenge sor számai. Nem feledjük, a véletlenszám generálás miatt állandóan változnak a számok.

Szépítés

Kész vagyunk, a Numbers keres, mi pihenünk. Gondolj arra, hogy a táblázat a pár ezer tételes, az első az adott tétel azonosítója. A fenti módszerrel bármikor megnézhetjük az adott tétel adatait, ha tudjuk az azonosítót.
A fenti esetre megmutatom, hogy lehet felhasználóbaráttá tenni.
A D1 Csengés mezőt választjuk ki. Az Oldalsávon a Cella fülön Adatformátumnak (D2) Előugró menüt választunk – ezt legtöbben legördülő menüként ismerjük. A D3 listába felvesszük az adattáblázat neveit.
Ha a lekérdező Csengére (D1) kattintunk, akkor menüből választhatunk nevet.
Ugye, hogy ez így felhasználóbarátabb? És nincs elgépelési hiba. Cserébe persze létre kellett hoznunk az Előugró menüt. És ez sok tételre nem alkalmazható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése