2020. június 23., kedd

WWDC: Apple Szilícium és Big Sur

Tim Cook és az Apple tucatnyi munkatársa tegnap bemutatta, mire készül az Apple a következő két és fél évben, legalábbis a Macintosh számítógéppel kapcsolatban. A WWDC - vírus-helyzetre tekintettel online – megnyitója az Apple oldalán visszanézhető, letölthető. A lényeg számunkra: megindult az Inteltől elszakadás, jön az ARM alapokra épülő Apple Silicon (magyarul: Apple Szilícium [AS]) processzor, amely az új Macekbe kerül. Számunkra év végétől – "tudod, karácsonyra már vehetsz!" by Gonosz Almalap –, az átállás vége 2022 decembere lesz, ez a terv. Ez idő alatt még jön új Intel procis Mac is. Ősszel lesz új operációs rendszer is, ez a (be sure) Big Sur. Emeljük ki, az Apple szerint, ami fut Inteles Macen, az hiba nélkül fog futni AS procin is.


Elérhető béta Big Sur, amit, ha nem vagy fejlesztő, ne tölts le!
A WWDC demo már az új procis gépeken az új oprendszerrel ment. Illetve, miután videó felvétel, azt láttuk, hogy megy, szép, gyors és hibátlan. A cseppnyi rosszindulatú kétkedés annak szól, hogy láttunk már olyan szoftver bemutatót itthon, ahol a prezentálónak tiltva volt bármi más billentyű lenyomása a forgatókönyvben megadotton kívül, mert a szoftver még kicsit bizonytalan volt.
Ha nem vagy fejlesztő, akkor ne töltsd le! Azért, mert bármennyit is tesztelték már a mérnökök, a felhasználók, te és én, mi, sokkal jobbak vagyunk náluk hiba generálásban. Mondok egy példát. Sok éve életem első értelmes szoftverét kellett megírnom első munkahelyemen (BHG). Szuper volt, az öt billentyű lenyomás, amire reagálni kellett, hibátlanul működött – két napig nyomkodtam, biztos, ami biztos. Aztán odajött a főnököm, és beletenyerelt a billentyűzetbe, a program meg úgy akadt ki, ahogy másodpercekkel később én. "De hát a többi billentyűt nem lehet lenyomni!" – tiltakoztam, hiszen annak nincs funkciója. "De én vagyok a felhasználó" – kaptam az örökérvényű választ.


Okos ember más kárán tanul
Annak oka, hogy nem teszem fel a saját Macemre a Big Surt, és ami miatt váltok azonnal az új AS procis Macre, a mostani rendszerrel az összes alkalmazás, legyen kicsi, nagy, fizetős, talált, ingyenes, mind hibátlanul fut. Igen, a Microsoft és az Adobe is azt mondta, hogy átírja, meg teszteli, meg nagyon belehúz – mindkettő kapcsán láttunk már csodát akkor, amikor az Apple Intelre cserélte az előzőleg használt PowerPC procit. Termelő üzemben, pénzkereső helyen nem szívatjuk magunk át nem gondolt frissítéssel, és ez most nagyon nagy frissítés lesz.
Okos ember más kárán tanul.

Érdemes-e még Inteles Macet venni?
Egy Mac, tapasztalat alapján, akár tíz évig is kitart. Az első három az, amivel az Apple számol, utána, szerinte, érdemes Macet cserélni – újra, persze. A mi több évtizedes tapasztalatunk az, hogy az ötödik-hatodik évben kezd a Mac "lassabb" lenni, mint szeretnénk, termelésben – képretusálás, tördelés, videó- és hangvágás – ez hamarabb jön el. Ha idén veszel új Macet, akkor – nagyon hangsúlyozottan magánvéleményem – nem lesz vele gondod öt évig. Utána már előfordulhat, hogy az Apple nem segíti az akkorra régivé váló Intel alapú alkalmazások futtatását, ez leginkább megőrzött, ne frissülő, régi programok esetén lehet majd gond.


Miért vált az Apple Intelről AS-re?
Az Apple, élén Steve Jobs-szal rettenetesen utálta, hogy ki van téve beszállítóknak. Ez volt anno a váltás egyik oka PowerPC (IBM-Apple közös vállalkozás) Intelre, és ez most is. Fontos ok volt akkor és most is, hogy a szállító nem tudja azt a teljesítményt (gyorsaság, áram-fogyasztás-csökkentés, hőleadás-csökkentés...) produkálni, ami az Apple-nek kell.
A saját proci gyártás elsőre meredek vállalkozás, egy új iparág, szakma. De nem az Apple-nek, ami az ARM révén már lassan évtizede fejleszti, gyártja és használja az iPhone-ba, iPadbe a saját chipjét.
És adjuk meg Tim Cooknak a pontot, ez a váltás az ő nevéhez kötődik (megelőlegezve a sikert és azt, hogy még pár évig vezeti az Apple-t). Lehet, hogy egy A4-es skiccen ez is szerepelt Jobs tervei között, de az érdem a mostani csapaté.


OKs, és mi a nyavalya az a Big Sur?
A macOS rendszereket (leánykori neve sok van, de talán a Mac OS X a legismertebb) egy ideje Kalifornia nemzeti parkjairól nevezi el az Apple. Big Sur néven is található egy. Vadregényes, aránylag lakatlan, sziklás partvidék San Francisco és Los Angeles között, az előbbihez közelebb. Nyáron, ha nagy uborka szezon jő, biztos írok egy hosszabb bejegyzést a névadóról, addig jöjjön pár név azok közül, akik fogadott otthonuknak tartották e partvidéket: Lawrence Ferlinghetti költő, David Packard (a Hewlett-Packard, HP-ből a második név adója) és Zsigmond Vilmos, a világhírű, Oscar-díjas magyar operatőr, aki 2016. január elsején Big suri otthonában hunyt el. A három tájkép a Big Surban -nál -ról készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése