2020. augusztus 3., hétfő

XLOOKUP / XKERES: új, szuper jó függvény Numberben 3/3

Akik éjszaka nem táblázatkezelő függvényekről álmodnak, azok számára is jó hír, higgyetek nekem, hogy a Numbers megtanulta az XKERES függvényt a legutóbbi frissítés során. A vlookup, flookup (vkeres, fkeres) abban segít, hogy egy méretes táblázatban egy adott sort megtaláljunk, és a sorba szereplő valamelyik adatot kinyerjük a méretes táblázatból.


A vlookup (vkeres) átka az volt, hogy csak a táblázat első oszlopában volt hajlandó keresni. Az eredmény már lehetett a táblázat bárhanyadik oszlopában. Az xlookup bármelyik oszlopban keres, az eredmény a találati sor bármelyik cellája lehet, kereshetünk az utolsó oszlopban, ha az elsőben levő adatra van szükségünk. Hurrá!
A képen a jobb felső apró táblázat mutatja, hogy keressük azt, akinek a fizetése 175(ezer), és azt keressük, akinek pont annyi (alatta levő sor), és a táblázatban előről-hátulra (az Apple magyar fordításának fordítása: fentről lefelé) keresünk. A "pont annyi" azt jelenti, hogyha nincs, akkor nem lesz találat. A keresés sorrendje azért fontos, mert ha több embernek lenne 175(ezer) a fizetése, akkor a felülről elsőt adja válaszul a függvény. A válasz: Zsolt, alatta a függvény.

Külön jópont
Külön jópont, hogy a nincs találat esetére a függvényben megadhatjuk, hogy mi legyen az eredmény, mit lássunk a cellában. A jobb felső kis táblázat alsó sorában látjuk, a "nincs ilyen" felirat jelenne meg, ha nem lenne egyetlen 175(ezer) keresetű sem a táblázatban.


Ugyanazokkal az adatokkal 280(ezer) keresése, de alulról felfelé, ha nincs pont ennyi, akkor a következő legkisebb az eredmény, azaz a 275(ezres) Dénes.

Nehezítés
Az xlookup (xkeres) tök jó. Rengeteg munkát spórol meg, öröm. A külön jópontban írt eredménytelenség kezelés szintén szuper, egy plusz függvényezést (iferror, iserror) vált ki. Ami nehezítés, az az utolsó két paraméter, amelyek szerencsére elhagyhatók. De mivel vannak, így okozhatnak gondot, érdemes egy a képeken is látható táblázat méreten megtanulni, hogy működnek, hogy élesben ne legyen gond, kétség vagy még rosszabb, hibás adat. Magam is kétszer néztem el a második képen levő számolást (remélem, most okés). De gyakorlás a tudás rokona.

Google sheet, Excel
Pár perce megnéztem (újra). A Google sheet nem ismeri az xlookup függyvényt, a netes Excel viszont igen. Aki mással szeretne megosztani olyan Numberst, amiben az új függvényt (ma: xlookup, korábban: arfolyamok még korábban: szoveg.darabolas) használt, az mielőtt két számot beüt, ellenőrizze, hogy a másik, nem Numbersös fél táblázatkezelője érti-e az adott függvényt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése