2012. december 27., csütörtök

Elemzés az Apple-ről

Aki valaha tanult közgazdaságtant, annak találkozni kellett a SWOT-analízissel. A SWOT analízissel meg lehet vizsgálni egy tervet, stratégiát vagy vállalkozást. A vizsgálat négy tényezőre összpontosít, a bármi Erősségére, Gyengeségére, Lehetőségire és Veszélyeire. Mindezt a jobbra látható elrendezésben prezentálni - priceless. Ha sikerül, azért ne gondoljuk magunkat vállalat-irányítási gurunak. (A Duna túl partján végezve kissé röhejes ezt elemzésnek, pláne analízisnek nevezni, a SWOT mátrix kifejezés pedig ... hát fellengzős. Ez a mátrix.) Evidens, a SWOT betűszó a Strengths, Weaknesses, Opportunities és Threats kezdőbetűiből származik. (Most a szintén nyögvenyelős elnevezésű négy pé, hat em és társait nem is említeném.) Jöjjön hát egy swot analízis az Apple-ről egy szilícium-völgyi gurutól.

Az Apple Erősségei
Felhasználói felület - Nem kérdés, hogy az Apple fejlesztői letisztult, egyszerű és könnyen áttekinthető, érthető kezelő-felületet készítenek. A Mac volt az első számítógép, amelynél erre külön gondot fordítottak (most nem futjuk le a Xeroxtól szerezték köröket). Az iPod forradalomnak csak egyik lába volt a zenelejátszó fizikai külalakja (rettenetes képzavar), a másikat a kattintó-kerekes felhasználói felület adta.
Az iPhone és az iPad teljesen átalakította az okos-telefon és tablet piacokat. A korábbi okos-telefonok szimpla telefonokká minősültek vissza, az akkori tableteket pedig az iOS képessége annyira begyalázta, hogy hamarosan el is tűntek a polcokról.
Az Apple Felhasználó Felülete most a Felhőbe megy. Az Apple iCloud úgy épül be az Apple termékekbe, hogy használata a felhasználó számára észrevehetetlen. Ellősz egy képet az iPhone-nal, és az már fent van az iCloud Photo Streamben és megjelenik az iPaden (ha van wifi - fordító).
A Gonosz Almalap az iCloudtól nincs hanyatt esve. Hová lett a MobileMe-s tárhely? Hová lett az iWeb? Az iWebbel MobileMe-re való honlap-publikáció? Hová lett a .Maces csoporthoz tartozó honlap-kezelés? Hová lett a képalbumok iPhoto-ból való feltölthetősége és megoszthatósága? Hová lett a videók iMovie-ból való feltölthetősége? Hová tűnt a sok virág? És a Central-park kacsái?

Hardver - egyértelműen az Apple területe. Legfontosabb a saját A-jelzésű chipjei, amelyeket megtalálunk az iPadekben és iPhone-okban. Ezeket a chipeket az Apple magának fejleszti és gyártja, így nem meglepő, hogy mindenben megfelelnek az Apple elvárásainak - teljesítmény, fogyasztás, hőleadás... De az Apple hardver erőssége az "egyetlen alumínium tömbből" készülő MacBook ház is. Ha már hordozható gép, a "tapipad", de még inkább a MagSafe csatlakozó egyaránt az erősség alkotója, bizonyítvány magyarázója.
Bár az előbb egyes részeket emeltünk ki, de maga a gyártás folyamata és az összeszerelés minősége is az Apple mellett szól. Elég legyen csak az iPhone 5-t megemlíteni, amely is iskola-példája a tartósságnak, szépségnek és ... az iOS-nek.

A Minimál Desing az Apple egyik védjegyévé vált. Az Ive vezette csapat - amely persze Jobs fanatizmusa és megkérdőjelezhetetlensége nélkül sehol sem volna - az iMac óta folyamatosan olyan eszközöket tervez, amelyeket már szinte azért meg akarunk venni, hogy kézben tarthassuk, megfoghassuk, végigsimíthassuk. Az Apple eszközök külső szépsége, minimál designja teljes összhangban van az operációs rendszer egszerűségével. A Mac soha sem kérdez rá feleslegesen, hogy valamit tényleg meg szeretnél-e változtatni, hiszen azért kattintottál, mert ez a szándékod. (Amikor viszont kérdez, azt érdemes elolvasni, nem Windowsos rutinnal leokézni - lám, a Windows zaklató kérdéseinek folyománya, hogy olvasatlanul nyugtázunk üzeneteket.)

A beszállító lánc kapcsán pont annyire kell dicsérnünk Tim Cookot, mint amennyire ajnározzuk Jobst géniuszságát. Cook az utolsó csavarig meg tudja mondani, hogy melyik melyik vállalkozó alvállalkozója gyártja, szállítja. Az általa újratervezett és üzemeltett beszállító-láncban nincs rés, nincs raktárkészlet sem, minden óramű pontosan klappol. (Rossz indulatú pletykák szerint még az alkalmazott kamionsorőrök pihenőideje is ki van porciózva kávé ivásra, fánk evésre, majd ezeknek a szervezetből történő eltávolítására - másodperc pontosan.)

Holisztikus megközelítés. Az Apple termékeinek erőssége nem csupán minimál-megjelenésnek vagy a minőségnek köszönhető, hanem annak, hogy az Apple az egyetlen számítógépgyártó, amely hardvert és szoftvert is fejleszt. Ez az integrációs szintet egyetlen vetélytárs sem képes megközelíteni. Az összefonódás biztosítja a minőség tarthatóságát is. És ezek eredményezik az Apple termékek egyedülálló felhasználói élményt nyújtó képességét is ("Azt!" - kiáltá fel a Kazinczy díjas Gonosz Almalap.) És ezt respektálják azok a vásárlók, akik nem akarják, hogy gépük informatikus szakembert faragjon belőlük.
Ezért van a nyitott Microsoft rendszereknek annyi nyűgje, és ennyire kevés a teljesen zárt Apple ökoszisztémának.

Türelem. Az Apple a Newton kapcsán megtanulta, a „türelem rózsát terem" és „aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet" (valamint a „nincsen rózsa tövis nélkül" - by Gonosz Almalap). A Newton évtizeddel, ha nem többel, megelőzve korát kínált kézírás és hangfelismerést, az eszköz PDA volt, ami leginkább a tabletnek felel meg a mai kütyük közt. Az elgondolás briliáns volt, ám a hardver nem bírta. Az Apple viszont képes volt várni, csendben tovább lélegeztető gépen tartani a projektet, amíg az életképessé nem lett.
Az iPhone-nal kivárta az LTE chip megjelenését (a Razorrol ne beszéljünk), ez majdnem fél év türelem-gyakorlást jelentett. És nem dobtak türelmetlenül piacra nagyobb méretű aksiju készüléket - vagy olyat, ami nem bírt volna ki egy napot sem. Az eredeti iPhone-t az Apple úgy tervezte, hogy az bonyolult szoftvere, összetett hardvere ellenére pillanatok alatt megérhető módon legyen használható.

Az Apple években gondolkodik, stratégiája még hosszabb távra szól. Erre legjobb példa a Safari. Volt Internet Explorer (IE), volt Firefox, miért fejlesztettek mégis egy saját böngészőt? A válasz egyszerű. Nem akarták, hogy egy külső fejlesztő terméke befolyásolja a felhasználói érzetet. Ez történt a kilencvenes években az Apple-lel, amikor a Microsoft az IE Maces verzióját nem ruházta fel a jscript nyelvtudással. A weblapok nagy hányada vált Mac/IE-vel rosszul megtekinthetővé.
Ezért fejleszti az Apple a Safarit, amely megfelelő elérést biztosított a .Mac, majd MobileMe, jelenleg iCloud szolgáltatásokhoz. Elérhetővé tette Windows felhasználók számára is. A szabadon hozzáférhető Unix alapokból felépített Safari magja, a WebKit szabadforrrásban hozzáférhető, több böngésző is használja motorként.
A Snow Leopard (OS X 10.6, itthon: Hóleopárd) igazi újdonságot nem hozott. Az Apple viszont szinte a teljes oprendszer felhasználó által nem látható részét újraírta, így lett 64 bites, de kisebb méretű a Hóleó. Számos, csak a Lionban vagy a Mountain Lionban kihasznált képesség már akkor kódba vettetett.

Az Apple gyengesége
Az Apple egyik fő gyengéje a zártsága, hogy ő maga az egyetlen cég, amely OS X vagy iOS alapú terméket gyárt. Ráadásul viszonylag kevés termékből áll a kínálata, vesd csak össze bármelyik másik piaci szereplőjével.
Mondok példát! Bár az iPhone 5 kamerája nagyon jó, ám ha a kamera a legfontosabb számodra, akkor ott a Lumia 920. Az iPhone 5 az egyszerűség és a könnyedség szinonimája, ám nem a te eszközöd, ha nagyobb kijelzőre vágysz. Ha 17 inches hordozható Macet szeretnél - na, ilyen nincs az Apple kínálatában. Az asztali gépkínálat sem bőségről ismerszik meg.

A „Mi tudjuk, mit szeretnél" minden határon túl vitele. Az „egy méret mindenkinek" és „mi tudjuk, hogy a legjobb" szlogenek nem csak szlogenek, hanem vállalati stratégák. A hardver következményeit az imént említettem, a szoftveresre jöjjön egy példa! A Microsoft programjaiban az ikonsorok a végletekig testre-szabhatók, akár csak saját készítésű ikonokat is használhatunk. Az OS X alkalmazásokban is van mód az ikonsor testre-szabására, roppant korlátozott módon. Az Apple itt útját állja az alkotó kreativitásnak.

Az Apple lehetőségei
Az Apple jövője reményteli, több sikeresnek látszó út is áll előtte.

Az első az iPhone által hajtott okos-telefon piac, ahol a cég növekedhet. A piac mellett szól az is, hogy a telefont a felhasználók egy-két évente lecserélik, így folyamatos kereslettel lehet számolni. Persze egy ilyen csábító piacon ott vannak a vetélytársak is, és újak is várhatók (Google).to investors.

A második az iPad által hajtott tablet piac, ahol a cég növekedhet. Az iPad dominanciája, ha nem is darabszámban, de piacvezetés területén, pár évig még biztos. Ám a csökkenő piacrészesedés is növekedést jelent a piac növekedési üteme miatt. Fontos, hogy az iPad a nagyvállalati környezetben is használható, nem csak a szórakoztatásban.

Az előző két sikertermék húzza a Macintosht is, amely térnyerése folyamatos, bár az utóbbi időben kicsit lelassult. Ám a vetélytársak visszaeséssel küzdenek, a Mac eladások száma viszont nő. Kérdéses, hogy a tablet - különösen az iPad - sikere mennyire kannibalizálja a legjobban teljesítő hordozhatógép eladást.

Sok szó esik az Apple tévéről, az iTV-ről, de amíg nem láttuk, addig ne is beszéljünk róla, az AppleTV legyen az intő példa arra, hogy a videó/televízió területén az Apple-nek nem sikerült az, amit megtett a zeneiparral, vagy amit az App Store-ral létrehozott a szoftver-kereskedelemben.

Az Apple veszélyei
Természetesen felsorolhatunk minden világgazdaságra fenyegető veszélyt kezdve az amerikai költségvetés rendezetlenségétől a görögökig (bár inkább velük kellene kezdeni, hiszen minden az ókori görögökkel kezdődik...).
Szólni kell az okostelefon- és tablet-piac öldöklő versenyéről is, amit afféle görög kórusként kísérnek a világszerte zajló szabadalmi- és ki-kitől-mit-lopott perek. Az Apple számára nem szokatlan a küzdelem, szinte megalapítása óta küzd fennmaradásáért. Ez alól az első pár évet leszámítva csak a Steve Jobs második (sokadik?) aranykor (2000-2008) említhető kivételként.
A legnagyobb veszély a cégre, szerintem, a cégen belül leselkedik. Olyan magasra tették a lécet - „forradalmian új", „soha nem látott" -, amit nem hogy megugrani szinte lehetetlen, de még feltartott kézzel megérinteni sem könnyű.
Ha zseni vagy, akkor lehetsz arrogáns és figyelmen kívül hagyhatod a szabályokat. Ha zseni vagy.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

"A Microsoft programjaiban az ikonsorok a végletekig testre-szabhatók, akár csak saját készítésű ikonokat is használhatunk. Az OS X alkalmazásokban is van mód az ikonsor testre-szabására, roppant korlátozott módon. Az Apple itt útját állja az alkotó kreativitásnak."

Minek változtassak egy kreatív programon ami önmagában hordja a kreativitást és a megújulást!? :)

Megjegyzés küldése