2020. március 16., hétfő

Többen egy Macen, de hogyan?

Megeshet, hogy osztozni kell a céges, munkahelyi Macen mással, mert most ilyen idők járnak (O tempora, o mores! – bár ez nem pont ide passzol). És persze jó lenne, ha senki sem tudná véletlenül tönkretenni a másik dolgait. Macen a felhasználók fájljai egymás elől védettek, új felhasználó felvétele pedig gyorsabb, mint ennek a bejegyzésnek a végigolvasása!


Csenge felvétele, új felhasználó a Macen

::1:: Az alma menü > Rendszerbeállítások alkalmazásban kiválasztjuk a Felhasználók és csoportok párbeszédablakot.
::2:: A lakatra kattintunk, hogy hozzáférjünk a Felhasználók és csoportok beállításaihoz. A géphez tartozó jelszavunk megadása után a lakat kinyílik.
::3:: A lista alján a plusz ikonra kattintva veszünk fel új felhasználót.

::4:: Eldöntjük, hogy Csenge bármit tehet-e a géppel (adminisztrátor), vagy csak használhatja az összes alkalmazást, de újat nem telepíthet és nem vehet fel új felhasználót (szabványos), a többi lehetőség most nem érdekel minket. Én a másodikra, a szabványosra szavazok, biztos, ami biztos.
::5:: Csenge neve Csenge, nem kell a teljes nevet begépelni, amit itt megadunk, az látható lesz a Macen, hálózatban. A fióknevet a Mac automatikusan kitölti, ne módosítsuk, később nagyon ne módosítsuk!
::6:: Csenge kapjon értelmes jelszót! Ezt akár ő is begépelheti – fő a bizalom! Ha elfelejtené, akkor mi, akik Adminisztrátorok vagyunk, bármikor adhatunk neki új jelszót, de az általa adottat nem ismerhetjük meg.
És szinte már kész is vagyunk!
::7:: Ellenőrizzük le, hogy a Beállításokban a
:: 8:: Gyors felhasználóváltás engedélyezve van-e, ha nem lenne, hát legyen!

::9:: Ha engedélyeztük a Gyors felhasználóváltás menüt, akkor az ikonsoron tudunk váltani a felhasználók közül. Nem kell kilépni, nem kell bezárni, nem kell menteni (na jó, a Microsoft termékeiben kell). Amikor visszakapjuk a Macet – ugyanígy Csengénél a menüből a gyors felhasználóváltáson át –, akkor itt folytatjuk a munkát, játékot, ahol abbahagytuk. Mintha csak altattuk volna a gépet.
::10:: Ha mindenáron ki szeretnénk lépni, azt az alma menü alatti paranccsal tehetjük meg. Macet kikapcsolni csak az tudja, aki egyedüliként van bejelentkezve.

És ha Csengének megjön a megrendelt 16 inches Macbook Pro-ja vagy az iskolai házi-feladat leküzdésére alkalmas Mac Pro-ja két monitorral, akkor Csengétől – miután mindent lementett –, mint felhasználótól, elbúcsúzunk.
::11:: Lista alján a mínuszjel ikonra kattintunk (Csenge legyen kiválasztva, nehogy mást töröljünk!)
::12:: A saját mappa törlése opciót választjuk. Zimm-zumm, kit-kat. Csenge elhagyta a Macet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése