2016. február 10., szerda

Hol vannak ezek a karakterek: @ € * < ?

Aki Macre vált, az először akkor káromkodik (morgolódik, ha volt francia nevelőnő mellette), amikor először keresi a "@" karaktert. Aztán jön a többi kihívás. Némi súgást jelent, hogy pár éve az Apple a magyar billentyűzetre matricázza a @-t, de. De most megmutatjuk, hogy hol van a billentyű-kiosztás elrejtve!

Kétségbeesve keresem a karakterem
Magyarul tanulók számára igazán szép a "Billentyűzetnéző megjelenítése" parancs. Ahhoz, hogy a menüsoron megjelenjen a billentyűzet ikon, a Rendszerbeállítások > Billentyűzet > Billentyűzet párbeszédablak legalján jelöljük be, hogy a "Billentyűzet megtekintő" és az "Emoji és szimbólumok megjelenítése" elérhetőségét. Attól függően, hogy egy vagy több billentyűzet kiosztást engedélyeztünk, lesz a magyar (vagy más) zászló vagy egy billentyű képe látható a menüben.

Billentyűzet a kijelzőn
Ha helyesen követtük az előző bekezdésben leírtakat, akkor az első képen látható módon magunk elé varázsolhatjuk a billentyűzetünket. A kép attól függ, hogy milyen billentyűzet csatlakozik a Machez, a képen a MacBook Airé, de a többi hordozható gépé is így néz ki. Ezt a bejegyzést a tegnapi telt házas Mac képzésünk hívta életre, így fontos azt is megjegyeznem, hogy a billentyű felirataitól független az, hogy bármelyiket lenyomva mi jelenik meg a kijelzőn. Gépelhetünk cirill betűkkel egy arab matricázású billentyűzettel.

Oké, akkor hol van a szorzás jel?
A Macen öt módosító billentyű van: a shift (kisbetű-nagybetű váltás), az Fn (Function), a Ctrl (kontroll), az Alt és a Cmd (command, de a régi Macesek néha ezt almának is nevezik). A módosító billentyűk, milyen logikus, lenyomva tartásuk esetén módosítják a többi billentyű funkcióját.
Úgy használjuk, hogy előbb lenyomjuk a módosító billentyűt vagy billentyűket - bármilyen sorrendben. Majd leütjük az adott betűt. És végül elengedjük a módosító billentyűket. A @ beírásához lenyomjuk és nyomva tartjuk az Alt-ot, leütjük a "q" betűt, majd elengedjük az Alt-ot. Voilà!
Az euró jel az Alt+e, a szorzás az alt+shift+, és így tovább (A plusz jelet nem kell leütni, így szokták írásban jelezni, hogy egyszerre kell a kombinációt lenyomni). Próbáljuk ki a módosító billentyűk különböző kombinációját, hogy lássuk, milyen karakterekhez férünk így hozzá!
A képen az Alt-Cmd lenyomva tartása mellett elérhető betűk, jelek láthatók.

Bónuszkérdés: miért narancssárga?
Vannak olyan betűk, amelyek - ilyen vagy olyan okból - nem "fértek rá" a billentyűzetre. Ezeket úgy tudod begépelni, hogy előbb kiválasztod a narancssárga "ékezetet", majd utána gépeled a megfelelő betűt. A Mac meg majd összerakja.

Extrabónuszkérdés: lehet nagyobb a kijelző ábra?
Igen. Vidd az egeret a megjelenő billentyűzet jobb alsó sarka alá egy hajszállal. A körzör nem fog megváltozni, de ez egérrel itt megfogható a billentyűzet és nagyobbra méretezhető.

21 megjegyzés:

 1. Fényévekkel jobb az életem, amióta Hungarian - QWERTY kiosztást használok: a US layout ⇧-tel elérhető karakterei ⌥-re jönnek elő, tehát a kukac pl. ⇧2 helyett ⌥2 .
  Érdemes lehet még megemlíteni, hogy a ⌃⌘Space előhozza a Character Viewert, ahol szövegesen rá lehet keresni mindenféle szimbólumra és emojira.
  (Az ⌥ amúgy opt/option, nem alt. 😉)

  VálaszTörlés
 2. Szia, köszi. (Alt, mert az van ráírva, de tényleg option, ahogy a command alma :) fg

  VálaszTörlés
 3. Válaszok
  1. Esetleg nem magyar billentyűzet kiosztást használsz.

   Törlés
 4. Én a plusz billentyűt vagyok képtelen megtalálni. Nem tudok mobilszámot érni ami plusz 36 al kezdődik

  VálaszTörlés
 5. magyar kiosztásnál hol a százalék jel?

  VálaszTörlés
 6. ??? shift+5 (Hungarian - Hungarian kiosztásnál). A post elmondja, hogy tudod megkeresni, ha nem ott volna (más billentyűzet kiosztás).

  VálaszTörlés
 7. Szeretnék Zoom In-t elérni. Ezt a ⌘++ megnyomásával kellene elérnem. De ha a ⌘-ot megnyomom, akkor eltűnik a billentyűzetről a + jel, amit a shift+3-mal tudok elérni és így a gép egy shift+⌘+3 kombinációt érzékel és csinál egy képernyő mentést.

  VálaszTörlés
 8. Rendszerbeállítások > Accessibility (kihívással küzdők, fejből nem megy a magyar megfelelő, bocs) > Zoom és ott a bill kód.

  VálaszTörlés
 9. !-et hol tudok irni macbook pro- 13"-ason? Elore is koszi

  VálaszTörlés
 10. Sziasztok! Informatikai analfabétaként, ámbár lelkes autodidakta tanuló ként, kérném a segitségeteket! Angol nyelvű a billentyűzetem, és sehol sem találom a hosszú ' i ' betűt. Ha tudtok kérlek segitsetek, de úgy, hogy egy óvodás, azaz én is értsem, hogy mit kéne át állitanom és hol. Előre is köszönöm, ha tudna ebben segiteni valaki!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! Ha "angol nyelvű" alatt nem a nemzetközi angolt, hanem az amerikai kiosztást érted, akkor azon sajnos 1-gyel kevesebb billentyű van, mint a nemzetközin (és mint a magyaron). Cserébe jó nagy a bal oldali shift billentyű. ;D
   Általában ilyenkor az í a 0 billentyűre kerül; ha az 0-t ír, akkor optionnel (⌥ / alt) próbáld ugyanezt.

   Törlés
 11. Oké, akkor hol van a szorzás jel? Jó, hogy feltette magának ezt a kérdést, de pont ezt nem válaszolta meg :)))))))

  VálaszTörlés
 12. sziasztok: Én amerikai billentyuzetet kaptam a munkahelyen de sehol sem találom a nullát. már megőrülök, mert sokszor kéne. Valaki segtene, hogy hol találom?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. US billentyűzeten fizikailag eggyel kevesebb gomb van, így a 0/í problémás. :\ A cikkben írt módszerrel meg tudod nézni, hogy hol van a 0 az éppen kiválasztott layouttal, ha van. Én ilyen Ctrl vagy Ctrl + Alt nyomva tartása mellett nyomkodnám a 0-t (9-től jobbra) vagy a `-t (1-től balra), de a US Magic Keyboardom éppen lemerült, úgyhogy nem tudom megmondani. :(

   Törlés
 13. Kata
  a kilences mellett jobbra, de
  Alma (balra fent) > System Preferences > Keyboard > Input Sources > Hungarian keyboard hozzáadása és ez után a felső ikonsoron a magyar zászló kiválasztása után az egyestől balra lesz.
  De gyere el hozzánk egy tanfolyamra :)
  http://www.macacademia.hu/macosx.html ezt is megtanítjuk

  VálaszTörlés
 14. Sziasztok, nekem magyar a billentyűzetem, de sehol sem találom a visszafele perjelet (macbook air). Esetleg tudna valaki segíteni, hogy melyik billentyűkombinációval tudom előhozni?

  Előre is köszi!!

  VálaszTörlés