2016. február 8., hétfő

Miért tolja az Apple a Square-t?

Nem kevés sóvárgás mellett már bemutattuk a Square-t (Square, ami nincs, de kellene és nem lesz, mert nem lehet), amely egyszerű kártya-leolvasó. Ám, ahogy ezt Amerikában élő kedves olvasónk, Repeti is írta, akár off-line is használható, bár ekkor az eladó kockázatára. A Square az iPhone-os kártyás fizetést is elfogadja - ezért az amerikai Apple netáruházba is bekerült. Ára brutális: 49,5 dollár, mintegy tizenötezer forint.

Az új Square érintős és chip olvasója.
Courtesy of Square, Inc., Fortune

Az Apple Pay rendszere itthon még nem működik, bár demo jellegű használata igen. A lényeg, hogy az iPhone megtanulja a hitelkártyánkat (Wallet). Innentől az iPhone-t lehet a kártyaleolvasóhoz tartani. A hitelesítéshez az ujjlenyomat azonosítás is használható - ez a védelem része is.
Az Apple a mobilosított hitelkártyával a MasterCard, Visa, American Express... piacára igyekszik, ahogy teszi ezt a Google hasonló Android alapú rendszere is. Evidensen csata, cselszövés és jogi pereskedés várható - de minket a praktikum érdekel. Feltéve, hogy bízunk abban, hogy telefon elhagyás esetén a telefonnal nem vásárolják végig a Ferrari szalont.
Az Apple a Square leolvasóját betette a netáruházába (még csak Amerikában és Angliában, de várom itthon, nagyon). A mostani kártya-leolvasók ugyanis helyhez kötöttek (még az is, amivel a pincérek az étteremben rohangálnak). És elég súlyos feltételeket szab a kártya-leolvasó-kibocsátó-bank jutalékra, forgalomra.

Bónusz
Tudtad, hogy a Square egyik agya, Randy Wigginton, az Apple-nél kezdett? (Jó, ez azért annyira nem meglepő.) Ő volt a hatodik alkalmazott a cégnél... (Ki volt és mi történt az Apple első tíz munkavállalójával?)

2 megjegyzés:

repeti írta...

Mint költségérzékeny Square használó kisvállalkozó egyenlőre nem tervezem az átállást az új kártyaolvasóra. Az ára miatt. A sima kártyalehúzó ingyenes, az okos változat meg $49 vagy 6x10 dollár részletre. Miközben minden embernek van egy, vagy több kártyája és az iPhone 6 - 6S tulajdonosok többsége nem használja az Apple Pay-t. Az érintésmentes kártyák pedig már évekkel ezelőtt KI lettek vezetve. Tapasztalatom szerint az vásárlók jelentős része amúgy is készpénzt használ fizetéskor.
Itt tavaly októberben kezdődött meg az átállás a chipes kártyákra. Az emberek egy része nem is tud róla, hogy van a kártyáján chip. A másik része pedig már kiábrándult belőle, mert amíg a mágnescsíkos fizetés egy suhintás volt, addig a chip 10-30 másodpercig is tart. Ezt nem szívesen tolerálja senki. Lehet, hogy a leolvasókban lesz majd szoftverfrissítés és gyorsabbak lesznek, de egyenlőre kínos az egész és ebben a klubban van az Apple Pay a telefonjaival, meg a az órájával. Az órás fizetés amúgy is nevetséges, ahogyan kitekert alkarral, rogyasztott térdekkel próbálja az ember hozzáérinteni (sic!) az óráját a érintésmentes terminálhoz.
De ha már fizetési módokról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni a https://plastc.com oldalt, ahol egy olyan kártyát ajánl a gyártó, ami több más bankkártya adatait tárolja és tetszés szerint lehet őket cserélgetni, használni ugyanazon a kártyán. Újraírható chip és mágnescsík, e-papír kártyaszám. Izgalmas dolog, kíváncsian várom, mi lesz belőle!

Ferenczy Gábor írta...

:) Hiába, aki megszólaltatik, az meg is szólal. (Nem is tudtam, hogy te is használod.)

Megjegyzés küldése